Гід з безалкогольних вин
Усесвітній ринок безалкогольних вин, заснований на початку XX століття, більшає з кожним роком, і за прогнозами агентства маркетингу Fact.MR досягне суми понад 10 мільярдів доларів уже до 2027 року. Щорічне підвищення попиту забезпечено модою на здоровий спосіб життя і культуру усвідомленої відмови від алкоголю. Крім того, навіть у житті далекої від ЗСЖ людини є багато ситуацій, що потребують альтернативи традиційному алкогольному споживанню. Наприклад, коли водієві після свята потрібно сідати за кермо. Або якщо жінка в очікуванні малюка хоче випити чогось, що відрізняється за смаком від соку або води. Та й просто в ситуації, коли хочеться зберегти голову тверезою, але немає бажання пити компот або морс.
Як роблять безалкогольне вино
Усупереч стереотипам, це не сік. Так, в основі вироблення також використовують виноград, але технологія вироблення включає всі етапи виробництва традиційного продукту, з якого надалі виводять алкоголь. Простіше кажучи, виводять спирт. Домогтися цього можна декількома методами:
- Пастеризація. Найдавніший спосіб зруйнувати молекули етанолу — нагрівання алкогольного напою за температури 80° впродовж 6—7 хвилин. Однак за такого методу істотно страждає підсумковий смак. У нинішній час пастеризацію використовують лише в домашніх умовах або під час створення зовсім уже низькоякісного продукту.
- Вакуум-дистиляція. Запатентований 1908 року Карлом Юнгом спосіб полягає в поміщенні вихідного матеріалу у вакуум і короткочасному нагріванні до 27 ℃ за Цельсієм. Річ у тім, що у вакуумі будь-яка рідина кипить за набагато нижчих температур, ніж під час впливу атмосферного тиску. Це набагато щадніший метод, який дає змогу великою мірою зберегти ароматичний букет благородного напою і водночас забезпечити нуль відсотків умісту спирту. Найчастіше в такий спосіб виготовляють німецькі та бельгійські вина.
- Зворотний осмос або метод холодної фільтрації. Високонаукова технологія зворотного осмосу полягає в розділенні на молекулярному рівні. Вино, нагріте лише до 13 ℃, пропускають через напівпроникну мембрану, що затримує молекули етанолу. Процедуру повторюють неодноразово до потрібного результату. Напій найбільш наближений до оригіналу за смаковими й ароматичними якостями. Спосіб рідко використовують з огляду на дорожнечу та тривалість процесу вироблення, характерний для продукції родом з Іспанії, наприклад, бренда Torres.
- Spinning Cone Column (обертова конусна колона). Уважають проміжним варіантом між вакуумом і методом холодної фільтрації як за складністю технології, так і за збереженням смаку. Процес відбувається в безповітряному просторі всередині колони з обертовим валом і має три етапи: відокремлення ароматичних складників, виведення алкоголю і повернення аромату в підсумковий продукт. Цей варіант найчастіше використовують для напоїв, що походять із Франції і США.
Визначити на смак, яким способом було виведено алкоголь з вина, доволі важко, для цього потрібно мати видатні здібності сомельє. Але не варто думати, що лише метод вироблення забезпечує стандарт якості, це не так. За винятком пастеризації, усі способи гарні, але за підсумковий смак відповідає ще й використовувана сировина.
Різновиди безалкогольних вин
Не всяке вино годиться для того, щоб його перетворювали на аналог, який не містить спирт. Для цього оптимально підходять продукти з виразних і яскравих за смаком сортів винограду. Залежно від початкових складників, можна натрапити на такі варіанти:
- Червоні безалкогольні вина. Для створення червоного вина без спирту найчастіше використовують такі сорти винограду, як Сіру, Гренаш або Мерло. На відміну від традиційного варіанту, смак не містить звичної гіркоти.
- Рожеві вина без спирту традиційно виробляють із таких сортів, як Піно Нуар, Гренаш, Сенсо.
- Білі безалкогольні вина. Лідером серед білих сортів винограду, що годяться для виведення алкоголю, є Мускат зі своїм насиченим і популярним ароматом. Ще часто використовують такі варіанти, як Шардоне, Айрен або Рислінг.
За ступенем солодкості вино буває: солодке, напівсолодке та сухе. Цей показник залежить від вибраного сорту винограду та технології вироблення.
Ще одне розділення всієї групи на категорії — це тихі й ігристі вина. Залишити натуральні "бульбашки" шампанського під час виведення етанолу неможливо, тому для створення ігристого безалкогольного напою його додатково насичують вуглекислотою.
Користь безалкогольного вина
Основною перевагою можна вважати те, що воно зберігає всі корисні мікроелементи, що утворилися під час ферментації, проте позбавлене обмежень, що накладаються етанолом. Вино з позначкою Zero Alcohol можна пити людям, хворим на цукровий діабет, підвищеним тиском або атеросклерозом; воно підходить для дітей і для вагітних (тільки насамперед потрібно переконатися, що немає алергії); доречно на будь-якій бізнес-зустрічі або конференції.
Окремо можна зазначити те, що безалкогольний аналог містить приблизно удвічі менше калорій, ніж в оригіналі, тому його можна сміливо вживати в разі дотримання дієти.
Де можна купити безалкогольні вина
У зв'язку з глобальним трендом на здоровіші харчові продукти багато магазинів розширюють свій асортимент незвичайними та нетрадиційними новинками. Однак, щоб не натрапити на неякісну підробку, варто звернути увагу на кілька моментів:
- Ціна на Non-Alcoholic Wines завжди вище, ніж на аналогічні продукти з умістом спирту. Річ у тім, що для його створення потрібні ті самі етапи + етап виведення алкоголю, що логічним чином робить підсумкову продукцію дорожчою.
- Щоб замовити безалкогольне вино онлайн, треба звертатися в перевірені інтернет-магазини, де є гарантована доставка та відгуки покупців.