Молоко і його похідні — молочні продукти — це незамінна частина раціону практично у всіх країнах і культурах. Високий вміст корисних білків, амінокислот та інших елементів зробив молочні продукти одними з найбільш корисних, смачних і поживних на столах різних людей.
Історія появи сиру
Сир — один із видів молочних продуктів, який отримують зброджуванням придатного молока, а також додавання спеціального ферменту, домішок і кисломолочних бактерій. Спочатку, перший сир вийшов випадково. Перші сировари дали молоку дозріти, щоб зробити сир. У Стародавній Греції сир із молока кіз був вельми поширеними ласощами. Згодом центр сироваріння переміщався на північ, де вже в середньовіччя, у XI столітті, з'явився швейцарський рокфор. У XIV столітті були поставлені на масове виробництво такі види як відомі на весь світ Горгонзола й Пармезан, а в пізніші періоди широкого поширення набули інші види, які і сьогодні можна побачити на прилавках магазинів.
За попередні 100 років технології були розширені та поліпшені, що призвело до появи величезного різноманіття сирів різної консистенції, щільності, солоності та жирності. Сьогодні є сотні видів, починаючи від сирних, м'яких, типу відомої всім бринзи, закінчуючи копченими, а також твердими сортами.
Різноманітність видів сиру в каталозі ROZETKA
Класифікувати сири досить складно завдяки широкому різноманіттю видів, сортів, а також типів вихідної сировини. Однак за консистенцією та способом приготування можна розділити весь асортимент на такі кілька видів.
- Розсільні. Ці сорти примітні тим, що вони складаються на 45-57 відсотків із води. Термін дозрівання — від одного до трьох місяців. Весь цей час він витримується в солоному розчині — розсолі. Такий сир буває двох видів — твердий і м'який. Найяскравіший представник м'якого сімейства — сулугуні. Його виготовляють з овечого або козячого молока. Він чудово підходить як закуска, а також для легкого перекусу на природі. М'які сорти представлені бринзою та іншими схожими видами. Виготовляються вони з різних типів молока з додаванням спеціального сичужного елемента. Дозрівають такі сири від 20 до 60 днів. Окремий підвид розсолу сиру — Фета. Цей ніжний грецький сирний продукт схожий на бринзу, однак витримується він трохи довше та складається переважно з козячого молока.
- Тверді. Ці сорти отримують свою консистенцію завдяки тому, що мають тривалий термін дозрівання. Зазвичай він становить майже 6 місяців, проте є низка сортів, які вимагають тривалішого терміну зберігання. Частка вологи в такому продукті зазвичай не перевищує 35-38 відсотків. Найяскравіші представники — Швейцарський, що має солодкуваті нотки в смаку, Пармезан — найтвердіший із представлених видів і має найтриваліший період визрівання, Голландський — солонуватий, жирніший сорт із приємним післясмаком, Чедер — солонуватий і водночас трохи нудотний, Російський — солодкуватий, вершковий сорт, який має велику частку жирних сполук у складі та інші. Подаються такі сири як закуска до вина, інгредієнт для пасти або запіканок, а також як начинка для бутербродів.
- М'які. Ці види мають практично рідку консистенцію, а також вершковий смак і запах. Такі сири подаються як намазка для хліба, а також як інгредієнт для різних страв і десертів. Найбільш яскраві представники — Рокфор пронизаний цвіллю, що має специфічний присмак для гурманів, Дорогобузький — гострий пікантний, ідеально поєднується з білим вином, Камамбер — вершковий, але водночас гоструватий сорт, а також Смоленський та інші схожі види.
- Плавлені. Такі сири отримують шляхом додавання вершків, сухого молока, а також інших інгредієнтів. Містять такі групи, як ковбасний, скибковий, пастоподібний і солодкий. Найчастіше вони подаються як намазка для тостів і сендвічів, а також використовуються для приготування різних десертів. Так, солодкі види додають у запіканки, попередньо додавши спеції та інші інгредієнти, як-от сухофрукти, шоколад або горіхи.
- Крем-сир. Ці сорти, найчастіше, входять до складу інших страв, однак можуть подаватися і як самостійні закуски. Найяскравіший представник — Філадельфія. Вершковий крем-сир такого типу використовують як начинку для суші, млинчиків, а також як складник сендвічів. Що стосується десертів, то солодкі крем-сири широко використовуються в кондитерській галузі.
Ця класифікація охоплює практично всі види, проте є низка сортів, які є на межі. Наприклад — напівм'які Гауда або Едамський. Вони не можуть називатися твердими через високий вміст жирних з'єднань і вологи в складі, однак і м'якими їх не називають, через щільну консистенцію
За типом вихідної сировини сири поділяються на такі типи:
- Коров’ячий;
- Козиний;
- Овечий.
Однак є низка сирів, які виготовляються з іншого молока — наприклад, кінського кумису або буйволиного молока. Найчастіше такі сири — елемент національних кухонь і не мають широкого поширення у всьому світі, проте вони мають специфічний смак, який може бути цікавий для гурманів.
Корисні властивості сиру
Як і будь-який кисломолочний продукт, сир багатий на такий елемент як кальцій. Він життєво потрібний для зміцнення кісток, зубів і зубної емалі, а також входить до структури ряду тканин. Достатня кількість кальцію в організмі — це запорука грамотної роботи м'язів, а також стабільної роботи процесів обміну речовин.
Тверді сорти, а також копчений сир можуть також похвалитися достатньою кількістю фосфору — поживного елемента для мозку, а також зміцнення імунітету.
Що стосується вітамінів, то сири практично всіх типів багаті на такі корисні сполуки:
- Вітамін А — потрібний елемент для грамотної роботи ендокринної системи;
- Низка вітамінів групи В, зокрема — В12, який відповідає за процес поділу клітин організму;
- Вітамін С — необхідний елемент для зміцнення імунітету й боротьби із захворюваннями;
- Рибофлавін — елемент запобігає старінню шкіри. Волосся й нігтів;
- Фолієва кислота, необхідна для стимуляції вироблення шлункового соку;
- Йод — елемент необхідний для роботи обміну речовин і виведення низки токсинів з організму.
Це далеко не весь перелік корисних мікроелементів і мінералів, які містяться в цьому продукті. Різний спосіб приготування, процеси ферментації й домішки привносять низку інших корисних сполук, які потрібні для нормального функціонування організму. Також треба згадати про різну харчову та енергетичну цінність. Так, ропні типи будуть більш жирними, а тверді й собі матимуть у складі більшу кількість вуглеводів, потрібних для отримання потрібної енергії для організму.
Що стосується негативних моментів — то тут усе відштовхується від складу. Сири не рекомендовано вживати тим, хто має чутливість до лактози. Також варто враховувати, що на ринку є низка замінників, які є сирним продуктом. Низка інгредієнтів у ньому мають штучне походження, завдяки чому може бути викликана алергія або ж організм може недоотримати корисні елементи під час вживання такого продукту.
Купити сир можна легко та швидко в інтернет-магазині Розетка. До уваги покупців представлені різні сорти та види, а широкий асортимент задовольнить запити навіть найвибагливішого гурмана.
Сир пармезан 30 міс. Parmareggio Parmigiano Reggiano 30 mesi D.O.P 250 г
Сир Грюєр Emmi Gruyere 5 міс 300 г
Сир Leone пармезан молодий 2 міс 500 г
Сир Старий Амстердам Westland Old Amsterdam 48% 300 г
Сир традиційний норвезький Брюност Гудбрандсдален Tine Gudbrandsdalen Cheese 29% 250 г
Плюс кофе, плюс авокадо - просто оргазм) Пищевой)
Тофу Tofu соєвий сир класичний м'який 1кг
Сир Голова Монаха Emmi Tete de Moine Classic 51% 800 г
Упаковка сиру пармезан Гран Biraghi снек 32% 16.67 г х 6 шт (8002004437259)