Особливості виробництва рому
Популярним спиртним напоєм вважається ром, що має цікаву історію. Цей алкоголь знають усі з фільмів про піратів, але далеко не всім відомі різновиди та справжні особливості продукту. Карибський напій виробляється з цукрової тростини. Під час виготовлення використовуються методи зброджування й переганяння інгредієнтів. Після завершення процесу виходить прозора рідина, що зберігається в дубових бочках. З Карибів рецепт алкоголю перейшов в інші країни і тепер його виробляють і в Австралії, і в Індії, і в Європі.
Виділяють три основних різновиди продукції за технологією виготовлення:
- Сільськогосподарський;
- Промисловий;
- Таф'я.
У першому випадку застосовується чистий сік тростини без відділення цукру. Цей метод дорогий, й особливих відмінностей готовий напій від аналогів не має. У другому випадку використовується чорна патока, відходи під час виробництва тростинного цукру. Він актуальний на сьогодні, й ним користуються багато виробників. Отриманий цукор рафінують і продають, а із залишків роблять алкоголь. Виходить безвідходне виробництво. У третьому методі напій роблять із відходів патоки. Такий продукт — менш якісний, зате дешевий.
Класифікація рому
Виділяють понад 40 різновидів алкогольного напою, але всі їх можна систематизувати за кольором, міцністю та смаком. За кольором напій поділяють на типи:
- Білий ром. Ще його називають світлий або срібний. Це прозорий напій без вираженого смаку. Використовується як основа під коктейлі.
- Золотий. Продукція має середню щільність. Смакові якості складно описати одним словом, позаяк він змінюється. Відчуваються як спеції, так і карамель. Характерний бурштиновий відтінок виходить через витримку 1,5-2 роки.
- Темний. Відтінок буває коричневий, червоний і чорний. Витримується довше за часом і в обвуглених бочках. У нього сильний смак, є нотки патоки або карамелі. Також використовується в коктейлях і додається до різних страв.
Залежно від міцності:
- Витриманий. Преміум-клас. Витримується понад 5 років і вживається в чистому вигляді, як віскі. Характеризується сильним смаком. До цього класу потрапляють товари брендів Бакарді, Fernandez family's Ron de Barrilito 3 Sta, Appleton Estate's 21 Year Old Jamaica Rum.
- Міцний. Після витримки розливається у пляшки у нерозведеному вигляді, його міцність — від 60 до 90 градусів. У чистому вигляді не вживається, використовується як добавка.
А за смаковими якостями бувають:
- Пряний. Він поєднується з іншими спиртними й безалкогольними напоями. Завдяки додаванню спецій до виробу кулінари також почали використовувати його у своїй сфері.
- Ароматизований. До готового товару додаються ароматні фрукти. Його об'єднують із тропічними напоями, внаслідок чого падає міцність напою.
Також виділяють більш легкий тип рому — ромовий еліксир. Його особливість у зниженому вмісті спирту до 30%. У нього солодкий і насичений смак. Бажано вживати в чистому вигляді, а не в коктейлях.
Залежно від країни виробництва виділяють кубинський, ямайський, іспанський, домініканський, індійський, тайський, барбадоський роми. Перший виробляють практично всі компанії, позаяк це класичний рецепт напою. Популярні виробники — Бакарді, Havana Club, Mulata, Caney, Legendario, Santero, Varadero.
Другу категорію представляють компанії Captain Morgan, Appleton, Bepi Tosolini, їх легко знайти на ROZETKA ТМ. Вони вирізняються подвійною дистиляцією в аламбіку. Місцева осока додає характерного присмаку виробу. У Домінікані виробляють як класичний тип, так і ароматизований, і міцний.
Індійський аналог вирізняється солодкістю і м'якістю. У нього карамельно-оксамитовий букет і тягучий післясмак. До популярних виробників належать — Old Monk, McDowell, Old Port, Contessa, Hercules. Тайський варіант має доступну ціну, високу якість, м'який смак і багатий букет.
Поради щодо вибору пляшки рому
Алкоголь буває як преміум-класу, так і бюджетного. Щоб купити ром від якісного виробника, рекомендують спиратися на три показники:
- Країна-виробник;
- Витримка;
- Міцність.
У кожної країни певні вимоги до рому та його споживання. Що стосується витримки, то тут ще потрібно враховувати тип продукції. Однак, чим довше він простоїть, тим буде духмянішим і смачнішим, так говорять відгуки сомельє й шанувальників пиття. Товари з п'ятирічним показником належать вже до люкс-класу. Його не рекомендується додавати до коктейлів, позаяк він має яскравий смак і аромат.