Основне приладдя на кухні — це сковороди, що призначаються для смаження та розігрівання їжі. Часто вони мають круглу форму, але залежно від призначення бувають і квадратними, з однією ручкою або двома. Виробники пропонують покупцям величезний вибір продукції й у такий спосіб створюють здорову конкуренцію. На ринку знайдеться продукція і з чавуну, і з нержавійки або звичайної сталі. Сучасні моделі покриваються додатково емаллю, алюмінієм, керамікою або іншими матеріалами для захисту продуктів і збереження самого виробу.
різновиди сковорід
У домашніх умовах часто помічаються вироби універсального типу. На них можна й підсмажити інгредієнти, і підігріти, приготувати різноманітні страви. Такі моделі мають різний діаметр і висоту стінок з країв. Тонкі або товсті варіанти виготовляються з різних матеріалів. Популярність серед споживачів мають такі моделі:
- алюмінієві;
- сталеві;
- чавунні;
- З керамічним покриттям.
Кожен із цих варіантів відзначається не тільки зовнішнім виглядом, але відчутною вагою. Вибираються вироби залежно від уподобань покупця і прийнятих правил у його родині. За діаметром стандартною вважається модель 28 см. На ній буде зручно і млинці посмажити, і приготувати рагу. Для домашнього використання підбір виробу не настільки пильний, як для професійного застосування. Шеф-кухарям важливо, щоб сковорода була зручною, легкою, а також безліч інших нюансів. Професійна продукція часто купується в певних і спеціалізованих магазинах.
До основних різновидів продукції, відомої і використовуваної не тільки професіоналами, належать такі типи:
- Подвійні сковороди. Це універсальний варіант вироби, який виконує відразу два завдання — смаження млинців і гриль. Її легко відрізнити від інших моделей, оскільки обидві сковороди скріплені одна з одною і працюють без розʼєднання.
- Сковороди для млинців і оладок. Мабуть, найпопулярніший і впізнаваний тип, оскільки таку тонку й невелику сковороду впізнає будь-яка людина. Її особливості та основні характеристики полягають у невеликих розмірах, компактності, низьких краях і легкості, що зручно під час перевертання млинців.
- Порційні сковороди. На відміну від інших типів, цю річ можна ставити прямо на обідній стіл і презентувати страви відразу в печі. Безпосередньо у ній можна готувати страви в печі або тримати над відкритим вогнем. Така презентація дасть змогу і довше утримувати тепло страви, і гарно подати страву.
- Традиційні сковороди. Це той найуніверсальніший вид виробу, що є у будинку кожної господині.
- Сковороди-гриль. Її також можна з легкістю визначити і вирізнити серед великого асортименту продукції. Особливість у ребристій поверхні, що залишає привабливі й апетитні сліди на м'ясних виробах. Така структура допомагає максимально втілити й повторити смаження продуктів на мангалі. У комплект до такої продукції може ще входити решітка.
- Сковороди WOK. Така модель має якісну антипригарну поверхню і призначається для приготування екзотичних страв. Її визначна риса полягає у високих бортах і двох ручках. Вона часто йде в комплекті з кришкою, решіткою.
- Сотейники. Подібний варіант підходить для приготування соусів, напівфабрикатів або для тушкування інгредієнтів. Впізнається вона за невипуклим дном й рівним стінкам.
Поради щодо вибору
Щоб знати, як вибрати сковороди для дому або професійної кухні, потрібно орієнтуватися в різних показниках. Насамперед варто визначитися з матеріалами й покриттям вироби. Ці показники дадуть змогу відразу ж обчислити й оптимальну вагу, товщину продукції. Чим більша вага, тим вона може бути якіснішою, стійкіше стояти на плиті й рівномірніше прогріватися, проте оптимально вибирати сковороди не більше ніж 4 мм.
Моделі від Тефаль мають гарне дно з додатковим покриттям, щоб зменшити шанси деформації під час нагрівання. Зовні виробники покривають її лаком, емаллю або взагалі не обробляють. Професіонали радять брати модель з емаллю, оскільки вона довговічніша.
Не варто забувати і про матеріали ручок і їхні типи. Компанії часто роблять продукцію зі знімною ручкою, щоб її було легко транспортувати, зберігати або використовувати для духовки. Але такі варіанти збільшують шанси частих поломок. Рекомендується вибирати класичні литі моделі. Що ж стосується розмірів виробу, то порад багато, але покупцеві потрібно визначатися з цим критерієм, з огляду на особисті переваги і відчуття.
Сковороди: ціни на ROZETKA
По перше, вона важка. Як для мене, то це плюс. Не бігає по плиті. Їжу я накладаю лопаткою чи великою ложкою нічого не підіймаючи а донести до мийки можна двома руками. Не розумію чому кажуть що вага це мінус.
По друге, вона може поіржавіти, як що залишати мокрою. Чи засунути у посудомийку. Бо це просто залізо). В мене такого не трапилось жодного разу. Миється вона дуже легко. Нічого не липне. Все з'їли помив, витер на на гачок) Тим хто каже що в нього липне до чавуну раджу просто розігрівати його З ОЛІЄЮ десь 3/4 хвилини до того як щось класти. Перед першим використанням треба вижарити масло с заводу. Нічого складного. Як це зробити дуже просто та цікаво написано у інструкції. Як що вас менш як 4 то варто взяти 24 чи 26 см. Ця величенька) А ще вона Зроблена в Україні!
Тепер компенсую, максимально купую ТМ, які наші. Отже: мені було цікаво і я придбала пательню цієї ТМ та електрочайник (він супер).
1. Ця сковорідка виглядає якісно, швидка збірка ручки, є чим прикрутити.
2. Індикатор справно працює.
3. Нагрівається справді рівномірно.
4. Нічого на ній не горить, не прилипає.
5. Люди, вона ТАК легко миється! Нереально просто. Вжух-вжух і все.
6. Користуйтеся не металевими лопатками і все з нею буде ок.
7. Вона висока, отже у ній виходить хороший білковий омлет, а смажена картопелька яка, а деруни, а грибочкиииии ))
Сміливо рекомендую господиням та господарям, які шукають хорошу пательню не за всі гроші. Тут ціна нижча за якість, я люблю посуд, обожнюю готувати, то трошки шарю)
Думаю, що придбаю ще одну, але трішки більшого розміру. Дякую, Розетко, користуюся місяць і вона мене ні разу не підвела!
Сьогодні 4 березня 2025 - їжа почала люто пригорати. Щоденне бережне використання.