Продукти для суші й навіщо вони потрібні
Навіть найменш досвідчений кулінар може побалувати своїх друзів і родину стравами японської кухні й отримати безліч позитивних відгуків, для цього знадобляться лише продукти для суші й палички. На сьогодні про японську кулінарію відомо не так багато, не більше за загальні відомості та стереотипні думки. З давніх часів Японія асоціювалася з рибою, втім, як і зараз. Крім суші, у східній країні фігурує ще безліч інших страв, які, на жаль, так і не набули широкого розголосу.
У чому ж особливість цього делікатесу й чому він такий популярний у Європі? По-перше, головною перевагою є порівняно дешева вартість усіх інгредієнтів. Наприклад, для створення ще однієї страви країни "Висхідного сонця" під назвою сасімі доведеться неабияк витратитися й оббігати безліч місць у пошуках рідкісних морепродуктів. Також суші, роли та всі похідні неймовірно прості в приготуванні, адже всі компоненти, крім рису, використовуються в сирому або маринованому вигляді.
Простота й доступність продуктів для суші власне й робить страву такою популярною та бажаною практично у всіх європейських країнах, в яких уже декілька років процвітає бізнес, побудований на східній культурі. Мало хто знає, різновидів цієї страви є дуже багато. Для кожного різновиду знадобиться певний набір продуктів, що дає в симбіозі саме той смак, який потрібен споживачеві.
Класифікація за компонентами
Як уже стало зрозуміло, для певної мети — певні продукти. Зібрати потрібний набір зовсім нескладно, зважаючи на величезний вибір, як в інтернет-магазинах, так і у звичайних гіпермаркетах і супермаркетах. Крім основних інгредієнтів, які входять у цю рибну страву, також є і другорядні, які слугують для підкреслення смаку або просто як закуска. Вони бувають такими:
- Васабі. Гострий, густий за консистенцією соус. Натуральний колір — зелений. Слугує для додавання яскравого пекучого смаку. Вже давно його прозвали японським хріном, за схожість гостроти з нашим традиційним продуктом. Виготовляють його за допомогою перемелювання трав'янистої евтреми, а точніше її коренів. Готовий продукт подають в окремій мисочці або декорують тарілку для подання, виливаючи кулінарним шприцом.
- Імбир маринований. Досить витончене доповнення до основних представників застілля. Виготовляють зі стебел молодого імбиру, і спочатку має солодкуватий присмак, однак після оброблення має гоструватий і незвичайний смак, виключно на шанувальника. Маринад робиться на основі оцту й цукру.
- Морська капуста. Подається як окрема страва. Вживати можна також спеціальними дерев'яними паличками. Багата на вітаміни й корисні речовини.
- Норі. Водорості для загортання цих рибних рулетів. Являють собою тонкі пласти, практично без смаку й запаху. Для застосування їх потрібно лише намочити, щоб вони стали гнучкими та краще згорталися.
- Рис для суші. Головний компонент цих ласощів. Для приготування порції на компанію знадобиться від 300 до 500 грамів. Звичайна рисова крупа не підходить. Спеціальні сорти виділені маркуванням на упаковці.
Як правильно обрати
Насамперед потрібно зважати на мету і спрямованість приготування. Якщо продукти для суші знадобляться тільки як закуска для святкового столу, то вибір уже не такий принциповий. А якщо заморські ласощі потрібні для приготування певної їжі — це вже зовсім інша річ.
Тож що обрати? Якщо говорити конкретно про первинний різновид, найпростіший і традиційний для японців, то його заведено називати суші. За конструкцією вони дуже прості й, на відміну від кімбапа та інших варіантів рулетиків, до складу не входять водорості норі, що неабияк допоможе скоротити бюджет кулінара й полегшити процес. Зазвичай конструкція досить проста: грудочка вареного рису й невеликий шматок риби зверху.
У разі з ролами все трохи складніше. І нехай навіть сушисти не можуть визначитися, що з цього найсмачніше, другий різновид щонайменше насиченіший, поживніший і складається не з одного морепродукту. Складників може бути дуже багато, починаючи від авокадо й закінчуючи вугром або кунжутом.