Борошно — незамінний атрибут на кожній кухні, адже з його допомогою можна приготувати безліч страв. Зараз на ринку представлений великий вибір подібних товарів, тому часто господині губляться під час пошуку оптимального варіанта. Фахівці окремо виділяють хлібопекарське, макаронне, кондитерське, дієтичне, кулінарне та продовольче борошно за призначенням. Така класифікація допоможе зробити перший вибір, але насправді видів подібного виробу набагато більше, тому варто розглянути кожен варіант докладніше.

Які види борошна представлені на ринку?

Зараз багато людей стежать за фігурою, тому намагаються мінімізувати вживання борошняних виробів. Крім цього, деякі змушені дотримуватися певної дієти через проблеми зі здоров'ям. Сучасні технології дали змогу створити кілька типів борошна, яке є абсолютно безпечним у разі нестерпності до різних інгредієнтів. А саме:

  • Безглютенове борошно. Складний натуральний білок містить лише виріб із пшениці. Тому зараз виробники випускають рисові, кукурудзяні та гречані товари, а також спеціальні суміші для випікання тортів і приготування піци.
  • Вегетаріанське борошно. До цього типу належать продукти із сої. Завдяки такому інгредієнту випічка набуде коричневого кольору і буде зберігатися довше.
  • Органічне борошно. Яскравим представником подібного типу є цільнозернове борошно. Воно складається з вітамінів, білка, клітковини та мінеральних речовин, які наповнюють організм людини.

На хлібопекарській промисловості зазвичай використовують пшеничний і житній вид, оскільки він коштує дешевше. Перший тип виготовляють із м'яких сортів пшениці. Він містить клейковину й білизну. З житнього зазвичай печуть хліб і пироги, воно має сіруватий відтінок і маленькі зернята.

Оскільки звичайне біле борошно не містить корисних речовин, виробники почали пропонувати інші способи отримання забраклих вітамінів. На прилавках магазина представлені товари з гречки. У ній можна панірувати котлети. Такий інгредієнт допоможе приготувати смачні оладки, млинці або запіканку.

Льняне має цікавий горіховий смак, тому його часто додають в омлети, супи або фарш. Вівсяне — незамінний складник під час приготування печива або кисілю. Для тих, хто стежить за фігурою варто звернути увагу на мигдальне борошно, яке містить мінімум калорій.

Попри те, що ячмінний сорт практично не містить клейковини, його також часто застосовують під час випікання та вважають дієтичним. Суміш із рису не містить глютену, тому підійде алергікам, часто використовується під час приготування харчування для дітей.

Особливо популярний в багатьох країнах кукурудзяний продукт. З нього роблять мамалиги, мексиканські коржі, італійські польоти, гуцульський банош.

Як вибрати якісний продукт?

Для простих людей зазвичай продають столове борошно, яке поділяють на кілька сортів. До екстра відносять найбіліше, тонкого помелу. Його отримують із центральної частини зерна й не містить жодних оболонок. Продукція першого сорту складається з безлічі зернових оболонок, але в ній є вітаміни та корисні мінеральні компоненти. Відбійне належить до натурального сірого борошна. Її отримують після перемелювання цільного зерна. Це прекрасний варіант для випікання хліба або приготування пельменів і вареників.

Під час покупок віддавайте перевагу товарам у паперовому пакеті або картонній тарі. Оскільки в пластиці воно не може «дихати» і матиме неприємний затхлий запах. Не варто купувати продукт, у якого закінчується термін придатності. Згодом він втрачає сипкість і злежується, тому краще перестрахуватися.

Вдома обов'язково оцініть колір покупки та смак. У борошні не має бути чорних частинок, жуків, личинок або грудок. На смак воно не має бути кисле або нудотне. Подбайте й про правильне зберігання продукту. Щоб уникнути появи комах, покладіть пару часточок часнику. Впоратися з вологістю допоможе лаврове листя.

Показати ще