Що таке віскі

Віскі є популярним напоєм у багатьох країнах. Це міцний різновид алкоголю, який споживачі вважають одним із найбільш ароматних. Він виробляється на основі спирту з різних типів зернових культур. У кожній із країн-виробників використовуються різне зерно і різні техніки його оброблення. Ці характеристики безпосередньо залежать від кількості цукру в складі.

Для віскі характерний світлий колір і прозорість. Колірна палітра — від світло-жовтого до коричневого, залежно від рецептури напою.

Різновиди віскі

Напій, що виник в Англії й Шотландії, дослівно перекладається як «вода життя», через своє наповнення й зернову основу. За вихідною сировиною, використаній для приготування віскі, розрізняють такі різновиди:

  • Солодовий. В основі — тільки ячмінний солод, без додавання інших культур.
  • Односолодовий. Вироблений на одній винокурні.
  • Blended.  Суміш солодового віскі різних винокурень.
  • Купажований). Найпопулярніша категорія, напій виготовлений через змішування солодових і зернових продуктів.
  • Бурбон. Виготовляється з кукурудзи.

У цьому вишуканому напої важливе значення має тривале витримування в дубових бочках. Терміни витримки визначаються для кожного підвиду індивідуально. Найчастіше, найякісніші товари — імпортні. Але є і якісні вітчизняні екземпляри.

Класифікація за критеріями

Смакові характеристики безпосередньо залежать від процесу солодження. Тут важливу роль відіграє кількість води, фільтрація, особливості ємності, форма перегінного виробу, температура повітря і тривалість витримки. Натуральність матеріалу виготовлення бочки має позитивні та негативні боки. Дерев'яна бочка в процесі витримки просочується характерним ароматом продукту, але це часто використовують у класичній технології приготування віскі: виріб з однієї бочки після певного періоду переміщують в іншу, чим домагаються гармонійного змішування запахів. Це впливає й на смакові характеристики продукту.

Класикою вважається шотландський віскі, назва якого походить від країни-першовідкривача. Він має середні показники міцності, солодкості та максимально правильний післясмак. Популярністю користується й ірландський різновид віскі. Він поширений у всьому світі. Важливо розуміти, що вони різняться технологією виробництва. Якщо в Шотландії заведено сушити солод на торфі для димного присмаку, то в Ірландії використовують сушіння без торфу в печі. Ірландський напій набуває у такий спосіб максимальної м'якості.

Особливості виробництва та споживання віскі

Для напою характерна витримка три роки, після якого продукт називають словом «віскі». Мінімальний термін має застосовуватися тільки до зернової основи, у той час як солоду цього мало. Для його визрівання, «в ув'язненні» його тримають до двадцяти років. Ексклюзивні сорти вирізняються найбільш тривалим періодом, від двадцяти років. Рідкісні екземпляри зберігаються й півстоліття.

Віскі вживають як аперитив і дижестив, залежно від традицій країни та сорту напою. Рекомендовано заповнювати алкоголем келих ноузинг, у ньому найбільш виражається аромат напою. Завужений верх сприяє концентрації парів рідини в правильному напрямку. Склянки можна також купити на сайті ROZETKA, де є величезний вибір не тільки алкогольних аперитивів, а й посуду до них.

Під час вибору пляшки віскі варто враховувати всі особливості виробників. Важливо дивитися на бренд і країну виробника. Професійні сомельє навіть за цими показниками визначають смак і аромат продукції.

Безліч марок випускають дорогі алкогольні напої, часто не доступні споживачеві за вартістю. У каталозі Розетки є можливість придбати якісний продукт за відповідною ціною. Тут представлені напої різних категорій із можливістю підбирання за фінансовими можливостями.