Соуси є обов'язковою деталлю будь-якої страви в кулінарії. Вони бувають найрізноманітнішими — густими, рідкими, гострими, солодкими, світлими й темними. Класифікації цього доповнення до основного продукту дуже різноманітні й широкі. Головна функція заправки — доповнювати вишукану страву, зробити її красивим і привабливою зовні. Підлива підсилює природний аромат і смак усіх інгредієнтів.

Класифікація соусів

Головна класифікація соусів розподіляється за належністю до їжі. Вони можуть подаватися до м'яса, до макаронів, до риби, до десертів, будь-яких гарячих і холодних закусок і под.. Відповідно до цих позицій виокремлюють кілька видів приправи за використаними інгредієнтами — з м'ясного соку, з бульйонів, складні борошняні, солодких інгредієнтів, фруктів і горіхів, кислих деталей і молочної продукції.

Кулінари виділяють важливу класифікацію продукції, що ґрунтується на властивостях товару. Всі популярні виробники роблять спеціальні позначки, які вказують на присутність або брак того чи іншого компонента. Класифікація ґрунтується на таких видах:

  • Безглютенові. Це спеціальні доповнення до їжі, що не мають у складі глютену. У багатьох людей на продукти з цим компонентом алергія, тому кулінари створюють спеціальні підливи без додавання пшениці, жита, ячменю, вівса, тобто небажані будь-які хлібобулочні вироби й сировину для них.
  • Без лактози. Зі складників для приготування заправки виключається молоко й будь-які молочні продукти.
  • Без цукру. Під час приготування не застосовується цукор, можливе додавання замінників цукру. Прекрасний варіант для людей, хворих на цукровий діабет.
  • Без яєць. Популярна заправка без додавання цього інгредієнта — майонез. Влучне доповнення до їжі на період постів.
  • Вегетаріанські. Знаменитий томатний соус належить до розряду продуктів цього класу. Під час їхнього приготування виключаються м'ясні та рибні бульйони, у рецепті присутні тільки товари нетваринного походження.
  • Низькобілковий. До складу товару не входять інгредієнти з великою кількістю крохмалю, використовуються фрукти й овочі, спеціальна мука. Призначені вони для людей з алергією й на безглютеновій дієті.
  • Органічні. Для приготування використовуються натуральні матеріали. Підходять вони для м'ясних страв, макаронів, риби, салатів.

Найпопулярніші назви соусів, які використовуються багатьма людьми — це майонез, кетчуп, табаско, ткемалі, песто, болоньєз, бешамель, тартар і т. ін.. Кожен із них є товаром абсолютно унікальної й неповторної кухні світу. Деякі продукти були придумані французами, якісь італійцями, грузинами, японцями й т. ін.. За складом заправки та її присмаку можна зрозуміти темперамент тієї національності, яка заснувала цей продукт.

Правила подавання соусу

За смаком продукція буває різною — солодкою, кислою, гострою, кисло-солодкою, пряною. Всі вони підходять для певної їжі, щоб не зіпсувати все інгредієнти, потрібно знати, як їх правильно подавати.

М'ясо можна подавати з різними підливками. Можна експериментувати з фруктами і ягодами, з яких вийде соус із кислим присмаком. З м'ясом добре поєднується журавлина, вишня, брусниця, яблука й цитрусові. Якщо головна страва готувалася на паровій бані, то підійде молочний, сметанний або гірчичний додаток із томатами. А вершкова підлива добре поєднується з духовим м'ясом.

До рибних страв або морепродуктів краще подавати кислі заправки. Універсальною вважається підлива зі сметани або цибулі, приготована на рибному відварі. Також туди можна додавати гриби, яйця, мускатний горіх, солоні огірки й каперси.

Для овочів підійдуть класичні соуси, як-от: вершковий, майонез, йогуртний і сметанний. У них можна додавати оцет, який також впливає на смак усього продукту. Часто в приготуванні їжі використовується бальзамічний, трав'яний, столовий, винний, яблучний і хересний оцет. Овочі з такими підливами можна поєднувати з рибою, птицею, м'ясом і крупами.

До макаронів підходять заправки на основі м'ясного, овочевого, сирного, грибного або вершкового бульйону. До них можна додавати різні спеції, овочі, м'ясо або рибу. У них також можуть бути присутніми класичні поєднання томатів, моркви й цибулі.

Показати ще