Вбудовані винні шафи — для чого використовуються?
Вино — вишуканий напій, який витримують у винних погребах або в шафах. Цінителі знають, що воно має зберігатися за певної температури, а квартирні умови не підходять для правильного зберігання вина. Саме для цього й були винайдені винні холодильники. За способом установлення розрізняють окремішні та вбудовані винні шафи. І якщо перші — це досить габаритні пристрої, що використовуються переважно в закладах ресторанного бізнесу, то для домашнього використання більше підходять компактні вбудовані моделі. Вбудовані під стільницю, у кухонні меблі, у стіну або в кут винні шафи будуть зручні для невеликих приміщень.
Види вбудованих винних шаф
За технологією охолодження вбудовані винні холодильники можуть бути з термоелектричною або компресорною системою охолодження.
- Термоелектричний. Роботу такого апарата забезпечує модуль Пельтьє. Він являє собою пластину, яка нагрівається з одного боку й охолоджується з іншого. Не вбудовуються в меблі у звичайному розумінні, але можуть використовуватися як настільні холодильники або поставлені у відкриту систему полиць
- Компресорний. Популярний варіант серед покупців. Тепло виділяється, коли компресор стискає газ, під час розширення газу — тепло поглинається. З вад можна зазначити гучну роботу.
Різновиди за тиском. Поділяються на кліматичні та температурні прилади.
Кліматичні працюють за принципом збереження в погребах. Використовуються для тривалого збереження за 10-14 градусів.
Температурні застосовуються для подавання та підготовки напоїв до вживання. Серед температурних виготовляють:
- Двотемпературні. Одне відділення в них підтримує тиск 6-10 градусів. Друге — 10-18 градусів. Підходить для колекціонування різних сортів і видів напою.
- Тритемпературні. Підтримують тиск до 20 градусів. Дають змогу тримати ігристі вина, білі та червоні. Покупці вказують на функціонал. У них можна охолоджувати алкоголь, зберігати та доводити до кімнатної температури.
- Мультитемпературні. Вони виготовляються з чотирма й більше відділами. У них можна тримати рожеве, червоне й біле сухе, бордо, мерло й ігристе вино.
За місткістю розрізняють двокамерні й однокамерні.
Двокамерний холодильник для вина являє собою пристрій з двома зонами, що дає змогу задавати потрібний тиск для різних типів алкоголю.
Однокамерний — максимально компактний варіант. За місткістю однокамерні поступаються двокамерним.
За матеріалом виготовлення покупців традиційно зацікавлюють моделі з дерева. Для виготовлення використовуються такі дерева, як горіх, вишня, дуб.
Пластикові та металеві використовуються в ресторанах і барах. Вони обладнані коліщатками та регульованими ніжками для зручності в русі. Треба зазначити висувний бар. Використовується для виставки та демонстрування колекції. Випускаються із секцією для сигар.
За способом керування.
- Механічне. Регулювання й контроль над тиском здійснюється за допомогою перемикачів.
- Електронне. Має на увазі наявність дисплея й кнопок. Дисплей показує інформацію про температуру та час. Керування здійснюється за допомогою кнопок.
- Сенсорне. Керування здійснюється одним дотиком.
Як вибрати вбудований холодильник для вина?
Щоб купити вбудовану винну шафу, треба звернути увагу на такі критерії.
Вибір визначається залежно від площі приміщення й кількості алкоголю, який призначений для зберігання. Для приміщень компактних випускаються моделі завширшки 15 см. У них міститься один ряд продуктів. Для заощадження місця треба віддати перевагу вбудованим моделям.
Для домашнього використання підійдуть дво- або тритемпературні апарати. Вони дають змогу зберігати різні види вин. Що стосується ресторанів і барів, логічніше буде придбати мультитемпературні. Вони місткі та дають змогу зберігати велику кількість напоїв різного виду.
Випускаються моделі з компресорним, абсорбційним і термоелектричним типом охолодження. Компресорний тип найпопулярніший і найбільш зажаданий.
- Функціонал і корисні властивості.
Серед додаткових особливостей винних шаф — можливості регулювання температури, перевішування дверей, доводчик дверцят, висувні полиці. Виготовляють також винні шафи з контролем за вологістю, за допомогою лавових каменів, а також вентиляцією, яка усуває неприємні запахи в пристрої. Треба зазначити функцію автоматичного відтавання. Вода після цього процесу стікає автоматично та використовується для регулювання вологості.
Популярні бренди-виробники на ринку винних холодильників
Компанія Liebherr випускає кліматичні та температурні пристрої. Вбудований винний холодильник Liebherr випускається з вентиляцією, що дає змогу не вбудовувати в стільницю додаткову вентиляцію. Їх можна вмонтувати в кухонну нішу, заввишки від 40 до 120 см. Компанія виготовляє прилади з привабливим дизайном. Основний колір — універсальний чорний. Дверцята виготовлені з темного скла.
Треба зазначити такі функції компанії Liebherr:
- Систему контролю — Magic Eye. Вона являє собою сенсорну панель керування з дисплеєм. Показує тиск у відділеннях і дає змогу самостійно підібрати потрібний режим.
- Система Soft System. З її допомогою двері зачиняються плавно й безшумно. Вона автоматично зачиняє двері, якщо кут відчинення менш ніж 30 градусів.
Пристрої німецького виробника Caso заслужили повагу серед покупців завдяки якості та тривалому терміну експлуатації. Вбудована винна шафа Caso вирізняється технічними характеристиками. Вони підтримують задану температуру й автоматично регулюють її залежно від зовнішнього середовища та кількості алкоголю.
Виробник Caso випускає кліматичні та температурні пристрої з різною кількістю камер і режимів. Двері тоновані, вони захищають алкоголь від зовнішніх подразників, потрапляння вологи та тепла всередину.
Від інших виробників Caso відрізняється:
- Компресорним типом охолодження з низьким рівнем вібрацій. Завдяки цьому робота безшумна.
- Обладнані теплоізоляцією для заощадження електрики та дисплеєм з електронним типом керування.
- Треба звернути увагу на дизайн приладів Caso. Лінійки виготовлені в універсальних чорних тонах зі скляними панелями та підходять під будь-який інтер'єр.
Дотримуйтеся вищевказаних порад і підказок — і купування не займе багато часу. Напої будуть зберігатися в домашніх умовах за всіма правилами та тішити своїм насиченим смаком.