Хрусткі ласощі, які так подобаються і дітям, і дорослим, являють собою тонкі, обсмажені скибочки з додаванням спецій і ароматизаторів, називаються чипси. Найпопулярнішими є картопляні чипси, оскільки саме картопля стала основоположним продуктом для створення цих ласощів. Однак сьогодні можна знайти як класичні картопляні, так і різні фруктові чипси.

Історія цього продукту сягає середини 19 століття, коли на одному з американських курортів почали подавати тонко нарізані скибочки картоплі, обсмажені у фритюрі. Цей гарнір так сподобався всім відпочивальникам, що згодом їх стали готувати практично у всіх ресторанах, і чипси стали частиною високої кухні того часу. До середини 20 століття ця страва залишалася доступною тільки для вищих верств суспільства, поки низка виробників не здешевили виробництво та не вивели чипси в категорію фаст-фуду. Сьогодні марки чипсів Pringles і Lays відомі у всьому світі.

Різновиди чипсів

Чипси мають низку різновидів залежно від того, з якої сировини та як роблять конкретний тип. За вихідною сировиною розрізняють:

  • Картопляні. Як не дивно, достатньо рідкісний різновид. В основі — підсмажені скибочки картоплі зі спеціями. Оригінальний рецепт.
  • Пшеничні. Виготовляють із суміші у формі пюре, в основі якої пшеничне борошно з додаванням крохмалю та інших домішок. Більшість чипсів на ринку виготовляють саме з такої основи.
  • Рисові. Легкі чипси, не дуже поширені в наших широтах. Спосіб приготування такий же, як і пшеничних чипсів, за винятком того, що основою борошна-пюре є рисове борошно.
  • Кукурудзяні. Поряд із пшеничними вважають одними з найпоширеніших. Кукурудзяне борошно в поєднанні з гранулами інших культур і спеціями замішують до консистенції борошна, з якого потім за допомогою формочок роблять чипси для обсмажування у фритюрі. Не тільки як закуска, а і як основа для різних страв кукурудзяні чипси використовувані в мексиканській кухні.
  • Кокосові. Практично не поширені в наших широтах. В основі кокосова перетерта стружка.
  • Яблучні. Мабуть, найкорисніші чипси завдяки максимальній натуральності вихідної сировини. Процес приготування такий самий, як і в картопляних, однак замість смаження в олії виробники часто вдаються до висушування або в'ялення.

Що стосується різновидів, можна ще вказати на різні ароматизатори. Так, широко розповсюджені гострі чипси зі смаком:

  • Сир;
  • Бекон;
  • Гриби;
  • Сметана;
  • Цибуля;
  • Краб;
  • Паприка.

Чипси — користь і шкода

З огляду на те, що до складу цього продукту входить велика кількість жиру, а також барвників і ароматизаторів, чипси навряд чи підходять для здорового харчування. Однак їхні смакові якості, зручність і оригінальна, звична всім форма зробили чипси невіддільним атрибутом вечірок, де як закуски подають різні снеки. Поєднують чипси також із прохолодним пивом під час відпочинку, коли для приготування якихось страв нема або можливості, або настрою.

Купити чипси від вітчизняних і провідних закордонних виробників можна в інтернет-магазині Розетка. У продажу є всі смаки від Люкс, Pringles, Lays та інших брендів.

Поширені питання та відповіді

Які товари користуються попитом в категорії Чипси?

Чипси: ціни на ROZETKA

Товар Ціна
Чіпси Pringles Patatas Bravas 165 г (5053990171354) 109₴
Чіпси Pringles Tzatziki 165 г (5053990168675) 109₴
Чіпси Pringles Peperoni Pizza 165 г (5053990168637) 109₴
Чипси Pringles Paprika Паприка 185 г (5053990167692) 149₴
Показати ще