Говорячи про пиво Lager, мається на увазі численна кількість сортів пінного, отриманого за допомогою низового шумування (напій із низькою ферментацією). Завдяки своєму м'якому смаку, насиченому аромату й тривалому терміну зберігання, лагер здобув велику популярність серед пивоманів. Тому сучасні пивоварні виробляють приблизно 80% пива, використовуючи цю технологію, й експортують напій у всьому світі.

Лагер: історія та особливості

Батьківщиною лагера є Німеччина. Оскільки зима в Баварських Альпах досить сувора, а пиво завжди було одним із найбільш доступних за ціною видів алкоголю, німці почали варити хмільний напій. Часто виготовляли пінне місцеві монахи. Отриманий напій із води, солоду та хмелю був ситним, і бадьорив, а під час постів використовувався як "рідкий хліб".

Тоді нескінченні запаси пива зберігали в холодних льохах під монастирем, або ж у гірських печерах. За високих температур пивні дріжджі піднімалися нагору, а в холоді вони осідали на дно. Тому такий спосіб виготовлення пива, відкритий ще у XV столітті, й отримав свою назву — процес низового шумування.

Під час виробництва лагера процес низового шумування сусла проходить у два етапи:

  • основне бродіння — процес відбувається за температури від + 5 °C до + 10 °C і триває до двох тижнів;
  • доброджування — займає не менш ніж 3 тижні й відбувається за температури від + 2,5 °C до + 5 °C; чим більше часу йде на доброджування, тим насиченішим виходить смак пінного напою.

Справжній оригінальний Lager має дозрівати мінімум 4 місяці.

Сорти лагера в каталозі ROZETKA

Залежно від технології приготування пінного, можна виділити основні сорти лагера:

  • Темний: має чітко окреслений аромат хліба, невеликої частки карамелі та шоколаду. Темний лагер трохи солодкуватий на смак із пікантною гіркуватістю.
  • Світлий : смак трохи солодший, а хмельова гіркуватість окресленіша, ніж у темного лагера. Вміст алкоголю варіюється від 4,5% до 6,0%.
  • Європейський бурштиновий: пиво середньої міцності 6,5%, отримало свою назву завдяки насиченому бурштиновому кольору, має чітко окреслений солодовий присмак. Європейський бурштиновий напій — довгоочікуваний гість на Octoberfest.
  • Пільзнер: головна відмінність від традиційного фірмового лагера — насичений смак хмелю, який затьмарює солодовий присмак. Вміст спирту може досягати до 5%.
  • Бок: найміцніший сорт лагера, уміст алкоголю 7,5%. До найвідоміших пивних брендів належать Pschorr Märzenbock, Shiner Bock, Würzburger Maibock і Spaten Premium Bock.

Як правильно пити Lager?

Щоб розкрити повноту смаку та насолодитися пивом, Lager краще пити охолодженим. Перед вживання світлі сорти й пільзнер потрібно охолодити до температури + 6 °C — + 9 °C, темні — до + 10 °C, а європейський бурштиновий — до + 12° C. Водночас наливати пиво треба під кутом 45 ° (температура келиха та напою мають бути однакові). Така техніка подавання дасть змогу домогтися густої піни.

Як закуска до пінного підійдуть такі закуски:

  • до темних сортів м'ясні страви;
  • до світлих сортів морепродукти;
  • до європейського подають ковбаски;
  • до бельгійських лагерів із фруктовими добавками підійдуть страви з дичини.

Купити пиво лагер можна онлайн в інтернет-магазині ROZETKA. У каталозі представлена продукція відомих брендів: Corona Extra, Lowenbrau, Budweiser, Bud, Warsteiner та ін. Також на сайті ROZETKA можна придбати пиво в подарунок, представлене в оригінальній упаковці з фірмовим келихом.

Обран 551 товар

Показати ще