Що таке марміт і яким він буває
Марміт — обладнання для кухні, за формою схоже на довгасту каструлю. Відгуки досвідчених споживачів віддають цьому предмету перше місце серед іншого кухонного інвентарю. Часто використовуються в ресторанній справі, у домашньому побуті набули широкого поширення. Цей прилад призначений для тривалого збереження тепла перших і других страв, гарячих закусок і навіть напоїв. Також може використовуватися для подання приготованих страв безпосередньо до місця трапези.
У місцях громадського харчування та в домашніх умовах часто виникають випадки очікування гостей, як запізнюються. Після декількох годин очікування їжа має властивість холонути та втрачати половину своїх смакових якостей, які вона мала в гарячому або теплому стані. Для таких ситуацій і необхідне таке кухонне начиння. Має здатність перешкоджати охолодженню продуктів, завдяки наявності теплоізоляційних матеріалів корпусу. Також деякі моделі мармітів мають спеціальні свічки. Примірники з підігрівом більш практичні та функціональні.
Цей товар має три основні різновиди, залежно від місця і спрямованості застосування. До першого, найпростішого типу, належать — звичайні марміти без додаткового джерела тепла та з кришкою. Вони досить прості у використанні та схожі на традиційну каструлю або казанок. Найчастіше корпус такого виробу має подвійні стінки, для тривалішого збереження їжі гарячою.
Ще одним різновидом є прилади з електричним джерелом підігріву. Вони використовуються в умовах професійного застосування. Перевага цього типу — швидкість і простота використання. Коли бракує часу на приготування, залежно від надходження замовлень кухар може зробити їжу заздалегідь, а в разі потреби — вже просто розігріти за кілька хвилин. Також є моделі для дому. Вони не вирізняються високою технологічністю, і як обігрівальний пристрій використовуються звичайні свічки, кількість яких варіюється від однієї до трьох.
Цей кухонний інвентар може бути переносним або стаціонарним. Мобільний марміт гарний тим, що зручний для видавання або переміщення, якщо того вимагають обставини. А настільний складається з декількох секцій і не пристосований до пересування, використовується в їдальнях, ресторанах швидкого харчування або закладах із самообслуговуванням.
Класифікація за матеріалом
Найважливішим елементом конструкції будь-якого товару є матеріал, з якого виготовлений предмет, оскільки від нього залежить загальна безпека використання, якість і ціна продукції. Така сама ситуація і з мармітами. Зважаючи на цей критерій, основою корпусу буває:
- Кераміка;
- Скло;
- Порцеляна.
Керамічні вироби завжди цінувалися в народі, славилися своєю надійністю й були досить міцні, порівнюючи з аналогами. Основна перевага — вишуканий зовнішній вигляд, який прикрасить будь-яке приймання їжі одним лише своїм виглядом і додасть звичайному прийманню їжі нотки величності. Крім візуальних особливостей, кераміка має також технічні переваги. Завдяки унікальній текстурі, цей матеріал зберігає тепло на кілька годин. Скляні марміти трапляються не так часто, як інші, однак мають не менш гарні характеристики. Жаростійке скло дасть змогу втримувати температури всередині й не обпалювати руки споживача зовні. Порцелянові моделі завжди цінувалися в кулінарії. Краса й шик цього матеріалу дасть змогу зробити страву ще смачнішою візуально.
Як обрати
Великий асортимент виробників і брендів поставить у безвихідь навіть професійного кухаря, не кажучи вже про покупців, для когось така покупка стане прем'єрною. Як обрати потрібний марміт, підкаже багаторічний досвід рестораторів і просто бувалих домогосподарок. Зважаючи на це, рекомендується використовувати кілька варіантів для подання та зберігання різних страв.
Для супів підходять апарати, форма яких дає змогу прогрівати рівномірно, не залишаючи верхній шар холодним. Для других страв і закусок більше підходять плоскі моделі, місткістю приблизно 3 літри. Для великої сім'ї підійдуть багатосекційні варіанти, які дають змогу господині не чекати, коли звільниться одна посудина, заповнюючи дві відразу.