У світі вважається, що існує понад 600 сортів оливок. Не дивлячись на розбіжності у їх розподілу і опису. Різноманітність сортів ґрунтується на морфологічних розмаїттях характеристик дерев і листя і особливо на характерних особливостях плоду і його кісточки. Широко відомо, що морфологічні і виробничі розпізнавальні знаки сорти залежать від земельно кліматичних умов пануючих в районі культивації. Морфологічні характеристики ядра в цьому відношенні більш стабільні, адже кожен сорт це величезна кількість плодів і часто трапляється так, що можна знайти двійників з великою різницею між ними. Все це впливає на плутанину щодо сортів оливи. Час від часу пропонувалися як більш обґрунтовані деякі біохімічні методи відмінності сортів оливок, але так і не дозволили проблему. У Греції проблема відчувається гостріше через місцевих назв кожного сорту. Теж саме назва може використовуватися для декількох сортів маслин, тоді як одні сорт може культивуватися під різними назвами в різних районах. Сортів оливи вирощуваних у Греції сьогодні налічується близько сорока.