М'які й ароматні лікери Baileys є символом витонченого смаку в усьому світі. Їх використовують у чистому вигляді, у складі коктейлів, для приготування випічки та десертів. Головними інгредієнтами в лікерах виступають ірландський віскі, свіжі вершки, цукор, натуральні ароматизатори. У напоях гармонійно поєднуються солодкість, кислинка та легкі алкогольні ноти.
Історія та особливості лікерів
Ідея створення Baileys з'явилася в 1970-х роках в Ірландії, коли розробники шукали спосіб об'єднати два головні продукти країни: віскі та вершки. У 1974 році продукт представила компанія Gilbeys of Ireland. Інноваційна формула Baileys стала справжнім проривом: вперше в історії алкоголю вдалося домогтися оптимальної консистенції суміші вершків і віскі, які зазвичай не поєднуються. Засновниками бренду стали Девід Денд і Том Джаго.
Серед відмінних рис лікерів Baileys:
- міцність до 30%;
- термін зберігання до 2 років;
- відсутність у складі штучних добавок, консервантів;
- елегантний дизайн, який підкреслює преміальний статус бренду.
Щороку по всьому світу купують близько 80 мільйонів пляшок Бейліс. Експорт охоплює понад 150 країн. Компанія отримала безліч нагород за високу якість і смак продукції.
Зберігати алкоголь потрібно в прохолодному і темному місці за температури 0-25°C. Відкриту пляшку краще вжити протягом 6 місяців.
Асортимент
Спочатку Baileys випускався тільки у версії Original з вершковим смаком і нотами ірландського віскі. Поступово асортимент розширився і став включати:
- Coffee — лікер з насиченими кавовими нотами. Дуже добре поєднується з еспресо або лате.
- Strawberry & Cream — легкий і солодкий напій із полуничним смаком. Користується особливим попитом серед любителів фруктових десертів.
- Salted Caramel — популярний варіант із солоно-карамельним смаком. Додає благородства коктейлям, десертам.
- Chocolat Luxe — поєднання Baileys і справжнього бельгійського шоколаду створює ефект рідкого трюфеля.
- Сезонні та лімітовані випуски — періодично у продажу з'являються напої зі смаком яблучного та шоколадного пирога.
Купити лікер Бейліс за вигідною ціною можна в інтернет-магазині ROZETKA. В наявності пляшки об'ємом від 0,375 до 1 л.
Як подають лікери Baileys
Під час подачі варто врахувати такі критерії:
- Температура +10-15°C. Перед подачею пляшку ставлять у холодильник на 1-2 години або додають кубики льоду.
- Посуд. Низькі склянки з товстим дном використовують для вживання напою в чистому вигляді чи з льодом, коктейльні келихи — у складі міксів, чашки — під час додавання лікеру до кави.
- Прикраси. Підходять збиті вершки, тертий шоколад або какао, фрукти.
Щоб насолодитися вершковими відтінками, потрібно налити 50-100 мл напою в склянку і повільно пити. Для отримання м'якшого напою можна змішати алкоголь із холодним або теплим молоком.
Baileys використовують для приготування багатошарових коктейлів:
- B-52 — кавовий і апельсиновий лікери;
- Espresso Martini — горілка, свіжий еспресо, цукровий сироп;
- Iced Frappe — молоко, лід, збиті вершки, тертий шоколад;
- Chocolate Martini — горілка, шоколадний лікер;
- Strawberry Delight — молоко, полуниця, кубики льоду;
- Із гарячою кавою — еспресо або американо, збиті вершки.
Втамувати спрагу влітку можна міксом на основі молока, вершкового лікеру Бейліс, цукру, вишневого пюре. Необхідно з'єднати вишню з молоком і цукром, збити блендером до кремоподібної консистенції та однорідного кольору, додати алкоголь.
Чим закушувати Baileys
Закуски мають підкреслювати солодкість лікеру, створюючи вишуканий тандем. Серед вдалих поєднань:
- темний шоколад із вмістом какао 70-85%;
- трюфелі, праліне;
- тірамісу, чізкейк, брауні;
- пісочне печиво, кекси, мафіни;
- ванільне, шоколадне, карамельне морозиво;
- банани, груші, полуниця, яблука;
- мигдаль, волоські горіхи, фундук, карамелізовані горіхи;
- брі, камамбер, маскарпоне, сири з додаванням меду, фруктів.
Оскільки Baileys має насичений смак, закуски мають доповнювати його, але не перебивати.
Застосування лікерів у кулінарії
Додавання алкоголю дає змогу внести нові ноти у звичні страви, наповнити новими ароматами і зігріваючим теплом. Найчастіше Baileys використовують для приготування десертів:
- Шоколадний мус. Лікер змішують із розтопленим шоколадом і збитими вершками.
- Торт. Додають у масляний або вершковий крем для посилення смаку. У заварний крем наливають на етапі збивання, щоб надати насиченого аромату.
- Тірамісу. Замінює традиційний ром або лікер. Ним просочують печиво савоярді, з'єднують із маскарпоне.
- Чізкейк. Додають в основу з вершкового сиру.
- Желе, панна-котта. Змішують із вершками та желатином.
- Мафіни та капкейки. Додають у тісто або глазур для прикраси.
- Домашнє морозиво. Змішують із вершками та желатином.
- Фондан. Додають у шоколадне тісто для отримання частування з рідкою серединою.
Лікер також підходить для створення десертних соусів. Його додають у готову карамельну масу, яку подають до млинців, оладок, морозива. Розтоплений шоколад змішують із Baileys для поливання десертів.
Поціновувачам виражених алкогольних нот сподобаються п'яні фрукти. Для приготування достатньо замочити в лікері нарізані банани, груші, полуницю.
Baileys використовують у рецептах домашніх ірисок для надання насиченого вершкового смаку. У печиво його додають з метою посилити аромат.
Як вибрати лікер Baileys
Під час купівлі напою важливо звернути увагу на низку критеріїв:
- Обсяг пляшки. Міні-версії підходять для проби нового смаку або додавання в десерти. Стандартні пляшки об'ємом 0,7-1 л оптимальні для особистого споживання, приготування коктейлів.
- Справжність продукту. В оригінального Baileys наклейка рівно приклеєна і має чіткий друк.
- Текстура. Справжній Baileys має кремову, однорідну консистенцію.
- Ціна. Занадто низька вартість вказує на підробку.
Інтернет-магазин ROZETKA реалізує тільки оригінальний алкоголь. Доставка здійснюється в усі міста України поштовими службами.