Чай займає позицію лідера в списку напоїв. Його вживають і дорослі, і діти для втамування спраги в теплу пору року або для зігрівання в пекучу зиму. Деякі чаї допомагають оздоровитися, омолодитися й навіть трохи схуднути. Різноманітність напою вводить в оману шанувальників чаю.

Види й сорти чаю

Історія цього напою починається з 2000 років до нашої ери. Чай був відкритий і вперше спробуваний у Китаї. Після цього напій почав поширюватися на Японію, країни Європи та інші континенти. Для того, щоб зробити чай, потрібне листя чайного куща. Максимально швидко й ефективно вони ростуть у теплому кліматі й достатній кількості вологи. Залежно від місця розташування чаю є безліч його різновидів і сортів. Основна класифікація ґрунтується на таких видах:

  • Білий;
  • Жовтий;
  • Каркаде;
  • Червоний (улун);
  • Пуер;
  • Трав'яний;
  • Фіточай.

Також у цю класифікацію потрапляє чорний і зелений чай. Ці два види є найпопулярнішими. Чорний піддається окисленню. Листочки чорні або темно-коричневі. Під час заварювання напій стає оранжевим або темно-червоним, набуваючи трохи терпкого присмаку. Зелений сорт не піддається такому окисленню. Він корисний для організму, оскільки містить безліч вітамінів, підвищує рівень настрою, знижує кількість бактерій, виводить важкі метали.

Сорти можна визначати також за походження. Тому обов'язковою класифікацією є вказівка місця, де вирощується чайне листя. За цим принципом виділяють три категорії — китайський, ассамський, камбоджійський. До першої групи належать чаї такого типу — китайський, японський, формозський, в'єтнамський, індонезійський, грузинський і т.ін.. До ассамських належать індійський, цейлонський, кенійський, угандійський та інші. Остання група ґрунтується на суміші всіх перерахованих чаїв, вирощуваних в зоні Індокитаю.

Абсолютно всі виробники, у яких свої марки чаю, обробляють його за індивідуальними технологіями. Найпоширенішими вважаються розсипні чаї, що подаються в кількох помелах — великолистові, середньолистові, дрібнолистові. За способом упаковування товару виділяють такі види чаю:

  • У пакетиках. У такий спосіб подається чай, перемелений у пил або дуже дрібні листки. Вони складаються в полімерні сітки або фільтрований папір. Чай легко заварюється, і листки не заважають під час споживання.
  • В'язаний (зв'язаний). Це унікальний чай, для якого використовуються різні сорти листя. Їх засушують, формують і замотують ниткою. До складу такого чаю часто додають трави та квіти, які підсилюють смак і аромат.
  • Гранульований. Після окислення чайні листки пропускають через обертовий валик із маленькими зубчиками. Листки ріжуться і скручуються. Щоб напій був смачним, використовуються перший-п'ятий листки включно. Цей різновид відрізняється міцністю і яскравим кольором. Терпкий присмак чаю окупається завдяки приємному аромату.
  • Пресований. Розділяється на цегляні, таблетовані та плиткові. Для створення такого чаю використовуються нижнє або старе листя й пагони чайної рослини. У нього виражений терпкий смак, слабкий аромат і легкий тютюновий відтінок. У нього високий термін зберігання.
  • Розсипний (байховий). Є найпопулярнішим видом чаю, який представлений в трьох типах — цільнолистовий, середньолистовий, подрібнений.
  • Розсипний (трав'яний). Виготовляється за такою ж системою, як і байховий. До їхнього складу входять не чорне чи зелене чайне листя, а різні трави. Він заспокоює, позитивно впливає на організм.

Як правильно заварювати чай

Фруктовий, чорний, червоний чи будь-який інший чай, можна й потрібно вживати кожній людині. Він покращує стан серцево-судинної системи. Рекомендується вживати напій кілька разів на день, але, щоб його корисні властивості максимально розкрилися, його варто правильно заварити.

Кожен сорт чайного листя заварюється і вживається за індивідуальною технологією. Рекомендується використовувати очищену воду. В умовах міської метушні бажано брати відфільтровану. Щоб чайна церемонія стала справжньою і схожою на таку ж китайську процесію, рекомендується брати порцеляновий посуд.

Для заварювання чаю потрібно поставити воду на вогонь і чекати моменту, коли з'являються перші бульбашки на дні. Листя не можна заварювати киплячою водою, оскільки аромат і букет розкриється неналежним чином і буде неповноцінний смак. Заварений чай обов'язково має настоятися кілька хвилин, щоб напій став ароматним і смачним. Після цього можна вживати чай маленькими ковтками.

Показати ще