Тютюн: виробнича специфіка
Класична й незамінна основа — тютюн — поширена в багатьох індустріях, починаючи із сигаретної й закінчуючи кальянною. Від цієї складової безпосередньо залежать смак, якість диму й аромат. А її характеристики — насамперед від селекції, мікроклімату, ґрунту й методів переробки. Для виготовлення використовують певні види однойменної рослини родини пасльонових. До XVI століття вона росла тільки в Америці, сьогодні вирощується в багатьох країнах. Вихідною сировиною слугує переважно листя, яке після збору врожаю проходить багатоетапну обробку:
- сортування,
- сушіння,
- подрібнення,
- ферментація,
- провітрювання,
- пакування,
- процес старіння.
Етапи сучасного виробництва тютюну часто практично повністю автоматизовані, із суворим контролем і обов'язковою сертифікацією готової продукції.
Що потрібно знати про склад
На сьогодні ця ніша ринку буквально переповнена, але гідних представників, як і раніше, небагато. Виділяють кілька найбільш відомих і поширених сортів:
- Virginia — найпопулярніший, неповторно запашний і солодкуватий через високий вміст цукру, з вираженою фруктовою ноткою;
- Burley — досить ароматний і визнаний найкращим тютюном для самокруток, впізнаваний за характерним горіховим або пряним присмаком (світлий і темний відповідно);
- Cavendish — спеціально оброблений, якісний мікс Вірджинії з Берлі, позбавлений їхньої природної різкості, який чудово розкриває смакові якості;
- Kentucky — виведений в американському штаті Кентуккі, додатково підсушується в диму над багаттями й набуває виражених копчених півтонів;
- Oriental — містить велику кількість ароматичних олій, що надають специфічну терпкість і досить сильну східну ароматику.
Як вибрати тютюн на сайті ROZETKA
Дивовижний світ tobacco багатогранний і дуже багатий. Але розібратися в ньому й купити тютюн, вибравши відповідний варіант, не так складно. Крім класики, є маса новомодних пропозицій — від ванілі, шоколаду, ягід і фруктів до м'ятного морозива, содової коли, молока, кави та рому. Усі вони бувають легкі, середні, міцні та діляться на чотири основні типи:
- тютюн для сигарет — як правило, нарізаний найтоншими стрічками для зручності згортання й куріння;
- люльковий — вирізняється доволі великою і грубою нарізкою, більш вологий і вимогливий до збереження рівня вологості;
- тютюн для кальяну — зазвичай із додаванням есенцій та ароматизаторів, практично позбавлений смол завдяки тривалому вимочуванню, оброблений цукрово-гліцериновим сиропом;
- нюхальний — подрібнений до порошкоподібного стану, ароматизований, належить до бездимних підвидів.
Як зберігати тютюн
Будь-які різновиди, особливо тютюн для самокруток і для люльок, вимагають належної уваги до умов правильного зберігання. По-перше, необхідно врахувати рекомендації виробника, по-друге, дотримуватися простих правил:
- забезпечення герметичності (наприклад, пакет, який щільно закривається, й обгортка з непрозорої фольги),
- краще використовувати скляні, бляшані або керамічні ємності для харчових продуктів,
- прохолодне місце з оптимальною температурою 15-20 градусів Цельсія і вологістю 15-30%,
- виключення прямих сонячних променів, сусідства із сигарами та сигарилами, здатними перебити оригінальний запах.
За грамотного підходу й у заводському пакованні багато сортів тютюну зберігаються від 5 до 50 років. З роками деякі, навпаки, посилюють якості та змінюються в бік першосортного продукту.
Люльковий тютюн Alsbo Gold 50 г (5712341332478_n)
Сигаретний тютюн Bali Shag Rounded Virginia 40 г (5712341142381_n)
Люльковий тютюн Alsbo Black 50 г (5712341332416_n)
Сигаретний тютюн Graff American Blend (5414622859208_n)
Люльковий тютюн Alsbo Cherry 50 г (5712341332447_n)
Кальянний тютюн Al Fakher The Double Crunch 50 г (5908224720948)
Кальянний тютюн Phantom Яблуко 50 г (4820256150368)
Кальянний тютюн Phantom Вівсяне молоко 50 г (4820256150597)