Пиво: у чому його головний секрет

На всіх континентах усі народи здавна варили пиво, яке називалося рідким хлібом через досить високу поживність. Сьогоднішнє пивоваріння — ціла наука, а спеціалізовані виробництва більше скидаються на фармацевтичні лабораторії. Починаючи з пропорцій і закінчуючи температурним контролем, процес ідеально вивірений, ґрунтується на стародавніх рецептах, але і приймає сміливі експерименти. Водночас класичний склад незмінний:

  • вода — один із найдавніших алкогольних напоїв на 97% складається з води, який відповідає певним вимогам (від загальної жорсткості до рівня pH і вмісту мікроелементів);
  • зерно — технічно підходять будь-які зернові, але основною сировиною зазвичай залишається ячмінь;
  • дріжджі — відповідають за ферментацію або бродіння сусла;
  • хміль — сприяє формуванню характерного профілю, нівелюючи зайву солодову солодкість, надаючи необхідну гіркоту та відомий аромат.

Специфіка пінних технологій

У кожного виробника пива своя рецептура та методика, але загалом багатоступеневий процес зводиться до кількох ключових пунктів. Особлива увага приділяється замочуванню, пророщуванню та сушінню насіння злаків для перетворення на солод. Після ретельної фільтрації одержують густу масу, яка проходить стадії дроблення, затирання, кип'ятіння та змішується з хмелевими шишками. Після охмеління такого сиропу ідуть етапи охолодження, аерації, зброджування, карбонізації та дозрівання. Часто проводиться додаткове очищення готового продукту та його пастеризація, що суттєво продовжує строк зберігання. На відміну від цієї класики, сучасні зразки виготовляються інакше. Трав'яна, картопляна, бананова та інша екзотика базується на принципі додавання необхідних компонентів у чіткому порядку та з подальшим видаленням залишків у самому кінці.

Які бувають типи пива

Єдиної системи класифікації немає через безмежне різноманіття. Виділяють лише деякі ознаки для систематизації пива, насамперед, за кольором:

  • світле — найбільш звичне й найпоширеніше, від світло-жовтого до насиченого золотистого, виключно прозоре й без найменшого осаду;
  • темне — від коричневого до чорного завдяки використанню просмаженого солоду, з приємною терпкістю, гіркуватістю та солодкуватим карамельним присмаком;
  • напівтемне — червоного відтінку, з яскраво вираженим нюансом паленого солоду й терпким післясмаком;
  • біле — ніжно-солом'яне та обов'язково з осадом, іноді з кислинкою, корицею, ромашкою, кмином та іншими прянощами;
  • червоне — від червоного до червонувато-медового, з помірним солодовим ароматом і легким карамельно-ірисовим, кислуватим характером;
  • бурштинове — відоме за колоритом однойменного каменю та витонченістю карамелі;
  • рожеве — новий тренд сучасності, натхненний стилем rosé, орієнтований на легкість та освіжний ефект.

Поширені види пива

Незалежно від кольорової гами, різне пиво входить до однієї з трьох великих груп:

  • нефільтроване — не піддається тепловій обробці, за рахунок чого злегка каламутне, має чудові, яскравіші властивості та не позбавлене корисних складників;
  • фільтроване — полегшений варіант без дріжджових домішок, менш калорійний і довше зберігається;
  • крафтове — виробляється без відхилень від технологічних основ, але за старовинною або авторською рецептурою від гурманів-експериментаторів.

Серед численних представників трапляються пивні напої верхового та низового бродіння. Перші зброджують за температури 15-25 °C, другі навпаки за низької (4-9 °C), тому максимальна дріжджова концентрація спостерігається зверху або на дні ємності. Це дає насичений смак та аромат, нерідко з ноткою фруктів або робить рідину гіркішою та міцнішою відповідно.

Популярні сорти пива

Налічується кілька тисяч сортів пива, серед яких:

  • ель — готується без хмелю, а родзинка формується за допомогою трав і спецій, у міру солодкий і пікантний;
  • лагер — м'якший і делікатніший;
  • портер — поєднує гіркоту з солодкістю, акценти шоколаду, тостів і бісквітів;
  • пільзнер — визнаний світовий стандарт світлого сімейства з прозорістю, золотистістю й помірною гіркістю;
  • бланш — відома пшенична варіація із цитрусовими мотивами;
  • стаут — з густою кремовою піною й кавово-шоколадними тонами, одночасно гіркуватий і бадьорий.

Пивний асортимент

Пиво можна знайти різних смакових відтінків, наприклад:

  • квіткового,
  • цитрусового,
  • фруктового,
  • карамельного,
  • медового,
  • шоколадного,
  • ягідного.

Міцність зазвичай становить від 4 до 6%, але буває мінімальною (0-3%), й аж до 9-15%. До окремої категорії належить безалкогольне пиво з часткою етилового спирту до 0.5%. Різні напої випускаються в стандартних пляшках і в бляшанках, об'ємом від 0.25 і 0.5 л до 1, 1.5, 2 і більше літрів. Пляшкове та банкове, у склі й у пластику — потрібне пиво можна замовляти окремо або ящиком, у звичайній або подарунковому пакованні. Для великих компаній, свята чи заміського пікніка є ексклюзивний варіант — бочка із краником.

Поширені питання та відповіді

Показати ще