Серед алкоголю до особливих дат або на подарунок великий попит мають коньяки, кожен з володіє особливим смаком, статусом та приналежністю до певного бренду. Напої цієї категорії – це сотні позицій, що відрізняються витримкою, смаковими нотками та регіонами походження. Саме на ці параметри можна орієнтуватися, вибираючи коньяк для себе або на подарунок.
Які бувають коньяки
Перше, на що варто звернути увагу при виборі коньяку – це його витримка. Чим доросліший напій, тим складніший смак, аромат та післясмак він має. Декілька років витримки у дерев’яних бочках можуть додати ноток прянощів, спецій, а також підвищити ціну напою. При виборі коньяку на маркетплейсі ROZETKA можна одразу відмітити бажану витримку. Тут є як доволі молодий алкоголь до 5 років, так і більш цікаві сорти віком понад 10-20 років. Для поціновувачів елітного алкоголю цікавою знахідкою стануть коньяки з витримкою 80 і 100 років.
Також можна орієнтуватися за загальноприйняту класифікацію:
- VS (Very Special) – молоді напої;
- VSOP (Very Superior Old Pale) – від 4 років;
- XO (Extra Old) – від 10 років.
Інколи коньячна продукція класифікується зірочками. Тут принцип – чим більша їхня кількість, тип більш витриманий алкоголь та багатий його смак.
Смаки та виробники
Основною сировиною для виробництва коньяку э біле вино. Проте, зробивши ковток, можна відчути більше ніж виноград. Це можуть бути нотки карамелі, прянощів, фруктів, квітів, горіхів. Така магія самку створюється на виробництві за рахунок сорту винограду, технології дистиляції, матеріалу бочок. Кожна країна має свої тонкощі виготовлення коньячної продукції. А напої мають свої особливості:
- Французькі коньяки є еталоном цієї категорії. Вони виготовляються лише в регіоні Cognac із винограду Уньї Блан, Фоль Бланш, Коломбар. Витримують їх в діжках із Лімузенського або Тронсейського дуба. Готова продукція має витончений смак з фруктовими мотивами.
- Грузинські виготовляють за класичною французькою технологією, проте з винограду Ркацителі, Цицка, Мцване. Їхній смак доволі насичений и трохи солодкуватий.
- Коньяки України виробляються в Одеській, Миколаївській областях та на Закарпатті. Вони м’яко п’ються та мають ніжний післясмак.
- Молдавські близькі за смаком до українських. В них можуть зустрічатися медові, ванільні та карамельні акценти.
Купити цей продукт можна як на свято, так і щоб поповнити домашній бар. Адже він завжди доречний для зустрічі гостей або для додавання в каву та чай.