Улун (піньінь «wū lón») являє собою напівферментований китайський чай із листя кущової рослини Camellia Sinensis. По суті, це щось середнє між чорним і зеленим. У Східній Азії такий напій заведено називати бірюзовим, а використовують його лише в чайних церемоніях. Також слід зазначити, що правильно вимовляти «улун» (максимально наближено до оригінального звучання), а не «оолонг» (з англ. «oolong»), як кажуть багато європейців.
Види та особливості
Мало хто знає, але слово «улун» у перекладі з китайської означає «чорний дракон». А таку назву чай отримав завдяки своєму зовнішньому вигляду: довге листя темного кольору, скручене в різні форми. Він має чимало різних сортів, що відрізняються смаком, міцністю та ароматом. І сьогодні улуни традиційно поділяють на 4 види:
- Сильноферментовані. Це сильно скручені листочки, що пройшли максимальну обробку. За смако-ароматичними властивостями нагадують чорний чай. До сильноферментованих належить сорт Да Хун Пао, відомий ще як «Великий червоний халат».
- Слабоферментовані. Більше нагадують листовий зелений чай, оскільки вже в готовому вигляді напій набуває світлого відтінку. Слабоферментовані напої (наприклад, сорт Те Гуань Інь) заведено пити маленькими ковтками, насолоджуючись поступовим збільшенням аромату, що досягається з розкриттям листя.
- Витримані. Слабоферментовані улуни, які витримують декілька років. Відрізняються більш вираженим смаком та ароматом.
- Ароматизовані. Також готуються на основі слабоферментованих улунів. Однак у такий продукт ще додають ароматизатори для збагачення смако-ароматичних властивостей. Серед усіх ароматизованих улунів найпопулярнішим є білий молочний чай, вершковий аромат якого так і манить до себе.
Вибираємо чай улун правильно
Купити чай улун із доставкою по всій Україні можна оформивши онлайн-замовлення на сайті ROZETKA. У каталозі представлено великий асортимент продукції за розумною ціною від відомих українських та закордонних виробників: Lovare, Greenfield, Basilur, Hyleys, Tea House та ін. При цьому в продажу є як розсипні улуни, так і в пакетиках. Але щоб вибрати справді якісний продукт, під час вибору напою рекомендуємо звертати увагу на такі нюанси:
- справжній улун не коштуватиме дешево; у середньому ціна за 100 г продукту становить 80–100 грн; якщо ви знайшли дешевше, то, найімовірніше, перед вами ароматизований чай;
- справжній улун представлений тільки у вигляді великого листя, скрученого в маленькі гранули акуратної форми; у пакетиках продаються або ароматизовані напої (наприклад, молочний або з жасмином), або підробка;
- листя має бути світло-, медово- або золотисто-жовтого кольору; а після заварювання воно набуває темно-коричневого відтінку.
Також слід зазначити, що справжній китайський улун у сухому вигляді не буде легким, а його аромат із кожним вдихом відчуватиметься все гостріше. Якщо запах чаю ледве відчутний, то перед вами неякісний продукт.
Поради та рекомендації
Про користь чаю улун знає багато хто. Він насичує організм корисними вітамінами та антиоксидантами, покращує стан шкіри й волосся, а також зміцнює емаль зубів і кісткову тканину. Крім того, його рекомендують пити при хронічних захворюваннях, хворобах серця, різних запальних процесах та підвищеному холестерині. А деякі сорти (наприклад, з женьшенем або рисовий із Таїланду) підходять навіть для схуднення. Але щоб чай не втратив свої корисні властивості, під час заварювання напою необхідно дотримуватися кількох простих правил:
- найкраще заварювати у фарфоровій ємності або чайнику з обпаленої глини;
- використовуйте для заварювання лише фільтровану або бутильовану воду;
- заливати чайне листя необхідно гарячою водою 60–80 °С;
- час заварювання слабоферментованих сортів — від однієї до трьох хвилин, сильноферментованих — 2–5 хвилин.
Після заварювання справжній китайський улун має яскраво виражений смак та аромат, який неможливо сплутати з іншими різновидами чаю.