Існує категорія людей, які можуть вживати тільки каву без кофеїну, тобто рідину, позбавлену свого головного компонента. До таких належать люди, які страждають від серцево-судинних захворювань, гіпертонії, атеросклерозу судин тощо. Також існує думка, що тонізувальну суміш із насиченим ароматом не можна пити вагітним. Їм також рекомендується вибирати очищену рідину. Вона може відрізнятися на смак, аромат і колір. Проте суттєвих відмінностей немає. Такий напій припаде до душі всім шанувальникам чорного гіркого продукту.

З історії темних зерен

Насичений напій із кавових плодів був винайдений приблизно 850 року нашої ери. Однак чималу прихильність він завоював лише через декілька століть. Спочатку відвар готували з ягід. У Ємені навчилися робити напій зі зрілої висушеної м'якоті.

Технологію приготування зерен було винайдено в XII столітті. Вона включала на такі етапи:

  • збір врожаю;
  • сушіння зерен;
  • обсмажування;
  • подрібнення на порошок.

Отриману порошкову суміш заливали окропом. Араби вирішили урізноманітнити смак. Вони додавали у відвар різноманітні спеції, переважно імбир і корицю. Також вони вливали трохи молока. Воно надавало відвару неповторного кремового смаку. Однак до винаходу кави без кофеїну було дуже далеко.

Спочатку кавове дерево було диким. Воно зростало в Ефіопії. Культуру привезли на Аравійський півострів та навчилися вирощувати її на плантаціях. Голландські колоністи привезли рослину до Південної Америки. І сьогодні вона є лідером ринку. Одна лише Бразилія вирощує 40% зерен. Крім того, плантації знаходяться у Колумбії, Індії, Мексиці, Індонезії, В'єтнамі, Ефіопії.

Порожній напій було винайдено у 1903 році, коли корабель торговця потрапив у шторм. Уся партія плодів намокла в солоній воді. Вона втратила тонізувальний компонент. Підприємливий продавець продав усю партію товару.

Користь кави без кофеїну

Безсумнівно, суміш без головного мікроелемента набагато корисніша за чистий напій. Ось деякі її властивості:

  • відсутність впливу на нервову систему, тиск і частоту серцевих скорочень — тонізувальна рідина призводить до підвищення цих показників, що шкідливо для людей, які страждають на хвороби серця та гіпертонії;
  • збереження інших речовин — у продукті залишаються корисні елементи, він також позитивно впливає на пам'ять і працездатність, безкофеїнова суміш підвищує загальний тонус і покращує настрій;
  • безпечність для тих, хто хворіє на подагру — не призводить до загострення цього захворювання;
  • покращення засвоюваності глюкози — відповідно, продукція дозволена діабетикам.

Способи видалення з продукту основного компонента

Існує декілька технологій звільнення зерен від шкідливого елемента:

  • оброблення двоокисом вуглецю — найбезпечніший для здоров'я метод, зерна попередньо розпарюють, а потім проводять очищення за допомогою хімічної сполуки;
  • розчинення — вважається потенційно небезпечним, найдешевший спосіб, плоди занурюють у гарячу воду, потім додають до неї хімікат, він усуває тонізувальну речовину, готову каву без кофеїну висушують і відправляють на продаж;
  • швейцарське вимочування — дорога рецептура, спочатку у воді вимочують одну партію зерен, з неї вимивається смак, запах та основний мікроелемент, субстанцію пропускають через фільтр, потім у цю ж рідину занурюють інші продукти, вони насичуються запахом.

Під час купівлі краще віддавати перевагу суміші, обробленій двоокисом. Вона поєднує хороші смакові властивості та прийнятну ціну.

Різновиди легкого напою

Найчастіше порожню суміш готують на основі сорту арабіка. Це найпопулярніший вид. Він відрізняється вишуканим ароматом і кислинкою в смаку. Культуру вирощують на висоті до 2 тис. м. Рідше зустрічається робуста.

Залежно від консистенції розрізняють таку каву без кофеїну:

  • розчинна кава без кофеїну — заливається окропом;
  • мелена і в зернах — можна приготувати в турці;
  • у капсулах і таблетках — призначена для кавомашин.

Під час вибору продукту слід звернути увагу виробника. Від нього залежить вартість. У ROZETKA запропоновано товари таких популярних брендів:

  • Лавацца;
  • Якобз;
  • Старбакс;
  • Далмаєр;
  • Нескафе;
  • Жокей.

Це не вичерпний перелік виробників. Можливі інші варіанти менш популярних марок.

Зерна та порошки фасуються в упаковки різного об'єму — від 5 г до 10 кг. Тара може бути виготовлена з різного матеріалу — паперу, металу, поліетилену, пластику, скла. Від цього залежить збереження корисних якостей. Доступні продукти без ГМО, цукру, солі, стабілізаторів, підсилювачів смаку тощо.

У ROZETKA ви можете придбати каву без кофеїну з доставкою по Україні. З умовами оплати можна ознайомитись у відповідному розділі сайту.

Знайден 1231 товар

Показати ще