На кожній кухні є каструлі, що допомагають жінці готувати і зберігати їжу і продукти. Це спеціальна посудина, найчастіше металева, призначена для приготування їжі. З їхньою допомогою можна готувати на відкритому вогні й у духовій шафі. Відмітна її риса в тому, що з боків є ручки і зверху закривається кришкою. 

Матеріали виготовлення каструль

Сьогодні виробники диктують особливу моду на девайси для кухні. Вони з'являються в нових формах, різновидах, типах, з різним покриттям і призначенням. Щоб зрозуміти, як вибрати правильну річ, потрібно для початку розібратися в різновидах цих предметів. 

Насамперед виробники поділяють продукцію за матеріалом виробництва. Основний асортимент товарів виготовляється з таких речовин: 

  • Алюміній;
  • Кераміка;
  • Іржостійка сталь;
  • Пластик;
  • Хромонікелева сталь;
  • Чавун;
  • Емальована сталь.

Кожен із цих варіантів по-своєму гарний і має свої показники експлуатації. Раніше найпопулярнішими каструлями на кухні були предмети з алюмінію. Вони мають гарну теплопровідність і всі продукти в них готуються швидко. Вони легкі й дешеві, але з цієї ж причини швидко деформуються й піддаються хімічним впливам. Тому господині поступово перестають купувати такі вироби. На зміну їм прийшли товари з нержавійки. Такий набір буде особливо гігієнічний, стійкий до впливу лугів, кислот і високої температури. Рекомендується використовувати продукцію з подвійним або потрійним покриттям дна, тоді менше шансів на пригорання їжі. 

Ще один популярний різновид — це емальовані прибори для приготування їжі. Вони виробляються з чавуну або чорної сталі та покриваються декількома шарами склоподібної емалі. Внаслідок цього на їжу не впливають хімічні елементи металу. Її експлуатують із будь-якими харчовими продуктами, але молочні вироби краще в ній не готувати. 

Деякі виробники роблять каструлі з вогнетривкої кераміки, пластику, скла. Їх також використовують на плитах, у духових шафах. Легко миються і швидко проводять тепло. Винятком є тільки пластикова каструля. Вона придатна тільки для зберігання сирих або готових продуктів. 

Різновиди й типи каструль

Класифікація виробів не закінчується на матеріалах. Їх також можна розділяти за типом, формою і способом застосування. За цими критеріями виробники виділяють такі різновиди каструль: 

  • Горщик. Спеціальний різновид, який не має ручки з боків. 
  • Казан. Це маленький або великий котел із напівкруглим дном, звуженим до низу, широким зверху. Його головна характеристика — це товсті стінки, тому їжа ніколи не пригорає.
  • Каструля для запікання. Виготовляються вироби зі спеціальної жароміцної кераміки, яка не піддається високим температурам. Її з легкістю можна ставити в духовку на високі температури. 
  • Каструля для розігрівання. Для такого класу часто використовується склокераміка або пластик. Вони призначені для підігрівання їжі в мікрохвильовій печі за помірної температури. 
  • Ківш. Це спеціальний девайс з однією довгою ручкою різних розмірів, у комплекті може бути кришка. Виготовляється він із різних матеріалів і може використовуватися в будь-яких цілях. 
  • Мантоварка. За зовнішніми даними вона схожа на пароварку, має 3-4 яруси й застосовується для приготування мантів. 
  • Таджин. Підходить для приготування їжі в духовці або для тушкування. У ній продукти не підгорають і не пересихають. 

Як правильно вибрати каструлю

Перед вибором продукції рекомендується дивитися відгуки покупців, радитися з друзями й консультуватися з продавцями. Щоб підібрати вдалу модель, потрібно дивитися на основні характеристики, які полягають у розмірі, об'ємі, глибині, товщині стінок, внутрішньому покритті тощо. 

Розмір правильно вимірювати по зовнішньому краю. Об'єм посуду залежить від діаметра і висоти виробу. Для його обчислення потрібно знати, скільки вміщається продуктів у посудину для одного приготування. Висота товару важлива для збереження його цілісності в тумбочці й у холодильнику з готовою їжею. Товщина стінок впливає на тепловіддачу. Залежно від матеріалу виготовлення цей показник може бути різним. 

Усередині каструлі виробники часто роблять тефлонове покриття, що рятує від пригорання, але згодом воно може пошкоджуватися й антипригарні властивості втрачаються. Буває також керамічне, мармурове й емальоване покриття. Каструлі без антипригарного шару повільно нагріваються, але не піддаються впливу корозії й хімічних речовин. У разі частого контакту з водою можуть іржавіти.

Показати ще 60 товарів