Улюблений предмет усіх кавоманів — це турка. Запах і смак натуральних зерен неможливо ні з чим сплутати. Після перемелювання цільних зерен розкривається розкішний аромат, який поширюється на все приміщення, а після варіння він стає ще більш насиченим і з'являються нові нотки. У пристрою для кави є ще інша назва — джезва. Вперше почали її використовувати в Туреччині, що не дивно з назви. Готували каву на розпеченому піску, але, на жаль, з тих часів багато що змінилося. Пісок замінили електричні та газові печі, втратився той колорит, але турки виробляються з урахуванням усіх стародавніх традицій, щоб смак був неповторним.
Матеріали виготовлення турок
Для кавоманів питання, як варити каву, не є проблемою, оскільки справжні шанувальники цього напою мають у своєму арсеналі найкраще приладдя. Виробники виготовляють безліч варіацій цього товару, але незмінним залишається одне — матеріал. Усі вироби виготовляються з металів, глини й кераміки. Металеві моделі надходять на ринок у трьох варіаціях:
- Алюмінієві. Рідко купуються покупцями для постійного використання, позаяк мають непривабливий зовнішній вигляд і відчувається в каві металевий присмак.
- Мідні. Така основа має гарну теплопровідність, всередині покривається оловом.
- З нержавіючої сталі. Практичні товари, оскільки стійкі до мийних засобів і не змінюють присмак кави.
Також виробники використовують під час виготовлення турокв глину. Це гарний варіант для справжніх поціновувачів напою. Глина — це натуральний матеріал із можливістю дихати. Тому якщо компанія вибрала правильну сировину, то виріб пропускатиме кисень. Завдяки такому процесу кава збагачується новими запахами, по-іншому розкривається присмак напою. Ця сировина чудово зберігає його аромат, тому під час використання інших сортів відчуватиметься нотка попереднього. У таких виробах зроблені спеціальні товсті стінки, що мають високий показник інерційності, що приводить до підняття напою навіть після вимкнення вогню.
Яка джезва найкраща за матеріалом, потрібно вибирати особисто покупцеві. Серед усього асортименту є ще керамічні моделі. У них дуже зручно готувати напій, і він виходить незрівнянним. Всі вони не просочуються запахом і смаком кофеїну, тому можна сміливо використовувати інші сорти. Вона легко миється, але у разі швидкого охолодження може тріснути. Тому рекомендується після розлиття кави просто залишити її на плиті для самостійного охолодження.
Ідеальна форма турки зробить напій насиченим
Вирішуючи, яку джезву вибрати, потрібно орієнтуватися не тільки в матеріалах, а й у її зовнішньому вигляді. Традиційна модель має широке дно, вузьке горло й розширену верхню частину. У Туреччині вважають, що найбільш насичений смак у кави виходить тоді, коли з посудини не випаровується аромат. Саме тому продукція робиться з вузькою шийкою. Дно ж турки має бути в кілька разів більшим.
Ця форма вважається ідеальною, позаяк перемелені зерна швидко нагріваються, піднімаються та утворюють піну і також швидко опускаються на дно, насичуючи напій своїм ароматом. Якщо у виробу товсті стінки, то кава буде максимально гарячою.
Крім конічної форми також товари бувають циліндричні й бочкоподібні. Перший варіант підходить для виготовлення продукції з основ із низьким показником теплопровідності. Він нагріває рідину всередині нерівномірно, що призводить до швидкого закипання напою. Такі моделі часто виготовляють зі сталі. У них посилюється екстракція аромату й кофеїну.
Бочкоподібні популярні серед виробників, що працюють із глиною й керамікою. Ці матеріали повільно нагріваються, але довго тримають температуру. Перемелені зерна в них пряжаться, напій збагачується смаком і стає більш насиченим.
Поради щодо вибору турки
Обираючи продукцію, можна враховувати відгуки в інтернеті або поради друзів. Однак найкраще робити вибір, спираючись на особисті переваги й основні характеристики всіх матеріалів. Ідеальна турка має мати широку основу і вузьке горлечко. Ручка надійно прикріплена до корпусу. Матеріали стійкі до нагрівання, рекомендується вибирати моделі з міді й кераміки. Оптимально вибирати товари до 150 мл, інакше кава виходить не такою смачною і ароматною.
Турка BergHOFF Essential Mocha 550 мл (1100188)
Турка Krauff 360 мл (26-202-017)
Турка Vincent 350 мл (VC-1368-350)
Джезва турка SOY Посріблена 140 мл 1,5 мм
В комплекте идёт фирменный тряпичный чехол-мешочек, пожизненная гарантия от производителя (на гарантийном есть печать дистрибьютора - это важно, при гарантийном обслуживании обязательно спросят)
После каждого использования рекомендуется протирать джезву сухим полотенцем, внутри и снаружи. Так же порекомендую купить деревянную ложку/мешалку, что бы не стирать слой серебра во время перемешивания.
Спасибо магазину за оперативную обработку заказа и непосредственно за замечательную Джезву! Покупкой очень доволен, всем рекомендую!
Турка Ardesto Black Mars Неіржавка сталь 640 мл (AR0864S)
Турка джезва мідна Лампа Алладіна 300 мл темний нікель Слов'янськ
Турка Ardesto Black Mars Бакелітова ручка 500 мл (AR0814SB)
Турка Ardesto Black Mars 350 мл (AR0835G)