В'ялення, воно ж сушіння, — один зі способів оброблення м'яса, який полягає в повному зневодненні продукту за температури 40 ℃. Унаслідок такого оброблення в м'ясі починають утворюватися комплекси білків і жирів, що так само впливає на смак, аромат і поживні властивості м'ясного делікатесу. Саме з цієї причини всі так люблять в'ялене м'ясо: воно смачне, корисне для організму та здатне вгамувати голод. І сьогодні ми пропонуємо вам купити найкраще італійське й іспанське в'ялене м'ясо в інтернет-магазині ROZETKA за українськими цінами.

В'ялене м'ясо: різновиди й особливості

Сьогодні в'ялене м'ясо — почесний гість на святковому столі. Також його часто використовують як закуску до пінного напою. В'ялене м'ясо можна їсти як окрему страву, а також додавати до салатів, сендвічів або піци.

Серед усіх різновидів в'яленого м'яса треба виділити найпопулярніші м'ясні делікатеси:

  • Бастурма — для приготування використовується свіжа вирізка різних видів м'яса, але найчастіше яловичини. У м'ясному делікатесі міститься велика кількість вітамінів PP, A, C, B, корисних мікро- і макроелементів, які потрібні для розвитку здорового організму. Також завдяки великій кількості спецій бастурма має антибактеріальні та протизапальні властивості. Входить в'ялене м'ясо до національної кухні країн, розташованих на території колишньої Османської Імперії: Туреччина, Кавказ, Вірменія, Азербайджан.
  • Хамон — сиров’ялений свинячий окіст, який є національним м'ясним делікатесом в Іспанії. Подають хамон тонко нарізаними скибочками до червоного вина, хересу або пінного напою. Також сиров'ялене м'ясо додають до салатів, сендвічів, перших страв. Хамон добре поєднується з оливками, сиром, томатами, пастою й навіть фруктами.
  • Брезаола — це сиров'ялене м'ясо родом із сонячної Італії. І якщо більшість італійських м'ясних делікатесів готують зі свинини, то брезаола — єдиний м'ясний делікатес, приготований із яловичини. У готовому вигляді брезаола має циліндричну форму, м'ясо темно-червоного відтінку та пряний аромат. А щоб оцінити смак м'ясного делікатесу, бразеолу треба нарізати тонкими скибочками, завтовшки не більш ніж 0,8 мм. Тільки так ви зможете гідно оцінити м'якість, смак і аромат італійського в'яленого м'яса.
  • Коппа, вона ж капоколло — це в'ялена свиняча шийка родом з Італії. Коппа цінується за свій м'який аромат і ніжну, але злегка жирну текстуру. Італійська капоколло — справжнє джерело вітамінів, білка та мікроелементів (залізо, кальцій і фосфор). Вона добре поєднується з алкогольними напоями, овочами та сирами. Однак через жирність продукту їсти м'ясний делікатес потрібно в помірних кількостях.
  • Кулателло — популярний різновид шинки, що добувається із задньої частини свинячої тушки. Готують такий м'ясний делікатес в італійському містечку Парма. Кулателло не заведено додавати до гарячих страв, в'ялене м'ясо їдять як антипасто, тонко нарізаними скибочками, зокрема і з хлібом.
  • Прошуто — знаменита італійська шинка, яку готують зі свинячого окосту за допомогою засолювання. Прошуто подають як суцільним шматком м'яса, так і тонко нарізаними скибочками. На сайті ROZETKA ви можете замовити італійську шинку на кістці з витримкою 18, 22 і 24 місяці та вагою від одного до 8 кілограмів.
  • Шпек — італійська шинка з чітко окресленим присмаком ялівцю. Для шпеку характерна невисока солоність м'яса, а також особлива технологія приготування — холодного копчення. За традицією в'яленим м'ясом потрібно насолоджуватися в такий спосіб: нарізати тонкими скибочками та закушувати свіжоспеченим багетом у супроводі келиха сухого вина.
  • Віоліно ді Капра — італійський м'ясний делікатес, назва якого перекладається як "скрипка з кози". Готують його з лопатки або стегна кози за допомогою натирання м'яса сіллю і прянощами. А дозріває Віола ді Капра в середньому 3-6 місяців, у рідкісних випадках один рік. Вживають в'ялене м'ясо як самостійну страву.
  • Панчета — різновид бекону, приготованого в Італії. Для виготовлення панчети використовують свинячу черевну частину (м'ясо з прошарками сала), яку вивалюють у солі, спеціях і прянощах. Як і інші італійські м'ясні делікатеси, панчету їдять у сирому вигляді як закуску, а також додають до різних страв (салатів, пасти, піци, рагу тощо).
  • Пасторма — м'ясний делікатес із яловичини, що є традиційною стравою в Молдові й Румунії. Спершу м'ясо має гарненько замаринуватися, потім його коптять і заправляють спеціями, найчастіше перцем. Подається на стіл тонко нарізаними скибочками.

Поради й рекомендації щодо вибору в'яленого м'яса

Щоб купити органічне в'ялене м'ясо, яке не містить ГМО й консервантів, обираючи м'ясний делікатес, треба дотримуватися певних правил.По-перше, вивчіть склад м'ясного продукту. В'ялене м'ясо, як і будь-який інший м'ясний продукт, має бути виготовлене за ДСТУ чи ТУ (приватні технічні умови приготування, розроблені самим підприємством). Водночас інгредієнти, зазначені у складі м'ясного делікатесу, мають бути написані за зменшенням кількості кожного компонента. Найкращої якості вважається те в'ялене м'ясо, у складі якого вказано тільки м'ясо, сіль і спеції (прянощі).

По-друге, подивіться на зовнішній вигляд. Натуральне в'ялене м'ясо має бути з чистою поверхнею й рівно обрізаними краями. Якісний м'ясний делікатес не має виділяти жодного слизу і мати сторонніх запахів.По-третє, перевірте терміни й умови зберігання. В'ялене та сиров'ялене м'ясо може зберігатися від 6 до 12 місяців, залежно від різновиду.

Дотримуючись вищеперелічених рекомендацій, ви зможете обрати й купити натуральне в'ялене м'ясо. В інтернет-магазині ROZETKA представлений великий асортимент м'ясних делікатесів за доступною ціною. Доставка здійснюється на всій території України зручним для вас способом: кур'єром на адресу або до відділення пошти для самовивозу. З докладнішою інформацією, а також відгуками наших покупців можна ознайомитися в картці товару.

Показати ще 60 товарів