Техніка, яка дуже допомагає в побуті, - це пароварка, що виконує одночасно дві значущі функції. Такий кухонний пристрій економить час, коли варто тільки приготувати продукти, вкинуть у пристрій і вибрати потрібну програму та режим. Різновидом таких помічників на кухні є скороварки. Така продукція видає готове здорове харчування без зайвих зусиль, водночас всі корисні вітаміни з продуктів не зникають. Їжа, приготована на парі, вважається набагато кориснішою за смажену.

Як вибрати пароварку або скороварку

Під час вибору нерідко виникають труднощі — як вибрати кухонного помічника, який буде якісним і прослужить не один рік. Класична модель представлена у формі піраміди з декількома посудинами, які стоять одна на одній, і з кришкою зверху. Ємність знизу заповнюється водою, а посудина, що знаходиться в нижній частині, — продуктами. Під час приготування вода починає кипіти та продукти готуються на паровій бані, а не на газі, оскільки для плити такі функції не призначені.   

Конструкція побудована так, що пара виходить на верхню частину й охоплює всі яруси для можливості приготування всієї їжі — м'яса, овочів, каш тощо. Випарене збирається на кришечці та виливається в спеціальне відділення. Готовність визначається кількістю й обхватом об’єму ємностей, від сили механізму — буває від 600 до 2000 Вт.

Пароварка має характеристики каструлі на електриці, продукти варяться на парі. Підготовлена їжа шарами кладеться в чашу з антипригарним покриттям, потім вставляється в прилад, накривається кришкою, яка в процесі приготування не дає можливості рідині та корисним сокам випаруватися. Після потрібно лише вибрати режим роботи техніки, де можна пекти, тушкувати та варити. Можливе приготування практично всіх страв: каш, десертів, м'яса, перших страв. Є додаткова програма — варіння на парі.

Основні характеристики та функції

Пароварки бувають двох типів керування: електричні та механічні. Перший різновид має можливість відстрочки часу запуску для того, щоб приготування страви відбулося в певний час. У кінці виконується перехід у режим підігрівання, щоб їжа не остивала до моменту вживання. Так само цю техніку можна застосовувати для розморожування, чищення кухонних приладів і розігрівання.

У разі випаровування води раніше, ніж потрібно, варто долити воду в середину. Спочатку потрібно вимкнути прилад і зняти чаші. Є типи з регулятором рівня водного наповнення й отвором для додавання за необхідності. Прилад з однією ємністю буде мати гарний вигляд на компактній кухні. Під час приготування чаші потіють і тому важко відстежити ступінь готовності. Цінова політика досить різноманітна. Якщо важлива правильна їжа та готуєте часто, то варто придбати модель подорожче, якщо нечасто — купити спеціальну каструлю або використовувати звичайну.

Скороварки мають призначення підігрівання після повної готовності їжі та відстрочку запуску. Розрізняються за місткістю та функціональністю. Покриття не дає їжі згоріти, легко відмити звичайною водою. У комплект входить спеціальна ложка, оскільки металева може пошкодити поверхню. Можна використовувати ложки з дерева або лопатки. Потрібно дотримуватися пропорцій використовуваних інгредієнтів, у гіршому випадку може нічого не вийти.

Чому віддати перевагу: пароварці або скороварці?

Якісність, надійність і довговічність — важливі якості під час вибору техніки. Під час порівняння цієї продукції варто зазначити, що обидві пропрацюють близько п'яти років. У деяких пароварок чаші складаються одна на одну, що підтверджує компактність цього виробу. Скороварка в цьому плані кардинально відрізняється, але можна придбати модель маленького розміру з місткістю близько 2,5 літрів. За виглядом не виглядає більшою, ніж стандартна каструля.

Функціональність цієї продукції схожа — обидва мають режим підігрівання та відстрочки запуску. Практично всю їжу, яка готується в пароварці, можна приготувати й в скороварці, оскільки у комплекті йде чашечка, і можна регулювати режим варіння на парі. Супи в пароварці приготувати неможливо, але є й позитивні сторони — приготування одночасно багатьох страв.

Прибирання за обома приладами досить просте: чаші без труднощів відмиваються, основа, у разі скороварок із нержавіючої сталі, протирається звичайною ганчіркою. Для покриття без захистів не можна використовувати мийні засоби та посудомийну машину. Під час покупки та вибору пароварок варто прочитати та прислухатися до відгуків, порад досвідчених людей або тих, хто вже використовує таку техніку.

Каструлі-пароварки та скороварки

Показати ще 60 товарів