У кожному будинку є кухонні ножі, використовувані для нарізування й очищення різних продуктів. Кожен із них має певний розмір, тип леза і призначення. Багато виробників пропонують покупцям цілі набори продукції з дамаської сталі. Будь-яка господиня має улюблений ніж, який чудово впорається з усіма продуктами й ідеально загострений. Однак для комфортної роботи їй знадобиться 3 варіанти — універсальний пристрій, для очищення, а третій відповідає звичному харчуванню. Обирати варто залежно від різних показників.
Різновиди кухонних ножів
Кухарський пристрій, або його ще називають шеф-ніж, за статистикою має гостру частину 15-25 см. Цього цілком досить для комфортної роботи. Він призначений для різних випадків. Чудово впорається з філе, зеленню, капустою, овочами, іншим м'ясом і навіть кістками. Завдяки великій плоскій частині леза, ним зручно чавити часник. А ось обухом можна трохи відбити м'ясо. Його також використовують як лопатку для перенесення нарізаних інгредієнтів у каструлю або на сковороду. Справді універсальний пристрій для кухні.
Такі ножі поділяють на європейські та японські моделі. Перший тип виготовляють зі сталі середньої твердості й не надто сильно загострюють. Його потрібно регулярно підгострювати, але матеріал не має крихких властивостей і витримує різні навантаження.
Японські моделі поділяються на два різновиди — гюто й сантоку. Перший різновид виготовляють з дуже твердої сталі й добре загострюють. Це дає змогу набагато тонше та краще різати продукти. Довго зберігає загострення, але друга частина приладу досить крихка, що дає змогу його застосовувати тільки для нарізування. А другий має короткий і широкий клинок з обухом, який закруглюється до вістря. Ним зручно різати продукти, дрібно рубати й шаткувати. Для нього характерна висока твердість сталі й малий кут загострення.
Також є філейний кухонний ніж, хлібний, для фруктів та очищення. Наприклад, філейний тип підходить для нарізання риби або м'яса на тонкі пластини. Цей пристрій має вузьку, довгу й гостру різальну частину. Він дає змогу різати продукти легко та швидко одним рух. Можна знайти на ринку також ножі для м'яких продуктів, наприклад, томатів. Є невеликі професійні кухонні сокирки. Їх часто використовують кухарі та господині для розрізання великих шматків м'яса з кістками.
Матеріал виготовлення
Популярні виробники товару, як-от Vinzer, використовують у виробництві різні матеріали. Найчастіше можна побачити продукцію з вуглецевої сталі. Це такий сплав заліза з вуглецем із додаванням інших елементів. Вони зазвичай недорогі, легко загострюються, але схильні до утворення іржі та плям.
У виробництві використовуються різні матеріали для підвищення якості, але для леза мають застосовуватися найкращі технології. Покупці можуть натрапити на такі типи:
- Коване лезо. Воно виготовляється з розпеченої сталі без зварювання і високого тиску. Під час виробництва такий кухонний ніж сильно твердне й розпізнати його можна за стовщенням між лезом і ручкою. Вони мають безсумнівні переваги, порівнюючи з іншими — висока міцність, довговічність, унікальність, тривале збереження загострення, доступна вартість.
- Лите лезо. Вони вирізняються високою міцністю та відповідною вартістю.
- Штамповане лезо. Вони поступаються дорогим кованим виробам. Вони легко і швидко виготовляються, ціна не завищена й доступна широкому загалу.
Для виготовлення ручок компанії використовують дерево, пластик, сталь, сталь зі вставкою. Кожен із типів матеріалу має переваги й вади. Господині має бути зручно тримати в руці ручку й робити будь-які рухи.
Поради щодо вибору
Перш ніж обрати товар, потрібно ретельно оглянути всі відгуки в інтернеті, провести паралель між кількома моделями, зробити аналіз, і тоді вже можна обирати потрібні варіанти. Рекомендується дивитися на все, особливою на матеріали виготовлення та якість. Від цих критеріїв залежить те, наскільки довго можна буде користуватися таким приладом.
Питання, як гострити продукцію, залежить від матеріалу леза. Якщо покупець обрав традиційні сталеві моделі, то можна брати звичайну заточку і в класичний спосіб загострювати. З керамічними моделями справа трохи складніша, і краще звертатися до фахівців із загострювання різальної частини.
Обираючи комплект кухонних ножів, не варто відразу консультуватися, яка фірма має найкращі товари. Рекомендується самому проаналізувати та зробити висновок. У такому комплекті мають бути ножики маленькі, обвалювальні, для оброблення м'яса, із серрейторним загостренням та універсальний варіант. Вони мають відповідати всім запитам споживача й бути легкими у використанні.
Ножі кухонні: ціни на ROZETKA
Все буде Україна!