Червоне вино — один із найдавніших алкогольних напоїв у світі. Це цілий всесвіт зі своїми традиціями, секретами та смаковим різноманіттям. Водночас незмінною залишається класична технологія з вичавлюванням винограду, ферментацією та мацерацією, фільтруванням, пресуванням і дозріванням. Залежно від тривалості старіння, колір варіюється від інтенсивного фіолетового до цегляно-червоного та коричневого. Важливу роль для ключових характеристик відіграють антоціани, які відповідають за насиченість кольору, і дубильні речовини, які дають пряний аромат.
Види червоного вина
Серед червоних вин виділяються такі види:
- ігристе — у процесі природного бродіння насичується вуглекислим газом, стає характерно «шипучим», пінистим і святковим;
- тихе — класичне червоне вино, що приваблює поціновувачів ароматикою та безліччю смакових відтінків;
- вермут — кріплене й ароматизоване, яке настояне зазвичай на полині й увібрало його пікантну гіркуватість.
Міцність більшості червоних вин становить 9-15%, але трапляються також і слабоалкогольні вина із вмістом алкоголю 0-3%, і кріплені вина понад 18%. Окреме місце посідають безалкогольні різновиди. У них залишається трохи більш ніж 0.5% етилового спирту після ускладненої стадії виробництва на останньому етапі.
Класифікація червоних вин
Усі червоні вина, що виробляються сьогодні, поділяють за вмістом цукру:
- солодке (десертне) — від 45 грамів на один літр рідини;
- напівсолодке — від 18 до 45 г на л,
- напівсухе — у межах 4-18 г/л;
- сухе — максимум 4 грами на літр;
- екстрасухе — від 12 до 17 грамів;
- брют — до 12 грамів.
Кожен варіант добирають під особисті дегустаційні уподобання. Водночас відсутність солодкості зовсім не означає виключення фруктових акцентів — напій може бути насиченим і водночас несолодким. Отже, і сухість після вживання зовсім не обов'язково означає належність до відповідного класу — характерний ефект спостерігається через таніни.
Що потрібно знати про витримку червоного вина
З урахуванням того, скільки тривав процес визрівання, червоне вино заведено поділяти на такі підвиди:
- без витримки — найбільш розповсюджене у зв'язку з досить швидким виготовленням (надходить у продаж зазвичай через три місяці з дня переробки сировини й називається ординарним);
- витримане — покращеної якості за рахунок значного виділення осаду, м'яке та бархатисте, без виражених терпких нюансів;
- марочне — виробляється в чітко визначених регіонах і дозріває мінімум 18 місяців у дубовій бочці;
- колекційне — створюється з найкращого врожаю, витримується приблизно 35 років із дотриманням особливих умов та вирізняється унікальним гармонійним букетом для поціновувачів;
- молоде — передбачає мінімальне технологічне втручання та готове до вживання через лічені тижні.
У міру витримування підвищується інтенсивність кольору, тому молоді напої набагато світліші, а зрілі темніші.
Смакова різноманітність червоного вина
Окрім класичного виноградного червоного вина в продажу можна знайти різні фруктові вина червоного кольору:
- з червоної смородини,
- вишневе;
- ожинове,
- гранатове,
- трав'яне.
Найпопулярніше у світі італійське, французьке та грузинське червоне вино, а також виготовлене в Іспанії, Каліфорнії та Австралії. Деякі сорти червоного вина є аперитивом, інші поєднуються з різними стравами, наприклад, традиційно подаються під м'ясні страви, треті смакують після їжі, виконуючи функцію дижестиву. Самих сортів винограду для виготовлення червоного вина безліч:
- Сапераві,
- Мускат,
- Кіндзмараулі,
- Ламбруско,
- Піно Нуар,
- Каберне,
- Мерло,
- Совіньйон,
- Шираз.
Але остаточний смаковий букет залежить від безлічі чинників — регіону, року випуску, технологій виробництва. Серед цього різноманіття можна знайти необхідне, але не завадить підказка професійного сомельє.