Найпопулярніший сорт кави — арабіка, друге місце займає робуста. Ще одна назва лідера ринку — аравійське дерево. Вважається, що чудовий напій має на 100% складатися з його плодів. Однак готові суміші містять до 80% подрібнених зерен цієї культури. Сорт має яскравий насичений смак та аромат. На його частку припадає 60% від загального світового постачання.

З історії бадьорого напою

Відвар навчилися готувати приблизно у 850 році нашої ери. Проте загальне визнання він отримав лише за кілька століть. А до цього тривали різні експерименти з приготування напою із зерен і сирих ягід.

У XII столітті зібрані зерна почали обсмажувати, подрібнювати та заварювати їх окропом.

Спочатку кавове дерево зростало в диких умовах в Ефіопії. Пізніше його привезли на Аравійський півострів. Так почалася епоха арабської монополії на ринку кави, звідси назва сорту «арабіка». Мешканці півострова додавали у напій прянощі та молоко.

Європейські торговці та колоністи сприяли поширенню культури у світі. Вона була завезена на Яву, Суматру, у Південну Індію, Бразилію, Ямайку та інші країни світу. Плантатори помітили, що рослина добре приживається в південних широтах. Відтак було завершено епоху арабських монополістів. Пальму першості перехопила Південна Америка. І сьогодні лідером за обсягом вирощених зерен є Бразилія. На її частку припадає 40% всього світового обсягу поставок.

Особливості рослини та кави арабіка

Батьківщина культури — Ефіопія. Вона широко культивується іншими спекотними країнами, такими як Бразилія, Індія, Індонезія. Рослина добре розвивається на висоті 1–2 км. Однак вона не виносить спеки в долинах нижче цього показника, тому в низинах вирощують інші види дерев і чагарників. Що вище зростає культура, то багатший смак напою.

Плоди дозрівають на чагарнику або низькорослому дереві. У середньому його висота становить 5 м. Рідше дерево сягає 10 м. Рослина вічнозелена. Вона примхлива в догляді та дуже схильна до різних захворювань. За деревами потрібно постійно доглядати. Також необхідно регулярно вносити добрива. Через це зерна мають досить високу ціну.

Білі запашні суцвіття утворюють плід. Ягода має круглу чи овальну форму. Її довжина — близько 1,5 мм. Насіння має зеленувато-сірий відтінок. У складі містяться кофеїн, жири, цукор. Вміст останнього помітно знижується після обсмажування.

Цей сорт має яскравий смак із добре відчутною кислинкою. У ньому відчуваються нотки цитрусових та ягід. Цей вид має добре відчутний посмак.

Різновиди продукту

Існує безліч підвидів кави арабіка, найвідоміші з них:

  • типіка — як зрозуміло з назви, типовий представник сімейства цих рослин, спочатку культура зростала в Ефіопії, звідти вона потрапила до Ємену, звідки була привезена до Європи, вимоглива до ґрунту та умов вирощування, плодам властива природна солодкуватість;
  • бурбон — другий за популярністю сорт, не має нічого спільного з відомим алкоголем, його вирощують на однойменному острові, звідси й назва, у цього виду більша врожайність;
  • гейша — складна у вирощуванні рослина, її смакові нотки нагадують чай із жасмину, дуже дорогий склад;
  • катура — являє собою велике дерево, з якого зручно збирати плоди, дає великий обсяг врожаю, широко культивується в Бразилії;
  • мокка — росте в Ємені, плодоносить великими зернами, у суміші складний букет із шоколадних, квіткових і цитрусових мотивів;
  • тимор — це гібридний сорт кави з арабіки та робусти, свою назву отримав від острова, на якому був виведений, характеризується яскравими смаковими якостями та невибагливістю.

Що враховувати під час вибору

Купуючи каву арабіка, потрібно враховувати не так вид рослини, як форму випуску та об’єм тари. Від цих чинників залежить вартість. У ROZETKA запропоновано такі продукти:

  • арабіка в зернах — з них виходить найсмачніший напій, їх необхідно попередньо подрібнити, відвар готується в турці;
  • мелений — вже подрібнені плоди, проте порошок має не такий яскравий букет;
  • у капсулах — призначені для кавомашин, з них можна готувати американо, капучино, макіато тощо;
  • чалди — нагадують чайні пакетики, у яких міститься обсмажена спресована суміш, використовуються для приготування еспресо;
  • сублімований розчинний — буває гранульованим і порошкоподібним, для заварювання потрібно залити гарячою водою.

Окрему категорію складають суміші без кофеїну. Вони позбавлені свого головного компонента. Такі продукти рекомендовані тим, хто страждає від гіпертонії та серцево-судинних захворювань.

У ROZETKA ви можете купити каву арабіка будь-якої марки:

  • Ambassador;
  • Jacobs;
  • Lavazza;
  • Nescafe;
  • Starbucks;
  • Чорна карта.

Перед оформленням замовлення уважно ознайомтеся з умовами оплати та доставки.

Обрано 4000 товарів

Показати ще