Шампанське й ігристе вино — у чому відмінності

Незамінним святковим напоєм є традиційно шампанське або ігристе вино — вони досить схожі, але є і відмінності. Перший напій має французьке походження і з'явився в провінції Шампань у сімнадцятому столітті — і відтоді законодавство Франції контролює виробництво цього національного напою. Є суворі правила, згідно з якими Шампанським може називатися ігристе вино, вироблене тільки у Франції й за певною технологією. Виготовляють із шести сортів винограду. Найпоширеніші: піно нуар, меньє, шардоне. Водночас можливо комбінувати кілька сортів.

Із шардоне найчастіше виробляють вино білого кольору, з піно нуар і меньє — червоного. Рожевий досягається у разі змішування декількох сортів. Виноград збирається вручну, він має бути трохи незрілим, щоб вміст цукру був невисоким. Для виготовлення використовують вторинне бродіння.

Водночас процес може відбуватися безпосередньо в пляшці або в спеціальних ємностях великих розмірів. Перший метод вважається класичним або традиційним. Напій витримується від року, бажано від вісімнадцяти місяців. Під час бродіння в ємностях із металу продукт насичується вуглекислим газом. Для цього потрібно менше часу. Марочні різновиди можуть витримуватися кілька років.

Купити справжнє шампанське можливо в каталозі ROZETKA — тут кожен знайде для себе потрібний продукт за приємними цінами. Розрізняються шампанські вина за типом виробника: великі негоціантські доми Шампані й бутикові рекольтани. До негоціантів відносять приблизно п'ятдесят п'ять відсотків усіх напоїв.

Шампанське й ігристе вино буває різного кольору:

  • Білим.
  • Блакитним.
  • Червоним.
  • Рожевим.

Основні різновиди та характеристики ігристих вин

Ігристі вина виготовляються з безлічі сортів винограду. Напої поділяють на три категорії. Перша — без вказівки року виготовлення, до якої відносять понад вісімдесят відсотків вин, водночас на етикетці вказаний тільки вміст цукру. Друга група — вінтажне. Для цього використовують один сорт ягід. Витримка проходить від трьох років, на етикетці вказується вік. Третя — престижне. Має окремі назви з поміткою року збирання врожаю. Цінова політика таких різновидів досить висока. Залежно від відсотку цукру в алкоголі виділяють такі різновиди:

  • Екстра брют. Extra-brut. До шести г/л. Вважається дуже сухим.
  • Брют — brut. Місткість цукру до дванадцяти грамів на літр.
  • Сухе — sec. Від п'яти до п'ятнадцяти грамів на літр.
  • Напівсухе. Demi-sec. Від сімнадцяти до тридцяти п'яти.
  • Напівсолодке. Від тридцяти трьох до п'ятдесяти п'яти.
  • Солодке. Великий відсоток цукру в складі. Понад п'ятдесят грамів.

У виробництві ігристих вин використовуються три основних технології: класичний метод шампанізації — вторинне бродіння в пляшках, метод Шарма — вторинне бродіння в габаритних ємностях, процес газування — додавання вуглекислого газу. Якщо застосовується третій метод, то бульбашки після відкриття пляшки зникатимуть досить швидко.

За класичним методом виготовляються ігристі вина й за межами Шампані. Поширені на території Франції — Ельзас, Бордо, Жюра. Для виготовлення використовують такий виноград: макабео, чарело, парельяда, піно нуар, каберне совіньйон, шардоне та інші. Чим більша витримка, тим більше градусів у напої.

До італійських відомих марок відносять Просекко, Асті, Ламбруско, які зроблені за методом Шарма. Вміст винограду сорту Глера має бути не менш ніж вісімдесят п'ять відсотків. Решта п'ятнадцять займають інші сорти: вердизо, б'янкета, пере, шардоне, піно блан, піно гриджо, нуар у білому варіанті.

Під час виготовлення Асті використовується білий мускат. Бере своє походження в П'ємонті, в однойменній провінції. Під час виробництва Асті застосовуються тільки сорти москато біанко або мускат. Бувають різної солодкості. Також популярними є «Золота балка», «Советское», «Балаклава».

Радянське шампанське названо на честь французької провінції, але не має зв'язку з Францією. На другій стадії виготовлення продукт розливають не у пляшки, а в акратофор або ємність зі сталі, яка неабияк прискорює процес.

За прискореною технологією вторинне бродіння відбувається за місяць. Ігристість досягається завдяки додаванню вуглекислоти. Для виготовлення використовуються різні сорти винограду: Шардоне, Мускат, Каберне, Аліготе, Рислінг, Піно, Совіньйон. Буває двох кольорів — білим і червоним. Різновид напою залежить від кольору виноградної сировини.

Поради щодо вибору шампанського

Якісна продукція виготовляється тільки з найкращих сортів винограду. Від цього залежатиме смак, запах і колір алкоголю. Ціна оригінальних виробів досить висока, але виправдана. Під час виробництва дотримуються спеціальні правила та вимоги. Перед купівлею необхідно подивитися на етикетку. На ній мають бути вказані апеласьйон — зона, у якій зроблений напій, марка, місткість цукру, категорія, виробник.

Велику роль відіграє об'єм пляшки. Алкоголь у півторалітрових пляшках розвивається повільніше, тому довше зберігає свої смакові особливості. Такі об'єми підходять для проведення масштабних заходів: на весілля та інші свята. Купити продукт можливо на сайті ROZETKA TM за доступними цінами. Варто прочитати відгуки інших покупців. Також можна отримати кваліфіковану допомогу за телефоном, не виходячи з дому.

Варто віддати перевагу темному склу пляшки, позаяк напій не любить світло. Світле скло викликає процес окислення. Пробки гарних вин робляться не з пластмаси, а з коркового дерева.

Ігристі вина подаються в спеціальних фужерах у формі флейти з високою ніжкою і вузькою чашкою — такий келих називається "флюте". Бажано, щоб продукт був прохолодним і не перевищував температуру на сім градусів. Для охолодження цілої пляшки шампанського й ігристого вина її поміщають у відерко з льодом.

Показати ще 60 товарів