- Матеріал: чугун
- Діаметр: 20 см
- Об'єм: 2 л
- Вес: 2,2 кг
Необхідно підготувати перед першим використанням згідно з інструкцією.
Опис
Казанок чугунний. Саме казанок. "Каструлею" його називати не дуже добре, хоча на коробці у нас поки що написано кастрюля) Я про те, що варити в ньому супи (бо кастрюля) не потрібно. Може поіржавіти. Та й навіщо? Для супу чудово підходить будь-яка звичайна кастрюля. І легше, і не іржавіє.
А ось стушкувати щось: чи плов, чи кашу розсипчасту – це ТАК! Обжаривши м'ясо прямо в ньому, а потім картопля спеції, овочі… Ну, словом для тушкування/томлення краще за чугун немає нічого. З емаллю всередині звичайно крутіше буде, але це буде у 2 рази дорожче, плюс емаль часто відлітає. І дряпається. Металевою ложкою помішувати недобре.
Про чавун:
Залізо з вмістом вуглецю більше 2.14%. Якщо менше, то сталь. Залізо у чистому вигляді! У нашому випадку без будь-якого покриття (без емалі). Тому може іржавіти, якщо залишати мокрою ! Покриття на чавунному посуді утворюється у процесі прожарювання (якщо нова). А у процесі приготування воно постійно оновлюється. Але це не антипригарне покриття, як можна подумати, а найтонша полімерна плівка із запеченої олії (жиру), яка захищає вашу посудину від корозії, а також має гідрофобні властивості (відштовхує воду). І тому, щоби не прилипало, готувати треба з олією. Хіба що коржі можна без олії пекти. І так, на чавуні можна пекти . Тому що він, крім усього іншого, має високу теплову емісію. Це є чи не головна перевага чавуну. Здатність віддавати тепло. Тепло від добре прогрітої сковороди ви відчуєте за півметра! Подібного ефекту вам від інших матеріалів не отримати. Теплова емісія у чавуну в 10 разів вища, ніж у алюмінію. Це означає, що продукт готовиться не лише у місці торкання поверхні, а практично повністю пропікається. Так, якщо на алюмінієвій пательні млинці ви змастите, то на чавунній ви печете.
Особливості чавунного посуду:
- Надійна та зручна річ. Її можна бити всім, що під руку попадеться, при чому ви нічого не пошкодите та нічого після цього не облізете. Можна різати прямо на сковороді чи постукати ложкою об борт після помішування, збити з неї шматочки їжі, не пошкодивши при цьому поверхню. Що є зручною особливістю.
- Приємний вигляд , що викликає бажання готувати, нагадуючи про приємний досвід використання.
- Хороша річ для подарунка . Якщо людина потоваришує з чугуном — вона буде вам потім дякувати ще дуже довго.
- Абсолютно нешкідливо . Жодних перфтороктанових кислот чи їх «нешкідливих» замінників.