На кожній кухні важливе місце займають ножі, а друге за старшинством точила для ножів. Завдяки гостро наточеному обладнанню можна впоратися з будь-якими продуктами, залишити їх максимально цілісними й акуратними. Робота з ножами на кухні проходить постійно, тому час від часу вони затуплюються й різати що-небудь стає неможливо. Саме для таких випадків має бути точило. У ручному режимі можна швидко наточити ножі, надати їм первісного вигляду та спростити роботу.
Різновиди точилок для ножів
Всі товари виробники класифікують за різними критеріями. Асортимент виробу дуже великий, тому вибирати потрібно за особистим уподобанням. Можна знайти ручний варіант для наточування, а є електричні точила. Все залежить від фінансового стану покупця і його побажань.
Вироби поділяються на такі типи:
- Кишенькові точила. Зручний тип для подорожей і вилазок. Ним легко нагострити похідні ножі.
- Механічні. Класичний тип приладу. Вирізняється маленькими розмірами, простим механізмом роботи. Вони чудово підходять для домашнього використання. Найчастіше мають три точильні зони — груба, керівна й одностороння для ножиць. Вони характеризуються безпекою, оскільки колодка на достатній відстані розташована від жолоба. Завдяки такій конструкції шанси отримати травму зменшуються в кілька разів. Їхня головна перевага в невеликій вартості, що допустимо для широких мас.
- Електричні. Прилад, що неабияк спрощує роботу на кухні. З його допомогою можна швидко нагострити будь-які ножі. Для його використання не потрібні додаткові знаття і вміння, всі правила застосування є в інструкції до апарата. Професійна техніка швидко й надійно заточує ножі, але не можна сильно довго тримати виріб у приладі. Вирізняється високою ціною, часто використовується в ресторанах і кафе, де є професійна кухня і прилади. Можуть бути додаткові функції. Часто трапляються моделі з поворотним механізмом.
- Мусати. Це не точилка, а інструмент, який керує крайкою. Він доточує ніж до ідеального стану. Спочатку користуватися ним не рекомендується. Його бажано використовувати, коли ніж тільки трохи починає затуплюватися. Провівши по цьому приладу, кухонний інструмент відразу стає гострим і зручним для використання.
- Точила-камені. Має форму бруска з різною зернистістю і формою. Дуже добре справляються з поставленим завданням, але від людини потрібні вправність і вміння користуватися таким приладом. Для ефективного точіння вдома повинно бути кілька варіантів — з дрібним і з великим зерном.
- Водні камені. Виготовляються з японських природних каменів природного походження. Бувають із грубими й середніми піщинками, а також довідні.
- Точильні ремені. Спеціальне обладнання для точилок. Це доповнення продовжує життя приладам і його можна самостійно замінити.
Всі прилади для дорогих і бюджетних ножів також поділяються за типом заточування на двосторонні й односторонні. Перший варіант вважається більш традиційним і частіше трапляється покупцям. Друга модель належить до вузькоспеціалізованих інструментів з особливими характеристиками. Їх часто можна побачити в японській кухні. Леза в такого приладу наточені тільки з одного боку, а другий бік абсолютно плоский.
Поради щодо вибору
Вибираючи точила для керамічних ножів або будь-яких інших типів, важливо визначитися з типом приладу. Насамперед, потрібно визначитися з принципом роботи — ручне, електричне, механічне чи професійне. У кожного точила для ножів є свої плюси й мінуси, які можна дізнатися з відгуків в інтернеті. Під час вибору також варто звертати увагу на додаткові функції — присутність у наборі фіксатора для леза та бруски.
Ще рекомендується дивитися на зернистість виробу. Професійні кухарі кажуть, що первісне заточування зручніше робити на великозернистому приладі, а на дрібному вже шліфувати сталевий ніж. Підбираючи ідеальні точила для ножів, потрібно дивитися на такі характеристики — ефективність, простота використання, безпека, стійкість під час роботи, можливість заточування інших інструментів.
Универсальное точило. Заточка и уход за всеми видами ножей с лезвием из нержавеющей стали (за исключением ножей из нержавеющей стали с серрейторной заточкой, керамических ножей и ножниц). Перед использованием точила установить его на устойчивую поверхность. Удерживать нож посередине выемки, и без усилия протягивать его лезвие от кончика к основанию. Повторить это возвратно-поступательное движение 3 раза: чтобы выполнить заточку в обоих направлениях. После заточки нож нужно помыть.
Единственный недостаток , перепутаны указатели гритности , то есть 4000 интенсивней пилит чем 1000 и по началу не мог понять в чём прикол, но в итоге на функционале это отражается , просто начинаю и заканчиваю в другом порядке.
Дуже хороший результат !
Точит реально быстро, хватает 10-15 раз провести ножом и все
Сделана качественно, удобно держать в руке
Однозначно рекомендую)