Ароматний чорний чай — один із найпопулярніших напоїв у світі. Він подається гарячим і холодним, з цукром, спеціями, молоком, вершками. Придумано безліч рецептів і технологій приготування. Суміш добре втамовує спрагу та має чимало корисних властивостей.
Історія напою налічує близько 5000 років. Вперше його почали вживати в Стародавньому Китаї. Спочатку рослина вважалася лікувальною. Відвар приймали як ліки. У IX столітті насіння культури було завезено до Японії. У цій країні й досі п'ють відвар. Японці більше віддають перевагу зеленому різновиду.
До Європи рослину почали возити англійці, голландці та португальці. Тут вона пройшла довгий шлях. Продукт то набував популярності, то обкладався високими податками, щоб зменшити його поширення. В Англії він став істинно національним напоєм.
Користь чорного чаю
У рослині міститься велика кількість цілющих речовин, за що так цінується цей відвар. Він має таку користь для організму:
- зміцнення імунітету;
- зниження холестерину та цукру;
- профілактика онкологічних та серцево-судинних захворювань;
- нормалізація травлення;
- регулювання судинного тонусу.
Цей напій рекомендовано людям, які страждають від перепадів тиску. Його можна пити й гіпертонікам, і гіпотонікам. Ефект від вживання зберігається протягом декількох годин.
Відвар зменшує відчуття нудоти. Він сприяє створенню корисної мікрофлори в кишківнику.
Властивості не залежать від сорту. Кожен різновид містить значну концентрацію корисних мікроелементів.
Напій легко готується — достатньо залити листя окропом.
Сорти та види
Залежно від регіону вирощування чорний чай поділяють на такі групи:
- китайський — існує декілька популярних різновидів, залежно від цього відвар має легкий солодкий або димний смак, аромат сосни або какао;
- індійський — у нього також чимало підвидів, найпопулярнішими є Ассам і Дарджилінг, у них чудові смакові властивості;
- цейлонський — вирощується на Шрі-Ланці, має світло-золотистий або червонуватий відтінок.
Залежно від способу механічної обробки чайного листя розрізняють такі види продукції:
- листові — бувають середньо- та великолистові суміші;
- гранульовані — являють собою висушені, подрібнені та скручені листочки;
- пресовані — випускаються цегельні та плиткові варіації;
- порошкові — продаються в пакетиках.
Вважається, що в розсипному листовому чорному чаї міститься максимальна концентрація речовин. У великому листі більше аромату, ніж у дрібнолистому продукті. Пресовані варіанти легко транспортувати. При цьому вони добре зберігають смакові властивості. У порошкових субстанцій не такий яскраво виражений смак та аромат, як в інших різновидів.
Що врахувати під час вибору
Суміші не завжди виробляються в чистому вигляді. Особливо популярним став чорний чай із добавками: з бергамотом, гвоздикою, імбиром, м'ятою, ромашкою, цитрусовими та ін.
Під час купівлі продукту слід враховувати його аромат, колір, вологість. Хороша суміш має яскраво виражений чайний аромат без сторонніх домішок, якщо вони не передбачені складом. Чаїнки мають темний відтінок. Вони мають бути сухими й розсипчастими, але не пересушеними чи вологими.
У ROZETKA ви можете купити чорний чай таких виробників:
- Ахмад;
- Грінфілд;
- Річард;
- Тесс;
- Ліптон;
- Батік;
- Принцеса Нурі.
Ціна залежить від об’єму пакування. Ви можете замовити гуртом до 10 кг. Доступні різні види пакування: паперове, металеве, поліетиленове, пластикове. Перед оформленням замовлення уважно ознайомтеся з умовами оплати та доставки.