А ви знали, що ікру почали вважати делікатесом і продавати в банках тільки в середині XIX століття? До цього ікра різних риб зовсім не вважалася чимось особливим і вживалася в їжу переважно рибалками. Метод засолення харчових продуктів — один із найдавніших способів зберігання їжі — на території нашої країни відомий ще з часів Трипільської культури. У стародавній Київській Русі засолювали ікру практично всіх видів риби.
Різновиди ікри в каталозі ROZETKA
Сьогодні, так само, як і в давнину, засолюють ікру великої кількості видів риби. Ікра лососева й осетрова, з оселедця і з мойви, ікра тріски й летючої риби, ікра минтая, щуки та форелі — всі ці продукти є делікатесами. Найпростішим способом класифікації ікри є поділ ікри за кольором, де основні різновиди — це червона та чорна ікра.
- Червона ікра — це ікра лососевих риб, як-от: кета, горбуша, кижуч, форель тощо.
- Чорна ікра — ікра осетрових: білуги, севрюги, шипа і, власне, осетра.
Ікру інших кольорів добувають з інших видів річкової та морської риби.
Є також класифікація за способом оброблення ікри. Виділяють три основні різновиди:
- Зерниста — це ікра, очищена від усіх плівочок та інших природних домішок. Консистенція такої ікри має бути максимально розсипчастою. Зернисту ікру виробляють, використовуючи спеціальне сито, яке дає змогу сортувати ікринки одного розміру. Зернистою найчастіше буває червона ікра лососевих.
- Паюсна ікра. Найчастіше паюсним методом готують чорну ікру осетрових риб. Тут ікру солять прямо в ястиках. Ястик — це плівковий мішечок, у якому міститься ікра всередині риби. Після засолення ікру дістають із розсолу, просушують і вже тоді очищають від плівок.
- Ястикова ікра. Найдешевший метод засолення ікри, коли солиться ікра прямо з природною яєчною плівкою. Такий метод використовується, коли відокремити одну ікринку від іншої проблематично.
Ікру добувають із багатьох видів риб, у каталозі ROZETKA представлена ікра більшості наявних риб:
- Лосось. Класика для червоної ікри. Звісно, заведено говорити, що лососева ікра — це загальна назва для червоної ікри, однак, є продукт, який добувають саме з лосося звичайного.
- Кета. Вважається однією з найякісніших риб для виробництва ікри. Ікринки кети більші, а смак у них насиченіший. Відповідно, вартість ікри кети вища.
- Горбуша. Один із найпоширеніших видів червоної ікри добувають саме з горбуші.
- Форель. Риба має ікру ніжнішого відтінку, проте в наших широтах ікра форелі поширена менше, ніж інші види червоної ікри.
- Минтай. Ікра цієї риби дрібна, має прозорий вигляд і часто готується зі зв’язувальними добавками, наприклад, із креветковою олією або соусом
- Мойва. Кажуть, якби ікринка мойви була розміром з ікринку кети — це була б найдорожча ікра у світі. Експерти-дієтологи та кулінари стверджують, що ікра мойви найсмачніша і найкорисніша серед усіх видів ікри.
- Тріска. Субпродукт ікра тріски не так поширений, як печінка цієї ж риби, проте, він також смачний, а поєднання жирів і амінокислот у ньому навіть краще.
- Щука. Ікра щуки — один із найсильніших природних підсилювачів смаку в кулінарії. Спробуйте додати її в традиційний салат Олів'є або в окрошку — отримаєте незабутній вишуканий смаковий нюанс звичної страви.
Корисні й негативні властивості ікри
Користь ікри оцінена дієтологами та кулінарами в усьому світі. Вона має неповторні смакові якості та корисні властивості. Ікра містить білок, жири, поліненасичені кислоти, йод, вітаміни B, C, D, E, A, лецитин, мікро- і макроелементи, фолієву кислоту. Дуже корисна ікра для сердечників, людей із проблемами зору, з ослабленим імунітетом, а також для літніх людей і пацієнтів у післяопераційний період.
Звісно, зловживати ікрою не варто. Фахівці рекомендують до вживання не більш ніж 5 чайних ложок ікри на добу. Перенасичення організму речовинами, які є в ікрі, може призвести до алергічних реакцій, захворювань нирок і сечостатевої системи. Крім того, обережними з ікрою треба бути людям, які страждають на захворювання ШКТ.
Поради щодо вибору ікри
Купити якісну ікру всіх можливих різновидів можна на сайті ROZETKA, де представлені товари в різному упакуванні та розфасуванні. Тут є ікра в бляшанках і скляних банках, у фасуванні від невеликих баночок у 60 грамів до продукції в професійній тарі для закладів громадського харчування понад 1 кг.
На прилавках наших крамниць можна натрапити на ікру в бляшанках і скляних банках. Сьогодні товарознавці рекомендують купувати ікру в скляній тарі, оскільки в цьому разі ви маєте змогу розглянути куповану продукцію та визначити якість ікри за зовнішнім виглядом. Продукт мусить мати однорідну консистенцію, ікринки цілісні, не роздавлені, також у банці не має бути зайвої рідини.
І пам'ятайте, що нормативні правила наказують зберігати ікру за температури -4°, -6 °C. У холодильнику відкриту банку ікри не можна зберігати більш ніж три доби.
Ікра тріски Камчадал 300г
Ікра лососева СПЕЦПОСОЛ 100 г
Все просто супер, цвет, вид, вкус и послевкусие. Хорошая икра!
Ікра лососева СПЕЦПОСОЛ 120 г
Уже не один раз покупала эту икру, в разных местах. Ни разу не было никаких проблем. Нормальная икра, такая как должна быть, хороший вкус и запах.
Для меня вопрос качества продуктов очень важен, я ищу информацию о производителях, расспрашиваю знающих людей. По этой икре нашла инфу про независимое тестирование и про Добрый знак, для меня это достаточные аргументы, показывающие, что производитель серьёзный и с качеством баловаться не будет. Это точно лучше, чем непонятно какая, типа "камчатская" икра, которую продают из-под полы.
KIND FISH CLASSIC Ікра осетрова бестера 50 г (4820213610065)
Ікра червона форелі Lemberg kaviar aus Lachsforellenrogen 250 г
Ікра червона NEW Lemberg Німеччина 500 грам банку металева ORIGINAL
Ікра Кети Lemberg 500 г
Дегустаційний набір червоной і чорной ікри Ікорний Дім Premium 5шт × 50 г імітованой ( ікра лосось кета горбуша щука веслонос )