Бурбон — американське віскі
Американський бурбон — це віскі, яке виготовляють на основі кукурудзи. Така сировина сильно впливає на смак і аромат напою. Bourbon вирізняється золотистим відтінком і довгим присмаком. Виробляється лише на території США.
Бурбон має відносно не довгу історію, яка бере свій відлік з XVIII століття, коли ірландські та шотландські емігранти почали готувати віскі з кукурудзи. Напій вийшов таким вдалим, що 1964 року в США йому було надано статус «національного». Походження назви точно не встановлено. Вважається, що вона походить від найменування округу Бурбон, розташованого в Кентуккі. І зараз до 90% напою виробляють у цьому американському штаті.
Особливості виробництва бурбону
Бурбон має дві важливі особливості — географія та сировина. Whisky може вироблятися у всьому світі, а бурбон випускається лише в США. Він готується на основі суміші кукурудзи та інших злаків. При цьому кількість кукурудзи має становити понад 51%. Сусло піддається процесу дистиляції. Отриманий продукт має яскраво виражений кукурудзяний смак. У цьому його міцність становить трохи більш ніж 80%. Рідина розливається в бочки з американського дуба. Зберігання дистиляту в інших ємностях є неприпустимим, тому що саме обпечене дерево надає напою характерного смаку й аромату. Складний букет з'являється після кількох років витримки. Bourbon настоюється не менш ніж 2 роки, проте після закінчення цього строку він вважатиметься молодим. Тому термін витримки збільшують до 20 років. Витриманий напій має яскравий бурштиновий колір і ледь солодкуватий смак із легкими нотами ванілі, кориці та дуба.
Види бурбону
Рецепт захищений законом, він суворо регламентується. Так, заборонено використовувати барвники. Попри це, на ринку є великий вибір бурбону, його смакові якості багато в чому залежать від виробника. У кожного бренду свої пропорції компонентів та особливості витримки, які тримаються в найсуворішому секреті. Завдяки цьому напої набувають різних смакових нот — димних, пряних, фруктових і навіть солодких.
Bourbon відрізняється залежно від терміну витримки. Доступні такі варіанти:
- до 5 років
- до 10 років
- до 20 років.
Вибираючи бурбон, необхідно дивитися на виробника. Від нього залежить якість і смак напою. Особливою популярністю користується продукція таких марок:
Багато хто з них пропонує фірмові подарункові набори, до яких входить одна або кілька пляшок алкоголю та склянки з логотипом.
Як п'ють бурбон
Міцний алкоголь заведено пити як аперитив. Зазвичай його подають у скляних келихах із товстим дном. Американський бурбон добре поєднується з іншими напоями, тому його основі часто роблять коктейлі.