Вершки — це жирний молочний продукт, який утворюється у верхньому шарі відстояного молока. На заводах для отримання вершків незбиране молоко обробляють у спеціальному обладнанні — сепараторі. Щоб зробити продукт у домашніх умовах, знадобиться тільки молоко та трохи часу.

Вершки: різновиди й особливості продукту

Як харчовий продукт вершки зарекомендували себе ще з часів початку ведення молочного тваринництва. Сьогодні жодна харчова промисловість, кав'ярні, ресторани й інші заклади громадського харчування не обходяться без такого густого жирного продукту. Крем для тортів і тістечок, морозиво, готування кавових напоїв, крем-супів, фондю, соусів: список страв, до складу яких входять вершки, зростає щодень.

Сьогодні купити вершки не становитиме великих труднощів. Ціна залежить від жирності та різновиду продукту. У каталозі на сайті інтернет-магазину ROZETKA представлені:

  • рідкі: натуральні вершки, які були термічно оброблені й упаковані в спеціальну споживчу тару; є пастеризовані (термін зберігання до 3 днів), ультрапастеризовані та стерилізовані (термін зберігання до 4 місяців);
  • сухі : порошковий продукт рослинного походження, що є замінником свіжих вершків; для виробництва використовують пальмову або кокосову олії; використовувані для приготування хлібобулочних і кондитерських виробів, також порошок можна додавати в каву;
  • збиті: мають приємний солодкуватий смак, використовувані для декору тортів і тістечок, кавових напоїв; готові збиті вершки продають у металевій упаковці під тиском.

Вершки: користь чи шкода

Помилково вважати, що вершки є калорійними та шкідливими для здоров'я. Продукт багатий на протеїни, вітаміни групи B, D, PP, A і такі мінерали, як калій, магній, фосфор і кальцій. Однак у вершках міститься велика кількість холестерину, тому продукт не рекомендований для людей із серцево-судинними захворюваннями.

Калорійність молочного продукту залежить від відсотка жирності:

  • 10 відсотків: нежирні вершки — 118 ккал/100 грамів;
  • 20 відсотків: середньої жирності — 205 ккал/100 грамів;
  • 33 відсотки: класичні жирні вершки — 287 ккал/100 грамів.

Як вибрати правильні вершки

Справжні вершки мають однорідну текстуру кремового відтінку. Якісний продукт трохи солодкуватий на смак і не має сторонніх запахів. Якщо відчутна невелика гіркота або кормовий присмак, це свідчить про низьку якість продукту. За ГОСТом у складі вершків не має бути рослинних жирів і сухого молока.

Вибираючи продукт, також потрібно враховувати відсоток жирності. Для кави оптимальним варіантом будуть порційні вершки 10-відсоткової жирності (жирніші погано розчиняються). Для приготування страв (пюре, соусів або крем-супів) підійдуть вершки від 15% до 30%. А ось для збивання найкраще використовувати жирний молочний продукт.

Показати ще 60 товарів