Характерні риси саке
Провідна роль у традиціях і звичаях Японії відведена саке, яке визнане національним надбанням. На батьківщині його називають ніхонсю, що наголошує на територіальній значущості, і сейсю — така назва закріплена в законодавстві. Саке виробляється багатьма брендами:
- Akashi-Tai,
- Ozeki,
- Choya,
- Dassai,
- Bijito,
- Tsuru-ume,
- Hanatomoe,
- Kidoizumi,
- Kizan.
Цей продукт помилково вважають японською горілкою чи вином. Але правильніше говорити — дуже міцне рисове пиво, що пов'язано зі специфічним інгредієнтом, меншою міцністю та правилом подавання в охолодженому вигляді. До того ж у нього оригінальний колір від прозорого до жовтувато-бурштинового та зеленувато-лимонного, букет із хересними та приємно-гіркими тонами, нотками винограду, бананів і яблук.
Особливості виготовлення саке
Найбільші виробники досі дотримуються своїх авторських рецептів і трепетно зберігають секрети. Водночас усі дотримуються загальних принципів отримання саке шляхом зброджування сусла на основі рису. Він повинен бути тільки з високим вмістом крохмалю та ретельно відшліфованим. Чим сильніше здійснюється шліфування, тим преміальнішим виходить сорт (на етикетці позначений відсоток, що залишилося від початкового зерна). За початковим етапом іде промивання, замочування, пропарювання та змішування з іншими складниками. Багатоступеневий процес завершується, як правило, короткочасним дозріванням.
Різноманітність саке
Японське саке буває ігристе та тихе, фільтроване та нефільтроване, пастеризоване та непастеризоване. Водночас сучасна класифікація передбачає поділ на такі поширені типи:
- дайгіндзьо — входить у вищу категорію «суперпреміум» (ступінь шліфування до 50%, проте застосовуються спеціальні, дуже точні методи ферментації), виділяється найтоншим і водночас більш вираженим ароматом;
- хондзьодзо — виготовляється з рису, що зберіг до 70% ваги, з додаванням дистильованого спирту для зупинки бродіння, характеризується легкістю і водночас навмисною «грубуватістю»;
- дзюммай — найчистіший без домішок, з квітковими ароматичними акцентами;
- сиборітате — не проходить витримку, його розливають одразу після пресування та пастеризації, тому найзапашніше;
- косю — навпаки, найвитриманіше (від 4 до 10 років) та з яскравим медовим присмаком.
Саке може бути різних смаків — від фруктового, яблучного, сливового та ананасового до трав'яного та юзу. У деяких сортах трапляються відтінки свіжих грибів, соєвого соусу та визрілого сиру. Міцність завжди менш ніж 30%, зазвичай становить 14-16%. Більшість традиційно розливається в непрозорі пляшки, які не пропускають світло, із порцеляни або кераміки, об'ємом 0.25, 0.5, 0.7 або 0.75 літра. Якщо використовується скло, його заведено фарбувати із зовнішнього боку, хоча іноді трапляються і прозорі скляні графини.
Саке Akashi-Tai Sake Honjozo 0.72 л 15% (4970860214014)
Саке CHOYA Junmai Ginjo Ougyoku 0.72 л 14.5% (4976879108474)
без спиртов без добавок все как надо
Саке Akashi-Tai Sake Shiraume Ginjo Umeshu 0.5 л 14% (4970860797005)
Брал его дважды и каждый раз не замечал, как бутылка уходила.
Был бы чуть подешевле - брал бы на постоянной основе :)
Саке CHOYA 0.75 л 14.5% (4017871800031)
Саке Akashi Sake Junmai Daiginjo Genshu Yamadanishik 0.3 л 16% (4970860775102)
Саке Kizan Junmai Ginjo Nama 0.72 л 15% (4904985112351)
Саке Bijito Junmai 0.72 л 14.5% (4901410043082)
Саке Tsuru-ume Ichigo 0.72 л 10% (4990454000786)