Особливості горілки
Популярний напій на пострадянській проект — це горілка. Це міцний алкогольний напій на основі спирту, отриманого переганянням зернових культур, найчастіше пшениці. Він має характерний смак і запах спирту. Міцність позначається не відсотками, а градусами. У вітчизняних виробників цей показник варіюється від 40 до 56 обертів, а за мірками Євросоюзу продукт має бути не менш ніж 37,6 об.
Напій може мати різний смак, залежно від домішок. Саме вони роблять присмак гірким або пекучим. Щоб зробити горілку «м'якою», виробники здійснюють додаткове очищення всіх інгредієнтів. Якщо ж відчувається гіркий присмак, то це — бюджетне виробництво.
Бувають варіанти з різними ароматами. Цей ефект з'являється завдяки додаванню ароматизаторів, вітамінів, загущувачів, стабілізаторів тощо. Як додатки використовується червоний перець, імбир, фруктові інгредієнти, ваніль, шоколад, кориця. Цей самий присмак залишається в роті після випитої чарки, відразу він не відчувається.
Класифікація горілки
Виробляється продукт різної якості та ціни за літр. Виробники виділяють п'ять класів, і всі вони представлені на ROZETKA ТМ:
- Економ. Використовується спирт вищого очищення й один раз фільтрується.
- Стандарт. Використовується спирт екстра та кілька стадій очищення. Виробники додають нові компоненти для впізнаваності смаку.
- Преміум. Складається з інгредієнтів люкс або альфа-якості. Очищення проходить не тільки спирт, а й вода. Смак стає більш м'яким. Компанії ретельніше упаковують вироби, формують рекламу. Вона вже належить до розряду елітних напоїв, тому й завищена ціна.
- Супер-преміум. Незначні відмінності від попереднього типу. Висока ціна виправдана очищенням золотом або сріблом, рідкісними компонентами й особливою упаковкою.
- Ультра-преміум. Виробники позиціонують цей продукт як екстра оброблений та очищений. Перед його розливанням проходить дегустація та контроль від майстрів і професійних сомельє.
Ціна продукції залежить не тільки від якості процесів, але й від вихідних матеріалів. Виробник може закуповувати матеріали в перевіреного постачальника за меншою ціною і здійснювати більше очищень, щоб підвищити якості товару. Однак вартість продукції не перевищуватиме стандартну.
У багатьох країнах світу є подібні алкогольні напої, однак для виробництва використовуються інші інгредієнти. За градусом і за принципом виробництва з російською горілкою схожий французький абсент, ірландський віскі, англійський джин, американський бурбон, японське саке й багато інших.
Поради щодо вибору горілки
Оскільки спиртовий виріб п'ється часто в чистому вигляді, то потрібно його навчитися вибирати. Щоб купити горілку від якісного виробника, рекомендується враховувати кілька критеріїв. Перший нюанс стосується автентичності. На ROZETKA ТМ представлені тільки перевірені та якісні товари.
Другий нюанс стосується марки. Багато людей давно визначилися з відповідним виробником і за якістю, і за ціною. Однак на ринку з'являється багато нових компаній, які намагаються поліпшити смак традиційного напою і впроваджують різні інновації в технологію очищення спиртів.
Ідеальна для дружніх посиденьок, святкових тостів і філософських розмов після третьої чарки.
Головне – не переплутати з талою водою, бо ранок може здивувати!