Серед солодких алкогольних напоїв особливою популярністю користуються кавові лікери. У їхній основі лежать кава, цукор, спирт. Лікери мають насичений смак і аромат, що робить їх придатними для вживання в чистому вигляді, складі коктейлів, десертів.
Характеристики кавових лікерів
Міцність напоїв варіюється від 20 до 40%. Вони мають густу і в'язку консистенцію через велику кількість цукру або сиропу в складі. Залежно від інтенсивності кави та типу підсолоджувачів в онлайн-магазині ROZETKA можна купити лікери темно-коричневого або майже чорного кольору. У наявності продукція відомих виробників:
- De Kuyper;
- Sheridan's;
- Vana Tallinn;
- Amarula;
- Canari;
- Bols.
Аромат включає кавові нотки, які нагадують свіжообсмажені зерна, еспресо, карамелізовану каву. Солодкість відчувається у вигляді ванільних і медових відтінків. Деякі лікери мають шоколадний, пряний, фруктовий, цитрусовий післясмак.
Як подають кавові лікери
Температура подачі залежить від типу лікеру, приводу й уподобань гостей:
- кімнатна — дає змогу повністю розкрити смак і аромат;
- охолоджений до 12-16°C — підходить для солодких і густих напоїв.
У чистому вигляді алкоголь вживають із лікерних чарок об'ємом 25-35 мл. Міцні та менш солодкі варіанти подають у низьких склянках рокс. Келих прикрашають тертим шоколадом, цедрою апельсина. Irish Coffee подається в скляному кухлі або чашці з товстими стінками.
Кавові лікери поєднуються з багатьма інгредієнтами і використовуються для приготування таких коктейлів:
- Espresso Martini — горілка, свіжозаварений еспресо, цукровий сироп;
- B-52 — вершковий Baileys, апельсиновий Grand Marnier або Cointreau;
- Colorado Bulldog — горілка, вершки, кока-кола;
- Mudslide — вершковий лікер, горілка, молоко, кубики льоду;
- Coffee Negroni — джин, червоний вермут
Додавання лікеру до гарячого шоколаду створює зігрівальний та ароматний напій.
Варіанти закусок
Закушувати напій можна такими продуктами:
- фрукти — банани, груші, апельсини, мандарини;
- ягоди — полуниця, малина, чорниця;
- горіхи — мигдаль, фундук, кеш'ю, пекан;
- сухофрукти — курага, фініки, родзинки;
- десерти — шоколадні цукерки, темний і молочний шоколад, брауні, тірамісу, ванільні тістечка, пісочні пироги, медовик;
- сири — брі, маскарпоне, камамбер.
Часто кавові лікери подають із холодними десертами: ванільним або шоколадним морозивом, крем-брюле, панна-коттою. Любителям незвичайних смаків варто поєднувати напій із солоними крекерами, шоколадними трюфелями з перцем чилі, ромовою бабою.