Отзывы покупателей о Ноутбук ASUS Vivobook 16 OLED M5606WA-MX024, AMD Ryzen AI 9 HX 370, 5.1GHz, 16" 3.2K, 120 Hz, 32GB LPDDR5X, SSD 1TB, AMD Radeon 890M Graphics, Free DOS
Нет в наличии
- Сергій Н***Отзыв от покупателя. Продавец: Rozetka. Цвет: Серебристый. Объем установленной оперативной памяти: 32 ГБ. Объём SSD: 1 ТБ
Користуюся активно як для офісних так і для інженерних задач. Продуктивності в цілому вистачає. Із недоліків - через 9 місяців маю помилку SSD та деградацію батареї.
- Достоинства:
- Чудовий екран та в цілому ергономіка
- Недостатки:
- невпевнена робота з Ubuntu
- Юліан Х***Отзыв от покупателя. Продавец: Rozetka. Цвет: Серебристый. Объем установленной оперативной памяти: 32 ГБ. Объём SSD: 1 ТБ
Безумовний плюс цього ноута це дисплей. Він справді чудовий і саме дисплей схилив до цієї моделі. Кольори насицені, якскравість чудова, висока роздільна здатність. Дуже хотілося спробувати OLED і він спраді справляє враження, особливо, якщо після OLED перемкнутися на звичайну IPS матрицю. Дуже приємно дивитися відео, фільми, чи навіть просто щось читати.
Але одним дисплеєм ситий не будеш. Іншим важливим критерієм для мене був CPU. По бенчмаркам Ryzen 9 370 HX навіть обганяє Apple M4. Але це в теорії. На практиці саме цей ноутбук дуже сильно гріється. Хоча TPD у процессора невисокий, навіть при мінімальному навантаження (просто серфінг) температура буде 75 - 85 градусів, це якщо вентилятори у стандартному режимі або в режимі performance. Якщо трохи навантажити, то температура легко доходить до 95 (а критична у цього проца 100). Хоча максимальна частота 5gHZ, складається враження, що через перегрів до цієї частоти ноут не добирається і залишається в районі максимум 3.5 - ~4 gHZ.
Якщо перевести вентилятори в режим whisper, то навіть серфінг буде розігрівати до 90 - 95 градусів.
Чисто по суб'єктивним відчуттям працює не краще за Ryzen 5 7600, який зараз в моєму ПК, може навіть трохи гірше.
Вентилятори дуже шумні, і справляють враження дешевих. Гучно вмикаються, створюють дуже неприємний звук.
Також була проблема з Linux. Про це вже писали інші коментатори. Я особисто не заморочувався і просто встановив Windows. Тут ніяких проблем і також нормально працює MyAsus, де є багато додаткових налаштувань.
Загалом ноут міг би бути значно кращим, якби мав краще охолодження. Як мінімум не таке шумне. Іншоді підтримка асус відписує, що можна ввімкнути Whisper mode, але тоді проц буде працювати на температурах, близьких до критичних і вентилятори всерівно будуть вмикатись час від часу.- Достоинства:
- Дисплей, автономність, потужний CPU, принаймні в теорії, розпаяна RAM
- Недостатки:
- Сильно гріється, шумний вентилятор, тротлінг
- Юліан Х***
Ноут вже знятий з виробництва, але все ж хочу уточнити деякі деталі стосовно перегріву. Можливо комусь буде корисно. Я довгий час не користувався ноутом, але коли знову виникла потреба в ньому, то я знову зіткнувся з проблемою перегріву та гучних вентиляторів, але на цей раз вирішив зайнятись нею серйозно. В першу чергу вирішив замінити термопасту (на щастя розібрати ноут було дуже просто). Хоча я майже не користувався ноутом термопаста повністю висохла. Я замінив її на нову, але проблеми це не вирішило і температура майже не знизилась. Полазивши трохи по ютубу та форумах наткнувся на пораду оновити біос. Це також не допомогло (хочу відзначити, що процес оновлення біос максимально зручний та простий). Зрештою я дізнався про програму g-helper, яка дозволяє змінювати різні параметри ноута, в тому числі power limits. І ось тут я дізнався, що за замовчуванням power limit був 80W, що для компактного ноута дуже багато. Я знизив power limit до 20 - 40W (зробив кілька різних профілів) і це вирішило всі проблеми
- Юрій М***Отзыв от покупателя. Продавец: Rozetka. Цвет: Серебристый. Объем установленной оперативной памяти: 32 ГБ. Объём SSD: 1 ТБ
Ноутбук мені сподобався виглядає досить якісно і стильно корпус металевий, вентилятори працюють тихо адаптивно при нагрузці можуть включатися голосніше, працює швидко дисплей якісний і яркий.
Клавіатура могла бути трішки кращою тому що з-під кнопок видно світло в ідеалі було б добре щоб світилися тільки літери. - Олексій Н***Отзыв от покупателя. Продавец: Rozetka. Цвет: Серебристый. Объем установленной оперативной памяти: 32 ГБ. Объём SSD: 1 ТБ
Для тих, хто хоче ставити лінукс - я поставив Manjaro 25.07 KDE , єдині танці з бубном - треба в загружчик додати "amdgpu.dcdebugmask=0x10 amdgpu.sg_display=0", бо інакше ноут періодично висне, допомагає релогін. Щодо інших дистрибутивів, Ubuntu 24.04 не стала, постійне слайдшоу і на цнсталюванні ноут просто в ребут падав, Arch теж дике слайдшоу, але думаю тут можуть допомогти ті ж налаштування загрузчика, я к і для Manjaro
А так дійсно ноут супер.- Достоинства:
- Дисплей, залізо, дизайн
- Игорь
Вы тоже нашли что поставить. Fedora, даже не раздумывая. Тем более в последнее время в aur-пакетах начали появляться бэкдоры.
- Олексій Н***
Я нікому не пропонував встановлювати той чи інший дистрибутив лінукс, тут кожна людина обирає, що їй більше треба чи подобається. Я просто поділився своїм досвідом. Якщо Ви так хочете посперечатися щодо дистрибутивів, напишіть краще в реддіт, там Вам швидко нагадають про бекдор тогорічної давності в Fedora
- Игорь
Да никто не спорит и не заставляет вас использовать Fedora, хоть gentoo собирайте себе, оттуда вообще такой негатив?
Ключевые разработчики всех ключевых подсистем linux, особенно ядра, видеодрайверов, mesa и т.п., работают в Red Hat. Очевидно, что лучшей реализации, чем в дистрибутиве Red Hat, попросту нет. Даже больше скажу. Очень часто крупные новые релизы всё той же Mesa релизятся в остальных rpm-based дистрибутивах только после появления в Fedora из-за особенностей сборки пакета, и не только.
А бэкдоры в aur - не годовалой давности, а этого и прошлого месяца, а вот в fedora и rpm fusion я их почему-то не встречал.
- Андрій Т***Отзыв от покупателя. Продавец: Rozetka. Цвет: Серебристый. Объем установленной оперативной памяти: 32 ГБ. Объём SSD: 1 ТБ
В цілому ноут супер, доволі швидкий, дисплей прикольный (раніше був ips), але є нюанс, як на мене дуже великий, це глянцевий екран і він не скляний. Я все життя користувався матовими і думаю, що буду клеїти матову плівку. Все інше в принципі позитивне.
- Достоинства:
- Швидкість роботи, дизайн, відчуття під час роботи приємні.
- Недостатки:
- Дисплей глянцевий, оперативна пам'ять розпаяна на платі (не можливо апгрейдити).
- Максименко Є***Отзыв от покупателя. Продавец: Rozetka. Цвет: Серебристый. Объем установленной оперативной памяти: 32 ГБ. Объём SSD: 1 ТБ
Брав для роботи, дуже приємний ноут. В роботі тихий. Дуже приємний дисплей. По автономній роботі мало досвіду експлуатації але при середньому наавнтаженні 5 годин працює точно і ще лишалось десь 30-35 відсодків заряду. Загалом поки нарікань немає
- Достоинства:
- Швидкій, красивий, чудовий екран
- Недостатки:
- МаксимОтзыв от покупателя. Продавец: Rozetka. Цвет: Черный. Объем установленной оперативной памяти: 32 ГБ. Объём SSD: 1 ТБ
З абсолютних переваг ноуту - це дисплей. Картинка дуже крута - кольори насичені, чорний колір дійсно чорний, зображення чітке за рахунок дрібних пікселів. Після цього OLED-дисплею ви не зможете більше дивитись на звичайні ноутбуки з IPS матрицею. Перед покупкою переживав, що від OLED-дисплею можуть боліти очі, бо чув такі відгуки про інші ноутбуки ASUS з OLED-матрицею. Але жодного дискомфорту саме з цим ноутом я не відчуваю.
Звісно, ноутбук з Ryzen 9 та 32 Гб оперативної памя'ті досить потужний для більшості задач. В ігри на ньому грати не пробував, та й з вбудованою відеокартою навряд чи вийде пограти в сучасні ігри з гарними налаштуваннями графіки. Але для інших задач цього ноуту мені повністю вистачає.
Звук мене влаштовує, але я не дуже вибагливий до якості звучання. Враховуйте, що динаміки знаходяться знизу ноутбуку, тому якщо ви поставити його, наприклад, на ковдру, то якість звучання може погіршитись.
Тачпад і клавіатура теж влаштовують, хоча до клавіатури треба звкинути. Тачпад досить великий. Прикольна підсвітка клавіатури - можна налаштувати будь-який колір, або навіть ввімкнути функцію підлаштування підсвітки під кольори на дисплеї.
Камерою майже не користувався, вмикав лише щоб протестувати. Якість зображення здалася середньою, але я не користувався і не перевіряв її при різних умовах освітлення.
Батарея тримає, в середньому, 4-5 годин, в залежності від задач. Можливо, в якомусь режимі з мінімальним навантаженням і енергозбереженням протримається і довше, але я, здебільшого, використовую ноутбук на зарядці і максимально заряджений я не розряджав до 0%. Якщо вам потрібні чесні 8, або більше годин, то дивіться в сторону Макбуків. Можливо, є якісь специфічні витривалі ноутбуки на Windows, але більшість віндових ноутів такої потужності і такої цінової категорії буде тримати заряд приблизно стільки, як і цей ноут.
А тепер про мінуси.
Головний МІНУС (дуже великими літерами) - це якість корпусу. Точніше, кришки корпусу. Так, ноутбук дуже тонкий, але краще б та кришка була товщою на кілька міліметрів. Якщо по суті, то вона прогинається навіть від легкого дотику. При відкритті та закритті, та й взагалі при будь-якому дотику до кришки у відкритому стані, чутно тріскіт. І, як вже писали в одному з коментів, в закритому стані кришка не прилягає плотно до основної частини корпусу - видна невелика щілка посередині, але вона зникає якщо навіть легенько кришку придавити. Користуюсь ноутбуком переважно вдома, але мене лякає перспектива носити його з собою в рюкзаку, бо здається, що якщо його чимось придавити, то дисплей може постраждати. А тут дисплей точно коштує третину вартості ноуту. Корпус досить стильний, хоча пластикова рамка навколо дисплею виглядає дешево і дещо псує вигляд. Корпус дуже маркий - у мене ноут чорного кольору і відбитки пальців добре видно. Доречі, "тест на Макбук" цей ноут проходить - кришку можна відкрити однією рукою, не притримуючи корпус.
Також ноутбук досить сильно гріється в області перед дисплеєм. У мене якогось критичного нагріву поки не було, але в сильну спеку я його ще не випробував.- Достоинства:
- Дисплей, потужність
- Недостатки:
- Ненадійна кришка корпусу
- Максим
І ще кілька порад (може, комусь стане у нагоді):
В додатку MyAsus можна увімкнути функцію затінення без мерехтіння - це дозволяє зменшувати яскравість дисплею без шкоди для очей. Тобто, якщо мене влаштовує яскравість дисплею в 60%, то я у Windows виставляю яскравість на 100%, а в додатку MyAsus ставлю яскравість 60%.
У цього ноута сучасний BIOS в якому можно повністю перевірити всі функції під час покупки - дисплей, клавіатура, тачпад, помилки в оперативній пам'яті чи з SSD-диском, навіть можно послухати, як гуде вентилятор при різних обертах (до речі, на максимальній швидкості він гуде дуже сильно, але в реальних задачах він у мене на максимум ніколи не вмикався).
- МаксимОтзыв от покупателя. Продавец: Rozetka. Цвет: Серебристый. Объем установленной оперативной памяти: 32 ГБ. Объём SSD: 1 ТБ
Ноутбук неймовірний. Хороша якість відео, екран не може не радувати. Легкий, компактний і що найголовніше для мене- тихий та тривалий в роботі. Проте є один неприємний момент, який я не помітив відразу. Монітор ноутбука(верхня кришка) деформований і ноутбук щільно не закривається і видно цю деформацію при вимкненому моніторі. Звертатись і міняти немає сенсу, бо вже встановлена велика кількість програм та налаштувань(
На роботу це не впливає, але мене це дуже засмутило, тому звертайте увагу при отриманні- Достоинства:
- Хороший, потужний, легкий, компактний, тихий
- Недостатки:
- Деформований корпус
- Костянтин К***
На рахунок кришки погоджуюся, могла би бути товще. В мене із-за цього не ідеальна поверхня екрану. Візуально цього не видно, поверхня виглядає ідеальною, але відображення у дзеркальній поверхні спотворені, десь ближче до центру є незначна впадина чи випуклість, із-за чого я бачу своє відображення як в кімнаті кривих дзеркал і мозог починає казати, що в мене бракований ноутбук. Те саме і в разі, якщо позаду є джерело світла, лампа. Це дуже бісить. В інших сценаріях жодних проблем.
- Егор Г***Отзыв от покупателя. Продавец: Rozetka. Цвет: Серебристый. Объем установленной оперативной памяти: 32 ГБ. Объём SSD: 1 ТБ
После долгих выборов процессоров остановился именно на этом. Для меня самым важным критерием была автономность не менее 7 часов и отсутствие сильного нагрева при выполнении самых простых задач. Никаких энергоемких программ или тяжелых задач. Производитель заявлял, что этот ноутбук просто революционный в плане энергоэффективности — гиперэкономичный расход заряда.
Выбирал между Ryzen прошлого поколения на 7 и этим, "супер расхайпованным" процессором.
Что имеем в итоге? Не более 4–5 часов работы при настройках максимальной экономии батареи (только браузинг и редкий просмотр YouTube). ASUS Ryzen — вы серьезно?!!!
Дополнительно: ужасная камера, невероятно маркий корпус (берите черный, если решитесь — он хотя бы выглядит симпатично, но будет таким же марким, как и серый). Дизайн очень посредственный. Слабая подсветка клавиатуры без возможности изменения цвета.
А еще датчик распознавания лица работает просто ужасно. Из 10 попыток срабатывает 2–3 от силы. Это крайне раздражает.
Понимаю, что ASUS предлагает за эти деньги хорошую начинку, но по факту от нее никакого толку. Очень расстроен покупкой.- Достоинства:
- 1) Хорошая сборка 2) Тонкий и легкий 3) Хорошая начинка
- Недостатки:
- 1) Батарея держит 4-5 часов 2) Очень маркий корпус 3) Плохое качество камеры 4) Распознавания лица работает ужасно
- Володимир
Не згоден з багатьма коментарями. По часу автономної роботи я його ще не тестував, але по де-яким моментам Ви кажете не правду. Наприклад, колір підсвітки можна встановити, просто Ви не розібрались де і як. Дизайн топ для ноута фактично в низькій ціновій категорії (це далеко не топова лінійка). Як можна залапати чистий алюміній мені важко й уявити. :) Коли протестую усе інше, додам ще інфи. :)
- ВолодимирПродавец: Rozetka. Цвет: Черный. Объем установленной оперативной памяти: 32 ГБ. Объём SSD: 1 ТБ
Дуже сподобався ноутбук по характеристикам і дизайну. Готовий був придбати, але вимушений був відмовитись від покупки через модуль Wi-Fi. Основна проблема, що він розпаяний на платі. Тут встановлений модуль MediaTek на який багато нарікань. Він вже не останньої версії стандарту. А замінити не зараз, не в майбутньому його буде неможливо.
- Достоинства:
- Топовий процесор
Об'єм пам'яті
Матеріали корпуса - Недостатки:
- Розпаяний Wi-Fi модуль
Розпаяна оперативна пам'ять(платформа підтримує до 96 ГБ)
Один слот М2
- Володимир
Відгуки відгуками, але цей модуль wi-fi працює значно краще ніж realtek в леново ThinlPad. Тож все відносно і особисто я задоволений. :)
- Андрій
ви все ж таки купили його? модуль wifi працює нормально? Бо також побоююся, що зіткнуся з проблемами
- Володимир
Андрій, я придбав, але я інший Володимир. :) Взагалі проблем нема.