Серед винних аксесуарів штопор є найбільш популярним і запитаним. Прихильники цього напою вибирають його з не меншою скрупульозністю, ніж саме вино. Виробники ж із кожним роком придумують усе нові прилади, які роблять зусилля під час відкривання мінімальними. З першого погляду може здатися, що немає пристрою простішого, ніж відкривачка для пляшок. Але давайте розберемося, чи так це насправді.

Різновиди штопорів за зовнішнім виглядом

У різноманітті видів і призначень відкривачок для вина все ж є своя класифікація. Розрізняють:

  • Штопор-метелик. Це в нашій країні найпопулярніший інструмент. Користувачі його вибирають за простоту й легкість у використанні. Вартість його також невисока. Принцип дії такий. Спіраль угвинчується в пробку, а важелі з боків піднімаються її в цей час вгору. Під час натискання на них пляшка легко відкорковується. Якщо пробка вийшла не до кінця, то витягати її руками не варто. Це грубе порушення етикету. Необхідно вкрутити спіраль ще на трохи і витягнути корок повністю.
  • Штопор-сомельє. Його ще називають «ніж сомельє». Це тому, що раніше прилад мав вигляд звичайного ножа для хліба. Згодом професійні винороби вдосконалили модель і тепер від нього залишилося тільки невелике лезо для зрізання фольги. На багатьох моделях і його замінили коліщатками, які під час обертання зрізають паперове покриття з пробки.

Відкорковування пляшки таким пристроєм — витончене видовище. Спочатку зрізається капсула з фольги. Для цього ножем проводять зверху і знизу. Після впевненим рухом вістря встановлюється в середину пробки. Спіраль висувається з тримача плавно. Спочатку її вводять у пробку, потім ручка висувається під кутом, а в шийку впирається спеціальна зазублина. Угвинчувати спіраль потрібно доти, поки один виток не залишиться зверху. Ручка тягнеться вгору, і пробка легко виймається. Пристрій буває з одним та двома упорами (зазублинами). Розрізняють одноступінчасті і двоступінчасті аксесуари. Останні зручні в роботі зі старими винами, де відкупорювання пляшки - складний і тонкий процес. Трохи потренуватися, і навіть леді впорається з ним без зусиль.

  • Штопор складаний. Ця модель близька за принципом дії звичайного Т-подібного пристрою. У ній є елемент (кришка, насадка), який закриває спіраль. Ця функція робить його безпечним під час перенесення та зберігання.
  • Штопор важільний. У його основі лежить спіраль, а рухатися вона може під дією механічних зусиль, пневматичного, помпового й навіть електричного впливу.
  • Штопор гвинтовий. Це теж різновид Т-подібного пристрою. Принцип дії ґрунтується на русі, аналогічному вкручуванню гвинта в поверхню.
  • Штопор класичний. Одна з поширених кухонних Т- подібних універсальних моделей. Вад у ньому набагато більше, ніж переваг. Крихти від пробки можуть потрапляти у вино й дістати корок можна тільки у разі значних зусиль.

Основна систематизація виробу

Всі ці столові прилади, і прості, і професійні, не допоможуть, якщо потрібно відкоркувати старе вино. Добре витриманий напій часто закритий корком, пошкодженим часом. Він може розсипатися на дрібні шматочки, які потраплять у саме вино. Це з елітними напоями неприпустимо. Старі пляшки відкривають «циганським» штопором. Він зроблений з двох тонких пластин. У разі потрапляння в шийку вони обволікають корок й акуратно витягують назовні. Ці моделі зараз роблять і в більш сучасному варіанті, тільки вони працюють за принципом домкрата.

Прогрес невблаганний, тому є електричні штопори. Робота з ними взагалі не передбачає ніяких зусиль. У самому корпусі є батарейки, а спіраль розміщена в скляній трубці, у якій і пересувається.

Що стосується виробників, то найпопулярнішим є фірма Берґофф. Кухонні аксесуари досить якісні й за прийнятною ціною. Серед товарів цього бренду можна знайти ще багато корисного для своєї кухні й бару.

Купуючи штопор, звертати увагу насамперед потрібно на якість самої спіралі. Закінчення має бути гострим, а витки виготовлені з тонкої сталі. Чим тонші, тим менша ймовірність кришіння корка. 

Показати ще 60 товарів