Що таке рослинне молоко

На сьогодні, коли мало що є органічним і корисним, виникає особливо гостра потреба заміни традиційних продуктів на більш поживні аналоги, до яких і належить рослинне молоко і всі його різновиди. Якщо ще декілька років тому велися суперечки, яке молоко найкраще: козяче чи коров'яче, то зараз мільйони прихильників здорового харчування й зовсім відмовляються від тваринної продукції.

Деякі керуються актуальними доказами про шкоду цього продукту. З дитинства кожного міського й сільського мешканця привчали до молочних продуктів, акцентуючи увагу на те, що в них повно вітамінів. Насправді, ситуація трохи інакша. Цей напій містить багато калорій, половину яких становлять жири, не кажучи вже про домашнє з підвищеною жирністю. Жири в нормованій кількості навіть корисні для організму, але їхній надлишок може призвести до серцевих захворювань. Регулярне вживання цієї рідини може спричинити ранній інфаркт через велику кількість холестерину, який негативно впливає на серцеві судини.

Друга група людей, які відмовляються від натурального молочного напою, — вегетаріанці або вегани. В їхньому світогляді закладена відмова від будь-якого продукту, виробленого твариною або з неї. Вегетаріанці не роздумують про шкоду й користь, адже їхня ідеологія зовсім не приймає пиття людиною будь-якого молока, крім материнського, позиціонуючи цей процес як неприродний.

Якщо говорити про рослинне молоко, то воно схвалене всіма категоріями користувачів і фахівців, починаючи від технологів і кулінарів, закінчуючи борцями за здорове харчування. Цей товар виробляється з різноманітних зернових та інших культур. Наприклад, спельтове, як і інші, виходить за допомогою їхнього перемелювання без подальшої пастеризації та іншого неприродного оброблення.

Різновиди та їхні властивості

Ні для кого не секрет, що кожен різновид і підвид має корисні якості, які позитивно впливають на організм і здоров'я людини. Фахівці виділяють основну типізацію за корисними властивостямями. Вони бувають такими:

  • Безглютенові. Глютен належить до групи білків, які забезпечують запасання певних речовин. Додає рідині густоти. Негативним впливом вважається склеювання їжі у шлунку, що спричиняє ускладнення перетравлювання, а іноді навіть алергію. А ось молоко, в якому його немає, навпаки корисне і сприяє травленню. 
  • Без лактози. Таке рослинне молоко рекомендоване для людей з алергією на лактозу і для тих, хто занадто сприйнятливий до молочних продуктів. Таким вважається кокосове молоко.
  • Вегетаріанські. Ці властивості не настільки корисні, наскільки задовольняють ідеологічну мету певних категорій людей. Абсолютно не містять тваринних елементів, тієї самої лактози та іншого.
  • Органічні. Являють собою чисту, здорову рідину. Не містить у складі шкідливих речовин. Містить малу кількість жирів.

Крім цієї типізації, є ще одна, не менш важлива. Інгредієнти, з яких зроблений певний продукт, є важливим чинником, який впливає на якість, користь і цінову політику товару.

Рослинне молоко може виготовлятися з різних компонентів, маючи в складі один основний, який надає яскравого смаку. Найпоширеніший різновид — соєве. Воно досить точно імітує звичне коров'яче, оскільки містить певний відсоток жирності, здебільшого 2 відсотки. Такий напій можна вважати практично лікувальним, адже ізофлавони у складі знижують або зовсім видаляють зайвий холестерин, який міститься в організмі. Має темнуватий відтінок, схожий на коричневий.

Також варто звернути увагу на вівсяне. Являє собою суміш трьох основних органічних елементів. Передусім — це овес, вода й горохове борошно. Це різновид нехай і найгустіший, однак завдяки корисності складників, — один із найбільш поживних і здорових. Чудово підходить для людей, які страждають на діабет.

Рисове — трохи солодше, ніж інші, робиться з коричневого рису, чистої води й невеликої кількості рисового сиропу. Хоч і не містить у собі зцілювальних властивостей, зате має приємний смак і низьку калорійність.

Показати ще 60 товарів