Вино — це алкогольний напій, який здавна сподобався багатьом людям. Його сприймають як показник аристократичності. Однак за всіма смаковими якостями вина ховається складний вибір, оскільки сучасні виробники представляють широкий асортимент напою. Сомельє стверджують, що для вдалого вибору варто звертати увагу на опис продукту на етикетці, розбиратися в сортах винограду, визначати на запах і відтінок якісні вина.
Класифікація вин
Щоб не заплутатися в широкому розмаїтті торговельних марок, варто спочатку розібрати всі види вина. Насамперед, варто зрозуміти, як вони виготовляються і з чого. Винороби поділяють напої, виготовлені з винограду, плодових, рослинних інгредієнтів, ягід, родзинок і поєднанням кількох сортів винограду.
Найпоширеніша класифікація спиртного напою ґрунтується на його відтінку:
- Біле. Виготовляються вони із соку «білого» виду винограду.
- Рожеве. Використовується технологія змішування «білого» й «чорного» сортів плода.
- Червоне. Застосовується тільки виноград «чорного» виду. Під час тривалого видержування відтінок стає трохи світлішим, тому такі вина легко розпізнати серед молодих, оскільки в них темний колір залишається.
- Шампанське, Ігристе. Використовуються спеціальні сорти винограду — шампанське, ламбруско, асті, кава, зект. Має легкий і ніжний смак, запах буває різним. Перед подаванням охолоджується впродовж години. Добре поєднується з ікрою, анчоусами, суші, рибою, картоплею фрі, попкорном, м'ясом птиці.
Білі вина ароматного типу мають жовтуватий відтінок. Вдале поєднання солодкого та терпкого смаку, чудово відчувається квітковий і фруктовий запах. Рекомендується подавати в холодному вигляді під свинину, бекон, курку, м'який сир, смажені овочі. А ось спиртні напої сухого варіанта мають легкий, пряний і трохи кислий посмак. Запах віддає фруктами та травами. Має світлий відтінок. Перед уживанням бажано трохи охолодити. Історія свідчить, що такі вина доповнюють обідній стіл з овочами, салатами, рибою й куркою.
Рожеве — має легкий, соковитий і трохи сухий посмак. Відчувається фруктовий, зрідка ― квітковий і пряний запах. Колір вина може бути лососевим і насиченим рожевим. Бажано вживати охолодженим. Добре поєднуються з індійською, марокканською й середземноморською кухнями.
Вина червоного сорту навіть приносять користь організму людини. Насичені напої мають багатий смак із нотками танінів, солодощів та фруктів. Відтінок може бути від фіолетового до пурпурного. Подавати трохи охолодженим під м'ясні страви. А ось легкі червоні алкогольні напої мають делікатніший фруктовий запах. Їхній колір досягає блідо-рубінового кольору. Уживаються в охолодженому вигляді під пасту, сир, піцу, курку, індичку, свинину.
Популярні регіони виноробства в Італії, Іспанії, Франції, Грузії, Німеччини та в інших країнах створюють різноманітні варіанти вин за наявністю в них алкоголю. У класифікації вказується два значення з розрахунком на один літр — це цукор і спирт. Отже, виділяють такі типи вин:
- брют;
- десертне;
- напівсолодке;
- напівсухе;
- солодке;
- сухе.
За способом приготування виділяють підсолоджені, у які додається більше цукру або мед. До них належать десертні, лікерні та медові варіанти. Розбавлені — у них додається трохи води. Такі напої мають спеціальні назви — петіо, ягідні, виноградні напіввина. Спиртові — у них міститься етиловий спирт для фортеці. Шипучі — виробники додають вуглекислий газ для отримання сидру та шампанського. Натуральні — використовується тільки сік винограду, без додаткових речовин.
Як вибрати вино
Для того щоб вибрати якісне вино, можна покладатися на думку родичів і друзів або відгуки в інтернеті про різні торгові марки. Але краще робити попередню дегустацію й підбирати напій індивідуально для себе, оскільки в кожної людини різний смак.
Професійні сомельє рекомендують вибирати вино за всіма критеріями — смаком, ароматом, наявністю алкоголю. Для цього спочатку потрібно визначитися з різновидом — кріплені, ігристі, столові, ароматизовані. Напій за відтінком краще вибирати залежно від їжі, яка буде на столі.
До вибору вина в магазині варто підходити досить упевнено та чітко розуміти, яке хочеться вибрати. Потрібно звертати увагу на етикетку, на виробника, які там дані вказані. Також важливо, як закупорена пляшка. Про якість продукту свідчить скляна пляшка з пробкою, а не пластикова або паперова. Й останнє, що грає роль у виборі, — це ціна. Недорогі вина не можуть бути натуральними та смачними.
Більше доходить до сухого, аніж напівсухе.
Цікавий після смак малини і чорного шоколаду, яскраво виражений запах чорних ягід.
Зовсім не відчутно кислотності, тільки легка терпкість
Сухарь чувствуется с типичной кислинкой. Пить исключительно охлаждённым (иначе сухарь быстро объяснит вам, что он на районе сухарь).
Ставлю 4 звезды, т.к. приходилось пить сухари получше, с более выраженным послевкусием. Но для недорого молдавского вина очень даже прилично. Алкоголь на вкус не ощутим, и нет ярко выраженного ангидридного следа - это огромный плюс и большая редкость среди лёгких вин. Пить очень приятно, а для ценителей сухарей может быть интересным и достойным выбором.
Однако, для любителей сладенького Брюта будьте внимательны - это всё же Экстра Брют (полусухое розовое).