Коли кажуть про бренді, уявляють міцний карамельного кольору напій, схожий на коньяк. Проте сімейство цього алкоголю набагато ширше, а назва скоріш говорить про технологію дистиляції та міцність понад 37,5%. Коньяк також сюди відноситься, проте лише як один з представників виду. Тож давайте розберемось, що таке бренді та як його правильно пити.
Процес виготовлення та класифікація
Сьогодні бренді виготовляють майже в кожній країні. В якості сировини найчастіше використовується виноград. А на смак окрім вихідного продукту впливає регіон виробництва та технології. Наприклад, популярний французький арманьяк виробляють в однойменному регіоні. Для нього беруть сорти Уні-Блан, Фоль бланш, Коломбар, Бако-блан. На відміну від коньяку він може бути зовсім без витримки. Такий напій називають білим.
Для вірменського бренді, що на території країни має назву Арбун, використовують лише локальні сорти винограду Воскеат, Мсхалі, Кахет, Мехалі та ін.
На відміну від коньяку бренді можуть виготовляти не лише з винограду. Ось найпопулярніші варіанти:
- яблуневий кальвадос із Нормандії;
- його американський родич Эпплджек;
- сливовиця, що популярна на Балканах;
- угорська палінка з фруктів;
- словацька боровичка на ягодах ялівцю;
- вишневий кірш, що випускають у Франції та Німеччині.
Завдяки такому різноманіттю можна купити бренді на подарунок, до святкового столу, про запас на випадок гостей. На маркетплейсі ROZETKA представлено понад 800 товарів цієї категорії. Їхня ціна залежить від витримки, країни походження, об’єму пляшки та бренду.
Як і з чим п’ють бренді
Зазвичай цей напій подають у коньячних бокалах. При цьому для правильного розкриття смаку достатньо наповнити лише широку його частину. Оптимальна температура подачі – близько 20°С. Інколи виробники вказують рекомендовані умови подачі на етикетці. По мірі нагрівання бокалу від вашої руки смак і аромат напою буде розкриватися.
Бренді гарно смакує майже з будь-якими стравами:
- Завдяки високій міцності напій добре гармонує з м’ясними блюдами.
- Молоді різновиди гарно доповнюють смак риби та морепродуктів.
- Ідеальними компаньйонами до цього алкоголю стануть сири. При цьому чим більша витримка напою, тим більш зрілі сири будуть чудово смакувати.
- Любителі солодкого можуть поєднувати витриманий алкоголь з фруктами, десертами та чорним шоколадом.
Використовують бренді і для приготування коктейлів. Тож це гарний подарунок для тих, хто хоче спробувати себе у ролі бармена.