Що таке тихе вино та яким воно буває?

Це загальна назва вин, які не містять вуглекислого газу і не належать до ігристих. Виробляються з різних сортів винограду, від чого залежить колір, запах і смак напою.

Виготовляються в різних країнах: Італія, Іспанія, Франція, Португалія та інші. Поділяються за кольором напою:

  • Червоне. Може бути різних відтінків. Часто має рубіновий, фіолетовий, гранатовий або цегляний відтінки. Велику роль відіграє вік і сорт ягід. Менш витримані характеризуються слабкою міцністю. Але за тривалої витримки напій може втратити своє забарвлення. Тому молоді вина зазвичай яскраві. 
  • Біле. Колірна гама — від світло-солом'яного до насиченого світло-бурштинового, що залежить від витримки. Зазвичай молоді різновиди більш бліді, а зрілі — насичені та темні, до останніх відносять також десертні та кріплені вина. Можуть бути виготовлені не тільки з білих сортів винограду, але й із червоних — для цього з ягід попередньо знімають шкірку.
  • Рожеве. Від ніжних відтінків до яскравих, можуть бути рубіновими. Для отримання такого забарвлення шкірка з ягід видаляється після ферментації. Під час виготовлення змішують червоні й білі сорти.

Класифікація тихих вин

З огляду на витримку виділяють три основних групи: ординарні, витримані, марочні та колекційні. Витримані перед розливанням у пляшки приблизно півроку витримуються в спеціальних бочках великих розмірів. Марочні вимагають витримки на півтора року, а для десертних вин, які характеризуються високою міцністю, не менш ніж два роки. Особливими вважаються колекційні різновиди. Вони витримуються не тільки в бочках, а й додатково в пляшках впродовж мінімум трьох років.

Під час виробництва алкоголю дотримуються певних вимог і умов. На сайті ROZETKA TM можна детально ознайомитися з кожним продуктом, прочитати відгуки та замовити онлайн не виходячи з дому. Залежно від складу тихі вина класифікують на дві основні групи:

  • Столові або натуральні. Буває сухе — виготовляється методом повного зброджування сусла з вмістом цукру не більш ніж 0,3 відсотка. Спирт становить від восьми з половиною до п'ятнадцяти обертів, цукор — до чотирьох г/л. Напівсухе — вміст спирту, як і в сухих, цукор — від чотирьох до вісімнадцяти г/л. Напівсолодке — вміст цукру менш ніж сорок п'ять грамів на літр.
  • Спеціальні або кріплене. Поділяють на такі підвиди: з міцністю від сімнадцяти до двадцяти одного відсотків, солодкі — від чотирнадцяти до двадцяти, напівдесертні — від чотирнадцяти до шістнадцяти, десертні — від п'ятнадцяти до сімнадцяти, лікерні — від дванадцяти до шістнадцяти.  

Великою популярністю користуються напої італійського походження. Можуть бути декількох категорій: DOCG, DOC, IGT, Vino da Tavola. За першою категорією виготовляються висококласні вина певного географічного походження й за контрольованою технологією. Цінова політика досить висока. Більш доступними є Vino da Tavola.

Особливості тихих вин

Часто конкретні напої характеризуються певним смаком. Так, білі вина італійського та іспанського походження мають гіркуватий смак. Сухі рислінги і молоді совіньйони німецького походження мають виражену кислоту. До солоних відносять хереси та грецькі білі різновиди. До солодких — сотерн, речото, айсвайн, портвейн, солодкий херес.

Залежно від сорту винограду бувають сортові або моносепажні напої — використовується тільки один сорт із додаванням не більш ніж п'ятнадцять відсотків того ж ботанічного різновиду. Відносять марки: «Каберне Массандра», «Портвейн Червона Лівадія», «Бастардо», «Алеатико Аю-Даг» та інші. Купажні асамбляжні виготовляються комбінуванням декількох ягід: «Мускат білий Червоного каменя», «Портвейн червоний південнобережний». Є сепажні, які зроблені з різних сортів через змішування й перероблення: «Чорний доктор», «Сонячна долина» тощо.

В каталозі ROZETKA представлені різні тихі вина на будь-який смак — традиційні та рідкісні сорти найкращих світових виноробів.

Показати ще 60 товарів