Що таке вермути

Часто вермути плутають із вином. За традиційною рецептурою вермут — це і є вино, однак настояне на цукрі та кріплене спиртом. Воно може бути доповнене різними травами, прянощами, водночас є максимально міцним. У давнину воно використовувалося в медицині, а зараз це — популярний аперитив. Крім того, на його основі робиться безліч коктейлів, популярних у масових закладах.

Основа напою — сухе вино, і часто це найбільш нейтральні винні вироби. Причому вермути можуть бути на основі як білого, так і червоного вина. Рецептура в багатьох виробників відрізняється, позаяк кожен експериментує зі смаками. Часто використовувані інгредієнти засекречені та тримаються в таємниці. 

За класичною рецептурою, всі рослинні компоненти в обов'язковому порядку підсушують і настоюють на спирті впродовж двадцяти днів у чанах, що обертаються. Цей період відведений для повного розчинення речовин. За такий час рідина контактує з прянощами, а ефірні олії виділяють потрібні елементи. Основним компонентом незмінно буде полин, і його кількість іноді перевищує половину всіх складників. Есенція полину дає своєрідний смаковий відтінок решті інгредієнтів вермуту. Крім полину в складі вермуту є багато лікарських трав. Це деревій, м'ята, кориця, кардамон, бузина, мускат й ін. Ці компоненти використовуються для того, щоб надати характерної гіркоти напою. Часто, для досягнення цього ефекту, використовують лимонний сік або екстракт ванілі. Для досягнення правильної консистенції використовується карамель. У такий спосіб, напій отримує своєрідний колір і присмак.

У кожній країні до класичного складу входять різні компоненти, що й виділяє їх на ринку серед конкурентів. Незмінним у процесі приготування залишається лише спиртова настоянка та наявність лікарської трави в складі.

Основні різновиди вермутів

Є кілька варіацій цього напою. Їх умовно поділяють на класичні й елітні. Це вироби з різними смаковими якостями, кольором та іншими характеристиками. Розрізняють різновиди вермуту за вмістом у них цукру:

  • Vermouth Secco
  • Bitter
  • Bianco
  • Rose
  • Rosso

Secco має всього чотири відсотки цукру, Vermouth Bianco — до п'ятнадцяти, Rosso перевищує позначку на 15 відсотків, Vermouth Rose — концентрація цукру ґрунтується на середньому показнику червоного й білого вина, і Bitter — несолодкий і гіркий, один із найміцніших.

Інтернет-магазин ROZETKA ТМ пропонує вибір якісної продукції за прийнятною ціною. Вартість залежить від складників і від виробника.

Показати ще