Соки фруктові й овочеві — улюблені ласощі дорослих і дітей. Крім смаку, вони мають велику кількість вітамінів і корисних речовин. Найулюбленішими соками вважають виноградні, яблучні, мультифруктові, персикові.

Різновиди соків у каталозі ROZETKA

Навіть такий простий продукт має підвиди та різновиди за консистенцією та приготуванням. Вони діляться на три різновиди.

  • Свіжовичавлені, вони ж соки прямого віджимання. Їх готують зі свіжих фруктів або ягід за допомогою соковичавниці.
  • Стерилізовані можуть зберігатися тривалий час. Стерилізацію забезпечує підігрівання соку до 100 градусів, під час цього процесу мікрофлора знищується й кількість вітамінів теж знижується.
  • Фруктовий концентрат — являють собою продукт — який відновили за допомогою додавання води в сік. Концентрат отримують за допомогою випаровування рідини із соку прямого віджимання.

З усіх перерахованих вище соки прямого віджимання — найбільш корисні та вітамінні. У продаж вони надходять у тетрапаках і пакетах. Пакетовані соки виробляють за технологією свіжовичавлених, але після віджимання їх пастеризують і розливають у пакети.

Соковмісні напої. У складі є 15-20 відсотків соку, решта це ароматизатори та вода. Отримують таке питво за допомогою додавання до концентрату води та цукру.

Нектари. Ці напої складаються частково з натурального соку, розведеного водою й цукром. Виробляють зазвичай із фруктів, ягід або овочів із великим вмістом м'якоті. Нектари бувають трьох типів:

  • Неосвітлені. Готують із неосвітленого соку без м'якоті, з осадом і в'язкістю.
  • Освітлені нектари. Освітлюють для надання соку товарного вигляду без домішок.
  • З м'якоттю. Нектари, отримані з фруктових або овочевих пюре.

Залежно від використовуваного продукту нектари ділять на такі підвиди:

  • Фруктові. Для приготування використовують яблука, персики, апельсини, груші.
  • Фруктово-овочеві. Суміш із яблука та моркви, груші та гарбуза й інших.
  • Овочеві. Для приготування використовують гарбуз, моркву.

Морси. Напій, що бадьорить і складається з ягідної та фруктової основи. Доповнений цукром і медом для солодкості. Застосовують для профілактики простудних захворювань. Вважають вітамінним і корисним продуктом. Журавлинний морс допомагає в зниженні температури, у разі проблем із сечостатевою системою й запальних процесів. Вони наповнюють імунну систему вітамінами, знімають втому й роздратування та підвищують настрій.

Смузі. Напій густої консистенції. До складу входять фруктові, ягідні, овочеві продукти. Щоб підсолодити та доповнити смак, до нього додають прянощі, цукор, мед, чай. Крім цих інгредієнтів, смузі наповнюють йогуртом, пластівцями, кефіром, зеленню. До смузі входить велика кількість вітамінів і корисних мікроелементів.

Компоти. Його готують на основі фруктів, ягід. До нього додають воду, цукор або сироп. Щоб підсолодити та посилити смак, додають гвоздику, корицю, ваніль або інші прянощі. Колір може бути червоним, жовтим, фіолетовим, залежно від використовуваної сировини. Готують компот із яблук, груш, слив, вишень і черешень. До фруктових компотів додають журавлину, смородину, малину й інші ягоди.

Як вибрати сік?

Щоб купити сік або нектар і не нашкодити своєму здоров'ю, вибираючи, потрібно звертати уваги на такі чинники.

  • Упаковка. Продукцію упаковують у скляну тару, тетрапаки та пластикові пляшки.
    • Скло — оптимальний варіант, оскільки скляний матеріал не вступає в реакцію з іншими елементами.
    • Тетрапак — захищає продукт від потрапляння інфрачервоних променів, не розбивається. Однак соки в картонних коробках не можна довго зберігати.
    • Пластикові пляшки — вступають у реакцію з кислими соками та виділяють речовину-канцероген.
  • Склад продукції. Натуральний сік містить 100 відсотків фруктів, ягід або овочів. Для солодкості виробники додають цукор, мед. Також у складі можна натрапити на ароматизатори та лимонну кислоту. 
  • Інформація на упаковці. На упаковці вказують інформацію про склад, термін придатності, правила зберігання, дату виробництва та енергетичну цінність соку. На упаковках часто трапляється позначка UHT, вона свідчить про на ультрапастеризацію — термічне оброблення, після неї соковий напій довше зберігається.

Поширені питання та відповіді

Які товари з найнижчою ціною в категорії Соки та нектари?

Які найдорожчі товари в категорії Соки та нектари?

Соки та нектари: ціни на ROZETKA

Товар Ціна
Упаковка Rich Orange Aпельсин нектар 12 x 1 л (4820039351722) 890₴
Упаковка соку Galicia Яблучний прямого віджиму неосвітлений 0.2 л х 27 шт. (4820209560091) 355₴
Сік Коник яблучно-грушевий 3 л (4820157451274) 199₴
Сік Коник Яблучний неосвітлений 3 л (4820157450307) 198₴
Показати ще