Що таке безалкогольне вино
Відносна новинка на світовому ринку — безалкогольне вино, що набирає популярності. За калорійністю та рештою ключових характеристик цей напій стоїть в одному ряду зі звичайним, але відрізняється вмістом алкоголю на рівні 0.5%. Вино з нульовою міцністю випускають багато великих брендів:
- Torres,
- Vintense,
- Vina Albali,
- Domaines Pierre Chavin,
- Nozeco,
- Weingut Tement,
- Fiorelli,
- Codorniu,
- Henkell,
- Villa Mare.
Виробництво налагоджено переважно в Німеччині, Франції, Бельгії та Австрії, також популярна іспанська та італійська продукція. На провідних виноробнях дотримуються класичної технології — від збирання врожаю на виноградниках до природного бродіння в певних умовах. Особливість виготовлення полягає у фінальному етапі, що передбачає спеціальну обробку. З готового продукту прибирають спирт шляхом зворотного осмосу або вакуумної дистиляції відповідно до вимог сегмента alcohol free.
Класифікація безалкогольного вина
Є два види безалкогольного вина — ігристе та тихе. Перше насичене вуглекислим газом, який надає шипучості та пінистості в міру поглинання дріжджами виноградного соку. Усі вони класифікуються за вмістом цукру:
- солодке — у середньому понад 50 г на літр, без вираженої кислинки;
- напівсолодке — від 30 до 50 г/л, з ніжним, легким букетом;
- напівсухе — від 5 до 30 г на літр, з інтенсивними терпкими нотками;
- сухе — практично без цукру (менш ніж 5 грамів), найбільше розкриває природний смак і аромат винограду.
Смакова різноманітність безалкогольного вина
Корективи, які регулярно вносяться в загальноприйняті стандарти, дають можливість вибрати й купити безалкогольне вино на будь-який смак, у тому числі:
- виноградне — постійна класика з найбільшою кількістю танінів;
- фруктове — має найяскравіші смакові тони, виступає в ролі як аперитиву, так і дижестиву, а також основи для коктейлів;
- ягідне — у процесі виготовлення використовуються садові, які вирощуються людиною, та дикорослі лісові ягоди;
- пряне — з «гарячим» характером завдяки переважним акцентам спецій, включно з корицею, перцем і гвоздикою;
- трав'яне — оригінальне та пікантне, зі складним смаком.
Безалкогольне вино може бути сортовим (не менш ніж 85% сировини належить до одного сорту) або купажним (суміш представників кількох культур). Візуальний колорит безалкогольного вина також варіюється:
Колірна гама відповідно змінюється від світло-червоного до бордового, між блідо-солом'яним і жовтогарячим, від трохи рожевого до коралового. Усе залежить від кольору виноматеріалу і виробничої специфіки. Як і будь-яке інше, безалкогольне вино найчастіше розливають у стандартні пляшки 0.25 та 0.75 л, рідше трапляється в бляшанках — зручному та практичному форматі індивідуальної тари. Численні характерні аспекти роблять його чудовим доповненням до більшості сирів та закусок, салатів, рибних і м'ясних страв, що потребують ідеального гастрономічного поєднання.