Сіль, або хлористий натрій — усім відомий продукт, використовуваний без винятку у всіх кухнях світу. У культурі різних народів сіль посідає особливе місце. Так, наприклад, хлібом і сіллю завжди зустрічали довгоочікуваних гостей або родичів у наших широтах, а в низці культур є навіть цілі практики, присвячені цьому продукту.

Сьогодні харчову сіль видобувають різними способами, і вона має різновиди. Водночас смак цієї приправи практично завжди однаковий, за винятком декількох різновидів цього продукту, до складу яких можуть входити різні домішки й інші мікроелементи.

Використання солі в їжу

У кухнях народів світу, сіль, як уже було зазначено, — незамінний атрибут. Цей продукт став таким популярним завдяки двом своїм особливостям.

Перша — органолептична. Смак страв змінюється з додаванням солі як інгредієнта. Будь-який гарнір, основна страва чи суп після того, як у нього буде додана кухонна сіль, не буде прісним на смак, розкриє нові грані смаку, а також буде набагато приємніше. Однак тут є свій невеликий мінус. Люди по-різному сприймають додавання солі в готову страву. Так, деякі вимагають великої кількості, на відміну від інших, які не можуть вживати пересолені продукти. Отже, щоб страва сподобалася всім, потрібно додавати мінімальну кількість солі, потрібну для розкриття смаку, а також запропонувати додатково додати сіль до смаку в індивідуальному порядку.

Друга особливість — фізіологічна. Хлорид натрію — це набір важливих для організму людини мікроелементів. У тілі дорослої людини постійно міститься від 200 до 300 грамів солі, яка бере участь в енергетичному обміні між клітинами, їхньому будівництві, а також розщепленні вуглеводів.

Потрібно також додати, що саме кам'яна сіль, поряд із перцем та іншими спеціями — незамінний інгредієнт для консервації або засолювання продуктів.

Користь і шкода солі практично нерозлучні. Надмірне споживання цього продукту може призвести до чималого підвищення кров'яного тиску. Сольові відкладення також можуть порушувати роботу суглобів, а надмірне споживання солі призводить до атеросклерозу.

Різновиди кухонної солі

Попри те, що переважно використовувана проста кам'яна сіль, варто зазначити, що в низці кухонь кухарі вважають за краще використовувати інші її різновиди. Так, наприклад, у Середземному регіоні зазвичай вважають за краще використовувати морську сіль як основний інгредієнт, а на Гаваях — особливу рожеву гавайську.

  • Копчена — сіль, яку перед фасуванням коптять на тирсі, вугіллі або деревині, внаслідок чого вона набуває легкий деревний копчений аромат, який і передається приправленим стравам. Кожен кристал такої солі має злегка коричнюватий колір.
  • Морська — різновид солі, яку видобувають за допомогою випарювання з морської води. Вважають найкориснішою для організму, оскільки містить у складі низку корисних мікроелементів, які також залишаються після оброблення морської води. Основна відмінність полягає в тому, що вона повністю розчиняється й не осідає ні у внутрішніх органах, ні в суглобах.
  • Йодована. Цей різновид вирізняється тим, що у звичайну кухонну сіль додають йод. Такий тип вважають достатньо корисним, оскільки він дає змогу за умови регулярного вживання насичувати організм потрібною кількістю йоду для стабільної роботи всіх систем.
  • Альпійська. Вважають найбільш чистою та високомінералізованою з усіх різновидів. Видобувають у соляних копальнях Австрії, Німеччини й інших країн. У її складі міститься велика кількість калію, кальцію та інших мікроелементів. Найчастіше саме альпійський різновид змішують із травами під час створення різних приправ.
  • Гімалайська. Кожен кристал має темно-коричневий або рожевий колір унаслідок високого вмісту в складі заліза та міді. Часто використовують не як інгредієнт, а для фінішування страв і прикрашання під час подавання.
  • Гавайська. Сіль осадового типу, яку добувають на Гаваях і в Каліфорнії. Кристали мають колір від рожевого до цегляно-червоного, а також залізистий присмак. Завдяки домішкам глини. Вважають особливо корисною завдяки вмісту низки мікроелементів, найчастіше — дефіцитних для організму.
  • Екстра. Найчистіша сіль, із якої повністю видалені всі домішки. Такий продукт на смак набагато солоніший за інші різновиди, широко використовуваний як у професійній кулінарії, так і в побуті.

За розміром помелу сіль ділять на:

  • Грубий помел;
  • Середній;
  • Дрібний.

Залежно від помелу сіль використовують для фінішування страв, прикрашання під час подавання або ж у процесі самого приготування.

Також можна виділити продукт таких кольорів:

  • Чорна;
  • Рожева;
  • Біла.

Колір безпосередньо залежить від вмісту мікро- та макроелементів у складі.

Купити сіль будь-якого помелу, кольору та походження можна в інтернет-магазині ROZETKA. Достатньо оформити замовлення, і якнайшвидше буде доставлений як екзотичний продукт, так і звичайна широко розповсюджена сіль від вітчизняних виробників.

Показати ще 60 товарів