Гейзерні кавоварки — це важливий різновид посуду, використовуваний для приготування кави. Принцип роботи полягає в тому, що гаряча вода під тиском пари піднімається з нижнього резервуара у верхню частину та з'єднується з меленою кавою. Кожен прилад призначений для певної кількості чашок, тому під час вибору важливо зважати на розмір посуду.

Перед багатьма прихильниками кави стоїть вічна дилема — турка чи гейзерний пристрій. Обидва варіанти гарні для приготування натуральної кави. Через них передається особливий аромат напою, він насичує різними запахами, та смак стає унікальним і неповторним. Кава, приготована в подібному посуді, вирізняється своєю міцністю.

Назву гейзерна кавоварка отримала, завдяки унікальному принципу роботи. Під час кипіння води в нижній частині під тисним паром вона починає переміщуватися вгору, де змішується з перемеленою кавою. Процес схожий на роботу справжнього природного гейзера, тому й назва в апарата така. Після нагріву води поступово вогонь або подання електрики потрібно вимикати.

Різновиди гейзерних кавоварок

Сучасні виробники виготовляють різні типи посуду для варіння кави. З розвитком технологій з'являються моделі з невеликими екранами, з таймером, з дотриманням однієї температури упродовж певного часу та іншими функціями. Основна класифікація товару для дому починається з типу застосування — електричні варіанти та прилади для газової або електричної плити.

Наступний критерій стосується матеріалів виготовлення. Виробники використовують алюміній, неіржавку сталь, кераміку та ін. Кожен із різновидів має свої переваги й вади. Залежно від фірми та країни-виробника товари бувають різних розмірів. На ринку впевнені позиції посідають такі компанії, які виробляють товари для варіння кави:

В імпортних виробників досить часто продукція призначена для 1-2 чашок свіжозавареної кави. Тому, обираючи ідеальну гейзерну кавоварку, потрібно зважати на параметри й розміри приладу.

Поради щодо використання та догляду

Головна небезпека подібної кавоварки в тому, що в ній можна перепалити або перегріти каву. У такому разі потрібно ретельно стежити за вогнем. Для індукційної плити є певні правила варіння. Щоб напій наситився ароматами та був смачним, потрібно ставити середню температуру й на маленьку конфорку. Якщо потрібно швидко розігріти наявну каву, то можна встановити максимальну потужність на плиті й потім перемкнути на маленьку.

Як для електричної, так і для газової плити є спільні правила щодо використання гейзерної кавоварки. Справжні кавомани радять зменшити вогонь або прибрати кавник на іншу конфорку ще до того, як вода почне переміщатися вгору. Не варто чекати, поки гейзерка почне посилено видавати пару й випускати бульбашки. Такий ефект називається вогняною парою, а не гарячою водою, що досить шкідливо для натуральної кави.

Закладаючи перемелені зерні, радять їх трохи трамбувати, щоб вийшов більш насичений смак. Можна трохи прим'яти ложкою, але не сильно утрамбовувати в посудину. Обов'язково потрібно налити удосталь води. Краще нехай її буде трохи більше, ніж рідина буде нижче за аварійний клапан.

Після кожного вживання кави рекомендується мити посуд, щоб він зберігав чистоту й гарний вигляд. Не бажано використовувати хімічні речовини й абразивні матеріали для очищення. Якщо відразу відправити гейзерку в посудомийну машину або сполоскати під напором води, то вона легко вимиється. З плином часу гумова накладка на фільтрі може пропускати пару, та її потрібно буде замінити. Жодних додаткових замін деталей або труднощів така кавоварка не принесе.

Вибір ідеального посуду

Обираючи, обов'язково потрібно переглянути відгуки покупців і користувачів в Інтернеті. Це допоможе визначитися з відповідним типом гейзерної кавоварки, її розмірами та способом роботи. Насамперед потрібно обрати між електричним приладом і пристосованим для плити. Після чого радять обирати продукцію за матеріалом виготовлення, а в останню чергу звертати увагу на дизайн.

Сучасні виробники створюють нові моделі класичної гейзерки, пристосовані не тільки для приготування натуральної кави, але й для капучино. Обираючи, варто зважати на особисті вподобання. Якщо покупцеві подобається еспресо, то така кавоварка не підійде для його приготування. У гейзерці робиться звичайний напій на декілька людей.

Показати ще 60 товарів