Коньяк VS: що означає етикетка
Оптимальне поєднання ціни та якості — коньяк VS, який займає особливе місце в аристократичній ієрархії. Латинські літери на етикетці відповідно до спеціально розробленої французької системи повідомляють про тривалість дозрівання. Це позначення розшифровується як Very Special, у перекладі означає «Дуже особливий». Під таким написом ховається досить молодий напій віком щонайменше 24 місяці та максимум 5 років. У середньому термін визрівання в бочках із дуба становить 30 місяців, в окремих випадках передбачено 4 роки витримки — все залежить від вибору виробника. Автентичної технології мають дотримуватися всі популярні бренди:
Які особливості в коньяку VS
Для коньяку сонця характерний світло-бурштиновий колір, легкий багатогранний букет і м'який смак без різкої спиртуозності, від витонченого до більш насиченого. Cognac VS виготовляється з винних дистилятів, витримується в належних умовах і набуває ноток дубової деревини, меду, прянощів. Загалом, такий алкоголь вирізняється своєрідністю купажу та смаковою гармонійністю, гарний і як самостійний продукт, і в поєднаннях з іншими інгредієнтами.
Класифікація бренді та коньяків
Так склалося в нашій мові, що коньяком ми називаємо всі схожі продукти, які насправді є бренді. Чим вони відрізняються:
- бренді — виробництво ґрунтується на процесі переганяння фруктово-ягідних соків і молодого вина, тип тари для витримування не має значення, міцність часто варіюється від 40 до 60 градусів;
- коньяк — по суті це теж бренді, але одержуваний у результаті дистиляції виноградного сусла, і виробляється він тільки у Франції;
- арманьяк — бренді з провінції Гасконь у Франції, виготовляється зазвичай із виноградних спиртів конкретного року, переганяється один раз за безперервною методикою, настоюється в дерев'яних ємностях із гасконського чорного дуба з високим вмістом таніну.
Сьогоднішня різноманітність алкогольної продукції дає змогу купити коньяк чи бренді VS на будь-який смак — від класичного виноградного до грушевого, кавового та тютюнового, грузинський чи український бренді, чи справжній французький коньяк VS. Окрім звичного об'єму 0.5 л, пропонуються варіанти 0.25 л та 0.7 л. Здебільшого пляшки стандартні, але є й подарункові екземпляри, а також набори в коробці зі склянками чи келихами.
Подавання коньяку VS
Незалежно від переваг, важливим є правильно подавати алкогольного аристократа. Він не терпить низьких температур (приглушується букет і тьмяніє смакова палітра), наливається на одну чверть у «сніфтер» (з коротенькою ніжкою, звужується догори) або «тюльпан» (скидається на квітковий бутон). Втім, сомельє з провідних коньячних будинків цілком вітають експерименти, іноді рекомендуючи додавати лід або навіть заморожувати напій, щоб насолодитися вишуканістю без в'язкості та гіркуватості.